Nejlepší horory roku 2022? Ufoni, návraty legend, pomstychtivá dcera řezníka a klaun, který by si Pennywise namazal na chleba

Nejlepší horory roku 2022? Ufoni, návraty legend, pomstychtivá dcera řezníka a klaun, který by si Pennywise namazal na chleba
Terrifier 2 | Cinedigm Entertainment Group

Barbar

režie: Zach Cregger
online: Disney+
Barbar
I když by to málokdo čekal, streamovací služba Disney+ letos do hororového žánru docela výrazně promluvila. Barbar, jeden z Disneyho zářezů v našem žebříčku, vypráví příběh mladé ženy, která přichází do Detroitu na pracovní pohovor, a aby měla kde zůstat, pronajme si dům. Když však k němu pozdě v noci přijede, zjistí, že je již rezervovaný a je v něm cizí muž. Navzdory rozpakům se rozhodne zůstat. Přirozeně je to chyba, která vede k řadě překvapivých zvratů. Přestože jde o Creggerovu první žánrovku, popasoval se s ní na výbornou. Nepochybně pomohlo, že jeho blízkým kamarádem je hororový guru Jordan Peele, s nímž nejednou konzultoval práce na scénáři.

Čuník

režie: Carlota Pereda
online: zatím nikde
Čuník
Letní koupání ve Španělsku zní každému teenagerovi jako sen. Pro outsiderku Sáru je ovšem ztělesněním noční můry. Plnoštíhlá dcera řezníka je pro svůj vzhled terčem krutého výsměchu. Jako princ na bílém koni ji jednoho dne zachrání tajemný muž v bílé dodávce, který její agresory unese. Sára se dostává do těžkého boje s morálkou – má prozradit policii, co se stalo? Anebo pomůže podivínovi ututlat únos a konečně se pomstí? Trailer možná působí artově, ale výsledek je hodně drsná hororová jízda.

Černý telefon

režie:Scott Derrickson
online: Google Play, iTunes, Rakuten, O2TV
Černý telefon
Režisér Scott Derrickson se již svým debutem (Hellraiser: Inferno) profiloval jako vypravěč, který si rozumí s filmovým strachem. Od té doby nám dal hned několik památných kousků (Sinister, V moci ďábla). Černý telefon je jeho další děsivou trefou do černého. Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí oběti. Jejich cílem je pomoci mu, aby neskončil jako ony.

Hellraiser

režie: David Bruckner
online: zatím nikde
Hellraiser
Reboot slavné série, který je nečekaně nejlepší verzí Hellraisera od dob originálu. Vypráví nový příběh, jenž se ale stále váže na mytologii série, a zaměřuje se na Riley, vyléčenou narkomanku. Po setkání s tajemnou kostkou musí čelit nevyzpytatelným nočním můrám, aby zachránila svého bratra, přátele a možná i sebe. Roli Pinheada převzala Jamie Clayton a je důstojnou nástupkyní odkazu Douga Bradleyho. Režisér David Bruckner (Temný dům) vytvořil skvělý přírůstek, kterým nejspíš odstartuje novou sérii.

Men

režie: Alex Garland
online: HBO Max, KVIFF TV
Men: teaser trailer | A24
Alex Garland se rozhodl z pozice oceňovaného scenáristy (28 dní poté, Sunshine) přesunout na režisérské křeslo. A ihned zaválel fantastickou sci-fi Ex Machina. Ve svérázném hororu Men dokazuje, že jako režisér roste. Vizuálně jde o jeden z nejvýraznějších příspěvků loňského roku. Dějově už je problematičtější, minimálně pro první dvě hutné třetiny by si ale snímek žádný milovník žánru neměl nechat ujít. Hlavní hrdinkou je Harper (Jessie Buckley), která odjíždí na malebný anglický venkov, aby si odpočinula a srovnala myšlenky. Místo toho ji čeká pořádný psychoteror.

Menu

režie: Mark Mylod
online: Disney+, Google Play, iTunes
Menu | Searchlight Pictures
V Menu mladý pár (Anya Taylor-Joy a Nicholas Hoult) cestuje na odlehlý ostrov, aby se zúčastnil speciální hostiny v místní restauraci, jejíž šéfkuchař si pro ně připravil okázalé menu plné šokujících překvapení. Výživná žánrovka se sociálním komentářem je výživné a napínavé pokoukáníčko s ďábelským šéfkuchařem, jehož hraje expert na psychopaty Ralph Fiennes.

Nene

režie: Jordan Peele
online: Google Play, iTunes, Rakuten, O2TV
Nene | Universal Pictures
Jordan Peele (Uteč, My) momentálně platí za krále amerického hororu a v Nene svou pověst hitmakera, který se pro strašidelné filmy narodil, jen potvrzuje. Nene je příběhem sourozenců Haywoodových, kterým možná, ale možná taky ne, UFO zabilo otce. Nikdo nic konkrétního neví, jisté však je, že to, co se děje v okolí koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách.

Predátor: Kořist

režie: Dan Trachtenberg
online: Disney+
Predátor: Kořist
Od nového Predátora nikdo moc nečekal. Jeho tvůrcům se ale povedlo vyrazit novým směrem a současně uctít základy série, což vedlo k jednomu z nejlépe hodnocených dílů vůbec. Predátor: Kořist se odehrává ve světě národa Komančů na počátku 18. století. Je příběhem mladé ženy, vysoce schopné bojovnice, která se zoufale snaží ochránit svůj lid před hrozícím nebezpečím. Pronásleduje svou kořist a nakonec se jí postaví. Ukáže se, že nepřítelem je vysoce vyvinutý mimozemský predátor s technicky vyspělým arzenálem, což vyústí v krutý a děsivý souboj.

Terrifier 2

režie:Damien Leone
online: zatím nikde
Terrifier 2
Co by to bylo za žebříček nej hororů bez pořádných jatek? Pokračování hororové kultovky Terrifier, z jehož vraždícího klauna by se i Pennywise strachy pomočil, má stejně jako předchůdce hodně krve, nechutných úmrtí pro silné povahy a syrovou atmosféru, která je opravdu jen pro ty nejotrlejší. Jediné, co tenhle kousek kazí, je přehnaná délka. 138 minut je na podobný druh podívané opravdu hodně. Lahůdkové gore ale za trochu té trpělivosti stojí.

Úsměv

režie: Parker Finn
online: Google Play, iTunes
Úsměv
Když se doktorka Rose Coter stane svědkyní podivné traumatické události, která se přihodila její pacientce, začne zažívat hrůzostrašné, nevysvětlitelné příhody. Její život ovládne zdrcující děs, a aby přežila, musí se postavit znepokojivé minulosti. Jen tak unikne z této hrozivé reality. Úsměv měl fantastické promo (najatí herci se s charakteristickým zlověstným úsměvem začali objevovat na baseballových utkáních či v pozadí zpravodajství) a vybudoval si pověst jedné z největších hororových senzací roku.

Vřískot

režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
online: Google Play, iTunes, O2TV, SkyShowtime (v únoru)
Vřískot
25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil kultovní bílou masku. A přestože jde o jeho první štaci bez režiséra Wese Cravena, jenž natočil všechny předchozí díly, výsledkem je úderné a důstojné pokračování, které vlilo sérii novou krev do žil (což je mimo jiné zásluha vynikající Jenny Ortegy v jedné z klíčových rolí). Šestka přijde letos, tak snad dokáže udržet vysoko nastavenou laťku.

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.