Skála

84%
Skála

Generál amerického námořnictva Francis Hummel (Ed Harris) je čestný muž, hrdina a veterán několika tajných vojenských operací. Proč tedy s hrstkou svých perfektně vyzbrojených mužů ukradne z přísně střeženého armádního skladu patnáct raket s mimořádně nebezpečným nervovým plynem? A proč se s nimi zabarikáduje "na skále" v sanfranciské zátoce, v proslulém bývalém vězení Alcatraz, a namíří je na město? A proč přitom navíc ohrožuje 81 nevinných rukojmí - turistů, kteří si přišli prohlédnout vězení, odkud nikdy nikdo neutekl? Generál žádá jen spravedlnost - chce od Pentagonu získat sto milionů dolarů pro odškodnění rodin padlých vojáků. Přesto je však terorista a muži z FBI horečně pracují na plánech na jeho likvidaci. Ale jak zneškodnit rakety, aniž by byly zmařeny desetitisíce lidských životů? A jak vůbec proniknout do Alcatrazu - labyrintu podzemních chodeb, střeženého mořem a vojenskou supertechnikou? Mohou to dokázat jen dva muži: první je "šílenec z laboratoře", špičkový chemický specialista FBI Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), který miluje Beatles a svou těhotnou snoubenku a který bledne už jen při slovu "akce". Druhý je jediný člověk, který kdy uprchl z Alcatrazu a který proslulé vězení dokonale zná: kdysi polapený britský agent Mason (Sean Connery), který ví o všech amerických státních tajemstvích za poslední půlstoletí. Dnes je z něj zahořklý stařec, trávící v tajném vězení FBI třicátý rok vězení. jak je přesvědčit, aby spolupracovali a vydali se "na skálu" pro téměř jistou smrt? A když se to podaří, jak si ti dva poradí s nástrahami generála a jeho po zuby ozbrojených zabijáků?




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Producentům se podařilo Michaela Baye udržet na uzdě a díky tomu vznikl jeden z nejlepších akčních filmů všech dob. Duo Connery - Cage před kamerou působí přirozeným dojmem. Akce je nasnímaná výborně a samozřejmě nechybí i pořádný výbuch. Soundtrack od Zimmera je vynikající!
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9
Skvěle obsazená, pohodová akční klasika. Film mého mládí, na kterém jsem ujížděl a páska na videokazetě byla už dosti ošoupaná :) Skvělý Nicolas Cage doplněn Seanem Connerym ve své nejlepší herecké formě. Z nostalgie dávám 90%, protože tento film jsem viděl opravdu mockrát a vždy rád.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Solidní akční snímek z poloviny 90. let, který neurazí ani dnes. Michael Bay to už tehdy zkrátka uměl. Známý vězeňský komplex Alcatraz je tu sice využit trochu netradičně, ale pořád se svou slavnou historií. Každá postava plně využívá svůj osobní charakter své neodolnosti, což všemu dává svůj patřičný ráz. Hlášky jsou samozřejmostí, živá akční kamera které nic neunikne, průbojné akční scény, dokonalý scénář a samozřejmě naprosto zvládnutá režie. Devadesátky byli velice plodné na takovéto snímky a tento rozhodně patří k těm lepším.


Dodatečné informace

Původní název:
The Rock (více)
  • USA Skála
  • USA The Rock
Premiéra v ČR:
8. 8. 1996
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
75 mil. USD
Tržby:
335,06 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Skála je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch