V moci ďábla

72%
V moci ďábla

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. V hlavní roli snímku, založeného na skutečných událostech, se představí LAURA LINNEY jako Erin Bruner, obhájkyně otce Richarda Moorea (TOM WILKINSON), který kontroverzní vymítání ďábla vedl. Emily Rose (JENNIFER CARPENTER) opouští svůj klidný venkovský domov, aby mohla studovat na vysoké škole. V osamělé noclehárně ji však jedné noci potká děsivá "halucinace", po níž ztratí vědomí. Útoky se postupně stávají častějšími a jejich intenzita se stále stupňuje, proto se nábožensky založená Emily rozhodne podstoupit vymítání ďábla pod vedením faráře, otce Richarda Moorea. Když pak mladá dívka během obřadu zemře, je farář obviněn ze zabití z nedbalosti. Roli jeho obhájkyně neochotně přijímá renomovaná právnička Erin Bruner, jejíž skálopevný ateismus a nedůvěra v nadpřirozeno jsou v průběhu soudního procesu nalomeny oddanou vírou otce Moorea a zvláštními, nevysvětlitelnými okolnostmi, které případ provázejí.




lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Tento neortodoxní horor jednoznačně pozvedají slušné herecké výkony a výborná hudba od Christophera Younga. Několik děsuplných záběrů hlavně z první poloviny se snaží úspěšně navazovat pocit vzrůstajícího napětí a hrůzy, ovšem postupem času, jak vstoupí do hlavní role soudní proces, už vlastně ani nesledujeme očekávanou duchařinu, ale spíše ambiciózní psychologické drama snažící se co nejvíce zapůsobit na diváka skutečností, že toto se skutečně stalo. To ale nic nemění na faktu, že Scott Derrickson je očividně velice zručný filmař, který dokáže i soudní přelíčení zobrazit více než poutavě a snímek i přes svou délku uteče jako voda. No a nesmím také zapomenout vyzdvihnout hereckou kreaci Jennifer Carpenter, z jejíž gest a zmučených pohledů mě opravdu mrazilo a která hlavně dokázala zvýšit spád a autentičnost celého nedotaženého díla.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Za posedlost. Jinak scény ze soudní síně mě uspávaly. Podle skutečnosti? No, nebylo to tak přehnané a sám bych tomu i věřil. Některé podobné filmy "podle skutečné události" jsou dost přehnané a podle mě si něco navíc i doplnily podle chuti. Tento je jiný.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
Může právo obhájit náboženský rituál exorcismus? No právě, že leda v Americe, respektive v Common law systému. U nás v Evropě by strana obhájce měla poměrně svázané ruce. Celkově hodně zajímavé obsazení a navíc vynikající herecký výkon Jennifer Carpenter! 80%

Dodatečné informace

Původní název:
The Exorcism of Emily Rose (více)
  • USA V moci ďábla
  • USA The Exorcism of Emily Rose
  • USA Besatt
  • USA Der Exorzismus von Emily Rose
  • USA El exorcismo de Emily Rose
  • USA Emily Rosen riivaaja
  • USA L'exorcisme d'Emily Rose
  • USA O Exorcismo de Emily Rose
  • USA O exorkismos tis Emily Rose
  • USA Seytan çarpmasi
  • USA The Exorcism of Anneliese Michel
  • USA Untitled Scott Derrickson Project
  • USA V moci diabla
Premiéra v ČR:
1. 12. 2005
Země původu:
USA
Rozpočet:
19 mil. USD
Tržby:
145,17 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
V moci ďábla je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch