V moci ďábla

72%

Zajímavosti 3

  • Jako scénárista má Scott Derrickson za sebou slušnou hororovou průpravu, napsal již Urban Legends: Final Cut (r. 2000) či Hellraiser: Inferno (r. 2000), který také režíroval. Své snímky obyčejně píše v tandemu s Paulem Harrisem Boardmanem.
  • Snímek je založený na údajně jediném Vatikánem potvrzeném posednutí ďáblem. Předobrazem Emily Rose je mladá Němka Anneliese Michel, které se podobné události staly v 70. letech minulého století. Při exorcizmu použili „Rituale Romanum“, tehdy stále platné kanonické právo ze 17. století. Anneliese prý byla posedlá více démony, mezi nimi byl například Lucifer, Hitler nebo Nero. Z celého procesu se zachovalo 40 audio pásek, na kterých je zaznamenaný celý průběh. Krátce před smrtí děvčete se do evropských kin dostal Vymítač ďábla (r. William Friedkin, 1974) a způsobil paniku mezi lidmi, kteří byli vystrašeni z Anneliesina případu. Psychiatři dokonce zaznamenali obrovský nárůst pacientů, kteří si mysleli, že je posedl ďábel.
  • Studio Sony investovalo do filmu 20 mil. dolarů a hned během prvního víkendu shráblo 30-milionový jackpot. Tato čísla jsou pro studio druhé nejvyšší v tomto roce po komedii Hitch: Lék pro moderního muže a jeho únorových 43,1 milionu. Celkový výdělek v kinech severoamerického kontinentu se vyšplhal na 74,4 milionu dolarů.