Nicolas Cage odmítl role v Pánovi prstenů i Matrixu. Měl k tomu ale hodně dobrý důvod

Nicolas Cage odmítl role v Pánovi prstenů i Matrixu. Měl k tomu ale hodně dobrý důvod
Nesnesitelná tíha obrovského talentu | Katalin Vermes / Lionsgate
V předloňském rozhovoru pro časopis People Cage prohlásil následující: „Odmítl jsem Pána prstenů i Matrix, protože jsem nechtěl na tři roky odjet na Nový Zéland nebo do Austrálie, jelikož jsem potřeboval být doma se svým synem Westonem. Tak to prostě je.“ A dodal, že „neexistuje žádná verze Nicka Cage, která neupřednostňuje rodinu před kariérou.“
akcni-klasika-tvari-v-tvar-se-docka-remaku
Tváří v tvář | Paramount Pictures
To jsou bezesporu ušlechtilé a pochopitelné důvody, proč si Cage po úspěšných rolích ve filmech Opustit Las Vegas, Skála, Tváří v tvář, Con Air či 8 MM nepřipsal další popkulturní zásadní zářezy. V metafikční akční komedie Nesnesitelná tíha obrovského talentu navíc ztvárnil alternativní verzi sebe sama, která se musí naučit právě to, že rodina je důležitější než kariéra.
Nicolas Cage
Nicolas Cage

Herec, Producent

Zároveň však přece jen nelze označit Cageův rodinný život za zcela uspořádaný. Jeho syn Weston se narodil roku 1990 ze vztahu s herečkou Christinou Fulton, na přelomu milénia však byl Cage ženatý s rovněž herečkou Patricií Arquette. Od té doby vstoupil do manželství ještě čtyřikrát a vedle Westona má s různými ženami ještě dvě děti, syna Kal-Ela (narozeného roku 2005) a pouze rok a půl starou dceru August Francesu.
Tyto okolnosti mu však momentálně nebrání v úspěšné resuscitaci kdysi zmírající kariéry a pouze za loňský rok uvedl hned šest filmů včetně supermanovského camea v komiksovce Flash, odbržděné role Drákuly v komedii Renfield a oceňované kreace v satiře To se mi snad zdá. Je však jasné, že tyto jednorázové produkce nejsou takovým závazkem jako vysokorozpočtové a dlouhotrvající natáčení hned několika dílů epických filmových sérií.
Nesnesitelná tíha obrovského talentu
The Unbearable Weight of Massive Talent | Katalin Vermes / Lionsgate
Přesto je zábavné fantazírovat nad tím, kam by se Cageova kariéra mohla ubírat, kdyby role ve zmíněných trilogiích přijal. Herec nespecifikoval, koho měl hrát v Matrixu, ale role Nea se vyloženě nabízí. V Pánovi prstenů podle webu Collider usiloval o úlohu Aragorna. Pokud by jedna z těchto rolí vyšla namísto toho, aby v týchž letech Cage účinkoval v propadácích jako Mandolína kapitána Corelliho či Kód Navajo, možná by se vyhnul i osobním problémům, které jej v minulé dekádě zavály do hlubokých béčkových vod.
Sám Cage však podle zmíněného rozhovoru svých rozhodnutí nelituje: „Když začnete vnímat sebe sama hlavně skrze kariéru, sklouzáváte na šikmou plochu, která vás může dovést až k tomu, že začnete věřit mýtu o své důležitosti a začnete se brát až moc vážně.“ Zdá se, že u Cage něco takového opravdu nehrozí.
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších akčních filmů.
Zdroje: People, Collider