Zemřel Tom Wilkinson. Herec, jenž uměl dojímat i děsit a který se nikdy nemýlil

Zemřel Tom Wilkinson. Herec, jenž uměl dojímat i děsit a který se nikdy nemýlil
Tom Wilkinson – Valkýra | United Artists
Wilkinson maturoval z angličtiny a americké literatury, na univerzitě v Canterbury začal hrát a také režírovat divadelní hry. Svůj talent piloval na Královské akademii dramatických umění v Londýně a od poloviny 70. let sbíral menší televizní úlohy. Roku 1994 na sebe poprvé upoutal větší pozornost v minisérii Martin Chuzzlewit na motivy Dickensovy předlohy, o rok později se krátce objevil v oscarovém dobovém dramatu Rozum a cit. Roku 1996 poprvé předvedl, s jakou grácií i na malém prostoru zvládá nepřívětivé a vysoce postavené muže, když jako lidský antagonista zatápěl Valu Kilmerovi v dobrodružné klasice Lovci lvů.
Tom Wilkinson
Tom Wilkinson

Herec

Roku 1997 dostal nabídku na hlavní roli v televizní sérii, kterou odmítl na úkor nízkorozpočtové dramedie Do naha! A dobře udělal. Rozverný příběh o šesti stárnoucích ocelářích, kteří si začnou přivydělávat striptýzem, se stal do té doby nejvýdělečnějším britským filmem. Wilkinsonovi zajistil cenu BAFTA a hromadu domácích i zámořských nabídek. Hrál v Zamilovaném Shakespearovi (další nominace na BAFTA), Křižovatce smrti, Patriotovi a také v dramatu Todda Fielda V ložnici, kde ztvárnil svou první hlavní úlohu ve velké produkci a obdržel rovněž první oscarovou nominaci.
Lovci lvů
Lovci lvů | Paramount Pictures
Bylo mu tehdy už 53 let, ale pilnou prací a sebejistým výběrem rolí se rychle zapisoval do povědomí publika po celém světě. Další uznání sklízel za Dívku s perlou, kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli nebo za působivý horor V moci ďábla, kde si zahrál kněze čelícího tribunálu za neúspěšný, byť zjevně nevyhnutelný exorcismus.
Padouchy hrál s nebývalou přesvědčivostí mimo jiné v Nolanově prvním Batmanovi, v RocknRolle Guye Ritchieho nebo v předraženém Osamělém jezdci. Druhou šanci na Oscara měl po ztvárnění právníka trpícího bipolární poruchou v oceňovaném dramatu Michael Clayton, kde v konkurenci George Clooneyho a Tildy Swinton (ta za svou roli Oscara získala) nezapadl.
Wilkinsonovi, jenž si své soukromí vždy střežil a na veřejnosti působil velmi nenápadně, se dařilo také v televizi. Za historickou minisérii HBO John Adams, v níž ztvárnil jednoho z pěti autorů Deklarace nezávislosti Benjamina Franklina, obdržel roku 2009 Zlatý glóbus. Téhož roku se přitom ucházel ještě o jeden, a to za dokudrama Nové sčítání hlasů. Od té doby se dál objevoval v ambiciózních hodnotných dramatech jako Popíraní holocaustu, Snowden, Selma nebo Grandhotel Budapešť, byl rovněž členem původního hvězdného obsazení Báječného hotelu Marigold.
Popírání holocaustu
Popírání holocaustu | Entertainment One
V posledních letech trochu zvolnil, ale ještě letos si zopakoval svou průlomovou úlohu v šestihodinové sérii Do naha!, již můžete zhlédnout i na Disney+. Nejen britská scéna s jeho odchodem ztrácí spolehlivého charakterního herce, jehož přítomnost automaticky značila, že je čas u televize zmlknout a zbystřit.
zdroj: BBC