Přátelé přišli o Chandlera. Ve věku pouhých 54 let nečekaně zemřel Matthew Perry

Přátelé přišli o Chandlera. Ve věku pouhých 54 let nečekaně zemřel Matthew Perry
Matthew Perry | NBC Universal
„Vždycky jsem byl ten kluk, co měl ve škole problémy, protože si pořád z něčeho dělal legraci.“
Proslavil se rolí hláškujícího Chandlera Binga, díky které byl jednou z největších hvězd devadesátých let. Předtím, než se Perry ujal role, která z něj udělala hvězdu, byl sitcomovým hercem na volné noze. Objevil se v seriálu Growing Pains (1985) a v řadě sitcomů, které nikdy v televizi dlouho nevydržely. Ale kdo si počká, ten se dočká. Perry nakonec našel dokonalou roli v seriálu Přátelé (1994). Díky postavě Chandlera se stal známým a mohl svou popularitu zúročit v řadě filmů, z nichž nejpamátnější byla jednoznačně komedie Můj soused zabiják (2000), kde hrál po boku Bruce Willise.
V době své slávy se Perry bohužel potýkal se závislostí na návykových látkách, a to do té míry, že si nepamatoval natáčení hned několika řad slavného seriálu. Ve svých nedávno vydaných pamětech s názvem Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih nicméně uvedl, že již mnoho let úspěšně abstinoval.
Matthew Perry, Bruce Willis
Můj soused zabiják | Warner Bros.
Hlášení na tísňovou linku přišlo v 16:07 tamějšího času a podle zdroje z policejních složek šlo o utonutí. Údajně nic nenasvědčovalo tomu, že by šlo o cizí zavinění, nicméně ještě nebyla potvrzená příčina smrti. Vyšetřování stále probíhá. Mluvčí losangeleského hasičského sboru Brian Humphrey uvedl, že první záchranáři vyjeli do domu v Pacific Palisades na základě telefonátu na tísňovou linku 911. Podle něj nebyl nikdo převezen do nemocnice, situace na místě byla jasná. Podle zatím neověřených zpráv nebyly na místě žádné drogy a jako příčina smrti je udávána srdeční příhoda.
Ostatně, problémy se srdcem ho provázely delší dobu a stály ho například cameo roli v satiře K zemi hleď! (2001), kde své scény nemohl dotočit, protože se mu před kamerami zastavilo srdce a on skončil s osmi zlomenými žebry. „Nebyl to infarkt - neměl jsem zástavu srdce - ale nic mi netlouklo. Bylo mi řečeno, že nějaký svalnatý Švýcar opravdu nechtěl, aby mu na stole umíral chlapík z Přátel, a celých pět minut mě resuscitoval, tloukl a bušil mi do hrudníku. Kdybych nebyl v seriálu Přátelé, přestal by po třech minutách? Zachránili mi Přátelé opět život?,“ uvedl loni Perry.

Cesta ke hvězdám z Ottawy

Matthew Langford Perry se narodil 19. srpna 1969 ve městě Williamstown v Massachusetts. Jeho matka Suzanne Marie Morrison (rozená Langford) byla kanadská novinářka, která působila jako tisková mluvčí bývalého kanadského premiéra Pierra Trudeaua. Jeho otec John Bennett Perry byl americký herec a bývalý model. Rodiče se rozvedli, když byl Perry teprve kojencem, a jeho matka se později znovu provdala za kanadského novináře Keitha Morrisona.
Perryho dětství bylo zajímavé a různorodé. Vyrůstal v Ottawě v Kanadě, přestože strávil krátký čas i v Torontu a v Montréalu. Perryho matka pracovala jako tisková mluvčí, což jeho rodinu přivedlo do kontaktu s politickými kruhy – na základní škole byl dokonce spolužákem pozdějšího kanadského premiéra Justina Trudeaua.
Matthew Perry, Beverly Hills 90210
Matthew Perry, Beverly Hills 90210 | Fox
Jeho cesta k herecké kariéře začala, když se v patnácti rozhodl opustit Kanadu a odešel do Los Angeles. Tam se zapsal na The Buckley School a během svého středoškolského vzdělání začal zkoušet improvizovanou komedii v místním divadelním klubu LA Connection. Svou profesionální hereckou dráhu započal v televizním seriálu Second Chance (1987), kde hrál Chazze Russella. Seriál brzy změnil název na Boys Will Be Boys a zaměřil se více na dobrodružství Chazze a jeho přátel.
Po skončení tohoto seriálu zůstal v Los Angeles a v roce 1988 se objevil ve svém prvním filmu s názvem Jimmy Reardon (1988). Následovala různá hostování v televizních seriálech, včetně Beverly Hills 90210 (1990). Svou nejslavnější roli Chandlera Binga v Přátelích Perry nejdřív málem vůbec nedostal kvůli závazkům na jiném projektu. Nakonec si ji však vydobyl a ve svých 24 letech se stal nejmladším členem hlavního hereckého ansámblu. To jeho kariéru nakoplo do astronomických výšin. Popularita seriálu mu přinesla nejen slávu, ale také peníze.

Osobní život a boj se závislostí

Perry měl ve svém osobním životě několik romantických vztahů, které si získaly pozornost médií. V roce 1995 chodil s herečkou Yasmine Bleeth a ve stejné době začal vztah s oscarovou herečkou Julií Roberts, který trval do roku 1996. Pak se vídal s herečkou Lizzy Caplan, s níž byl od roku 2006 do roku 2012.
Matthew Perry ovšem bojoval s vážnými problémy spojenými se závislostí na alkoholu a drogách. Potíže s drogami začaly v roce 1997, kdy se stal závislým na vicodinu poté, co prodělal havárii na vodním skútru. V průběhu následujících let se jeho váha výrazně měnila a klesla na kriticky nízké hodnoty. V roce 2000 ztratil zhruba devět kilo kvůli zánětu slinivky břišní. Perry se několikrát pokusil zbavit své závislosti a absolvoval odvykací programy. V roce 2001 se podrobil rehabilitaci kvůli závislosti na vicodinu, methadonu, amfetaminu a alkoholu.
Jeho závislost na drogách a alkoholu měla značný vliv na jeho osobní i profesionální život. Nakonec dokázal své problémy překonat, stal se mluvčím National Association of Drug Court Professionals a zasadil se o financování programů na léčbu drogové závislosti. Za svou angažovanost byl oceněný Champion of Recovery Award.
Matthew Perry
Matthew Perry při propagaci knihy Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, Los Angeles, duben 2023. | Getty Images
„Až zemřu, chtěl bych, aby se Přátelé objevili ve výčtu toho, co jsem dokázal, pod heslem ‚pomáhal lidem‘.“
Spolu s ostatními hlavními členy obsazení si vydělával až milion dolarů za jednu epizodu. Za roli Chandlera byl také několikrát nominovaný na cenu Emmy. Po Přátelích se sem tam upsal zajímavějšímu projektu, na své nejslavnější období už však nikdy znovu nenavázal. Navzdory tomu zanechal v popkultuře více než výraznou stopu.
Odpočívej v pokoji, příteli, budeš nám chybět.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.