Další herecký velikán vyhlíží předčasný důchod. Nicolas Cage splatil dluhy a má hotovo

Další herecký velikán vyhlíží předčasný důchod. Nicolas Cage splatil dluhy a má hotovo
Dějiny nadávání, Nicolas Cage | Netflix
Cage se prosadil na počátku osmdesátých let, kdy mu bezpochyby pomohlo, že pocházel z věhlasného rodinného klanu Coppolů. Jeho strýc Francis Ford Coppola natočil Kmotra (1972) či Apokalypsu (1979) a teta Talia Shire hrála manželku Sylvestera Stalloneho v sérii Rocky. Nicolas ke svým rolím vždy přistupoval s vervou, což vedle akčňáků jako Skála (1996), Tváří v tvář (1997) či Con Air (1997) dokazoval i v komediích (Pod vlivem úplňku, 1987), mysteriózních thrillerech (Hadí oči, 1998; 8 mm, 1999) nebo autorských dramatech (Zběsilost v srdci, 1990; Adaptace, 2002).
Nicolas Cage
Nicolas Cage

Herec, Producent

Po roce 2009 však víceméně opustil mainstream a přeorientoval se na tvorbu béčkových, žánrově často obtížně zařaditelných projektů, z nichž mnohé putovaly rovnou na video. Sklízel za to posměch, ale v záplavě mizerných titulů pravidelně zářil v neotřelých dílech testujících jeho podivuhodné herecké metody. Publikum a především internetový fandom přijalo cageovskou „meme polohu“ a herec momentálně zažívá renesanci ve filmech, jež spojují pokleslost, bizarnost a poutavé umělecké ambice. Vedle dramatu Pig (2021) se to týká hlavně exploatačního revenge hororu Mandy – Kult pomsty (2018) a nadcházející satirické komedie Dream Scenario, která sbírá nadšené ohlasy a možná se prosadí až na Oscary.
Nicolas Cage ve filmu Pig
Nicolas Cage ve filmu Pig | Neon
Cage, jenž jen letos účinkuje v šesti filmech a v různých produkčních fázích má další čtyři projekty, se ale domnívá, že dál už ve své kariéře zajít nemůže. „Řekl bych, že v kinematografii už jsem se vyjádřil dostatečně,“ sdělil pro Vanity Fair. „Své výkony jsem plně vyždímal. Ve výběru už budu daleko striktnější, chci skončit na vysoké úrovni,“ pokračoval herec, jenž si nedávno zahrál i sám sebe v parodii Nesnesitelná tíha obrovského talentu (2022).
V zásobníku mu prý zbývají tři nebo čtyři nové projekty, přičemž Cage zcela nevyloučil ani přesun k jinému stylu herectví, jaký umožňují třeba televizní série. Těm se experimentální herec dosud vyhýbal. Jinak ale vyhlíží klidný důchod a hodlá si užít zbývající léta, jichž prý nemusí být mnoho. Jeho otec, spisovatel a pedagog August Coppola, ostatně zemřel v 75 letech. „Co si mám počnout s těmi zbývajícími patnácti lety, beru-li mého otce jako vzor? Pochopitelně bych chtěl trávit čas s rodinou a tenhle plán začínám naplňovat,“ prozradil otec tří dětí. V únoru 2021 se oženil s Japonkou Riko Shibata a v září loňského roku přivítali své první dítě.
Con Air (1997)
Con Air (1997) | Buena Vista International
Hercovo vyjádření zní poměrně přesvědčivě, ačkoli Cage ještě minulý měsíc pro The Hollywood Reporter tvrdil, že po šedesátce hodlá pracovně pouze zpomalit. Něco podobného minulý rok vytáhl také Brad Pitt, jenž si postěžoval na menší počet pracovních příležitostí pro herecké šedesátníky. Do předčasného důchodu odešel po šedesátce třeba držitel tří Oscarů Daniel Day-Lewis, nad penzí v minulosti uvažoval také Gary Oldman. Z dalších osobností můžeme zmínit ještě režiséra Quentina Tarantina, jehož nadcházející snímek The Movie Critic má být jeho posledním.
Zdroje: Vanity Fair, The Hollywood Reporter
Podívejte se i na náš žebříček nejlepších akčních snímků, kde pár Cageových hitů jistě najdete.