Nový Predátor je skvělý. Proč jsme ale nikdy nedostali testosteronová pokračování se Schwarzeneggerem?

Nový Predátor je skvělý. Proč jsme ale nikdy nedostali testosteronová pokračování se Schwarzeneggerem?
Predátor | 20th Century Fox
Predátor vznikl roku 1987, kdy akční hvězda Arnold Schwarzenegger po Barbaru Conanovi, Terminátorovi a či Komandu závratně stoupala. A jak se okamžitě ukázalo, racionální a neohrožený major Alan „Dutch“ Schaefer se zařadil mezi jeho nejikoničtější role. K dobru měl ostatně prvotřídního protivníka a mimozemský predátor plížící se džunglí a likvidující jednoho člena elitní žoldnéřské jednotky za druhým skýtal hutný potenciál pro akční franšízu.
Dutch z nástrah, které mu jeho sok v prvním filmu připravil, o vlásek vyvázl a slušný finanční výsledek (tržby 98 milionů dolarů při rozpočtu kolem 18 milionů) Predátora sváděl k rychlé výrobě pokračování. Skutečně k němu došlo o tři roky později, kdy se děj přesunul do Los Angeles a proti smrtícímu lovci se postavil detektiv v podání Dannyho Glovera, tehdy horkého zboží ze Smrtonosné zbraně.
Predátor
Predátor | Pannanoia Entertainment
Predátor 2 měl ale vypadat docela jinak a studio 20th Century Fox počítalo s tím, že se hvězdný Schwarzenegger vrátí. Architekty projektu byli bratři Jim a John Thomasové, kteří pro režiséra Johna McTiernana napsali už jedničku a pro přímé pokračování prý měli šest odlišných nápadů. Jeden z nich údajně zahrnoval i zasazení na bojiště druhé světové války, kdy se proti Predátorovi měli semknout německé a spojenecké síly.
Zatímco scenáristé tedy Arnieho comeback nutně nepotřebovali, Foxové nechtěli o hlavní hvězdu přijít. Střet špičkově vybaveného vesmírného zabijáka s osvaleným hrdinou žvýkajícím doutník byl hallmarkem prvního filmu, který se tvůrci v průběhu let pokoušeli opakovaně vzkřísit. A že se to ani jedinkrát nepovedlo, asi primárně vychází ze Schwarzeneggerovy opatrnosti nad tvorbou sequelů, které mu zhořkly po kritickém přijetí Ničitele Conana.

Predátor 2 (1990)

Predátor 2
Predátor 2 | 20th Century Fox
Když byla pro druhý díl stále ve hře Schwarzeneggerova účast, Predátor 2 se od výsledné podoby, jakou do kin roku 1990 poslal režisér Stephen Hopkins (Lovci lvů), výrazně odlišoval. I tehdy sice vycházel z komiksové minisérie Marka Verheidena s názvem Predator: Concrete Jungle a počítalo se s městskou kulisou se zaměřením na detektiva z oddělení vražd, ale děj se měl odvíjet docela jinak. Bratři Thomasové si představovali drsný policejní „buddy“ thriller, v němž se titulní detektiv spřáhne s navrátilcem Dutchem.
Taková formule byla tehdy díky Smrtonosné zbrani nebo 48 hodinám trendy a producenti Joel Silver a Lawrence Gordon prý neskrývali nadšení. Zpětně to alespoň tvrdí režisér Hopkins v rozhovoru pro AVP Galaxy. „V podstatě to bylo o dvou poldech, kteří se vzájemně neznali a museli dát hlavy dohromady a bojovat proti společnému nepříteli,“ prozradil Hopkins, jenž aktivně přispíval do vývoje Dutchovy postavy. Vrátit se měl jako odpadlík, jenž mimo vládní systém pronásleduje dalšího Predátora. „Byl to chlápek, který policii neřekne, o co jde, ale bude se policejní síly snažit využít k tomu, aby se dostal do výhodné pozice a mohl si to s nestvůrou vyřídit. Toužil po pomstě a přijít tomu na kloub. Plánoval využít vládu a nakonec se spřáhnout s Harringtonem (role Dannyho Glovera) v boji proti té bestii,“ vysvětlil.
Vše bylo evidentně v pokročilém stádiu příprav a Hopkins pro Scream Magazine dokonce popsal, jak by vypadal Dutchův opětovný nástup na scénu. „V úvodní scéně měla přistát helikoptéra na golfové hřiště a chlápek s bílými vlasy by přišel a prohlásil: ‚Vrátil se.‘ A Arnold by se objevil s bílou kšticí a jizvou přes obličej,“ entuziasticky vyprávěl Hopkins o sekvenci, která odkazovala ke slavné Arnieho hlášce z prvního Terminátora.
Schwarzenegger ale tvůrce odmítl, což vedlo k rozšíření úlohy Garyho Buseyho a dalším změnám, které se promítly do výsledného snímku. Dle producenta Johna Davise šlo o finanční záležitosti a Arnold prý dostal směšnou nabídku, ale Hopkins si je jistý, že za vším stál James Cameron. „Řekl Arnoldovi, že jej chce pro Terminátora 2 a že si nepřeje, aby vznikla obě pokračování,“ tvrdil Hopkins. „Měl pocit, že by druhému Terminátorovi neprospělo, kdyby Predátor 2 vznikl se Schwarzeneggerem. A Jim připravoval ten film opravdu dlouho,“ objasnil.
Arnold se raději upsal Policajtovi ze školky, kde dostal možnost zahrát si roli proti převládající typologii, takže veškeré břímě skončilo na ramenou Dannyho Glovera. Ten si sice vedl statečně a druhý Predátor určitě není ostudným nástupcem skvělého originálu, ale kritici si na filmu smlsli a peněz nepřiteklo zdaleka takové množství, v jaké studio doufalo. Při rozpočtu o takřka dvacet milionů dolarů vyšším než u jedničky film utržil pouhých 57 milionů dolarů celosvětově, tedy o čtyřicet milionů méně než předchůdce.A nepočítáme-li crossovery, v nichž se Predátor postavil Vetřelci, oficiální série se na dvacet let odmlčela.

Predátoři (2010)

Predátoři
Predátoři | 20th Century Fox
Není ale pravda, že by se u Foxů o třetí díl nesnažili. Vehementní pokusy probíhaly od roku 1996 a nový scénář dostal na starost Robert Rodriguez, oslavovaný tvůrce Desperada a Od soumraku do úsvitu. Mimo jiné měl za úkol vrátit do hry Dutche.
Rodriguez se ale utrhl ze řetězu a přišel s megalomanským steampunkovým příběhem za 150 milionů dolarů, v němž by Dutch s novými hrdiny cestoval na cizí planetu a nakonec by i trénoval mladé Predátory v sérii gladiátorských soubojů. Ve scénáři prý nechyběli piráti, pokrokové technologie, cyborgové, kříženci mezi lidmi a Predátory, jiné mimozemské rasy i velký Král Predátor. „Zahrnovalo to spoustu speciálních efektů, které by v té době bylo obtížné realizovat,“ přiznal Rodriguez magazínu Daily Record. „Napsal jsem bláznivý scénář. Byl v něm Arnold i spousta Predátorů a odehrával se na cizí planetě. Když se ohlížím zpět do roku 1996, jeví se to jako nemožné,“ připustil.
Zdá se nepravděpodobné, že by studio nad takovou šíleností vůbec uvažovalo a že by ji Schwarzenegger četl. Roku 1997 navíc propadl čtvrtý díl Vetřelce s podtitulem Vzkříšení, který rovněž zahrnoval lidské klony a mutanty, Rodriguezova odvážná vize se tedy nenaplnila.
Její fragmenty se ale promítly do Predátorů, které roku 2010 natočil Nimród Antal a v nichž Schwarzeneggera vystřídal Adrian Brody. Jejich scenárista Alex Litvak, jenž spolupracoval také na výše zmiňovaném Vzkříšení, měl pro Dutche rovněž smělé plány, které jej měly připodobnit úloze, jakou sehrála Ellen Ripley ve Vetřelcích. A o nichž jsme už dříve psali.
V jedné z mnoha verzí Predátorů se Schwarzenegger objevil alespoň krátce v samotném závěru, kdy si měl jeden z Predátorů sundat masku a vyjevit Dutchův obličej. Ani k tomu ale nedošlo a tehdejší guvernér Kalifornie se možná i kvůli zaneprázdněnosti odmítal do série vrátit.

Predátor: Evoluce (2018)

Boyd Holbrook, Olivia Munn
Predátor: Evoluce | 20th Century Fox
Dosud předposlední příspěvek do série, který se dle mínění kritiků a většiny divácké obce vůbec nepovedl, vzbuzoval velké naděje. A to i směrem k možné účasti Schwarzeneggera. Jako režisér i scenárista na něm totiž pracoval Shane Black, který nejenže hrál v původním Predátorovi, ale rovněž dotvářel a upravoval některé Arnieho repliky na place Posledního akčního hrdiny.
Dva staří přátelé o Dutchově comebacku diskutovali, ale Arnold se opět nedal zviklat. „Oslovili mě, přečetl jsem scénář a nelíbil se mi,“ prozradil herec Yahoo! Movies. „Nebudu se na tom podílet. Leda by to přepsali nebo mi vytvořili více signifikantní úlohu. Za současného stavu ale ne, nepůjdu do toho,“ řekl.
Některé pasáže z původního scénáře unikly na internet a naznačily, že Dutch měl dostat větší prostor v závěru filmu, pokud by byl odsouhlasený i sequel, v němž by opět hrál výraznější roli. „Napsali jsme cameo, které ústilo do větší role v jakémkoli pokračování,“ sdělil spoluscenárista Evoluce Fred Dekker pro Moviefone. „Pro něj to ale nebyla dostatečná role a nikdo nebyl ochotný složit peníze na možný sequel,“ doplnil. Dekker rovněž prozradil, že Dutch se měl zjevit jen několik posledních sekund ve stylu Marka Hamilla v Síla se probouzí a pronést další terminátoří repliku: „Pojďte se mnou, pokud chcete žít.“
Novinka Predátor: Kořist odbočila mezi původní obyvatele Ameriky na počátek osmnáctého století a nyní je spíše nepravděpodobné, že by se Schwarzenegger a Dutch někdy vrátili. Arnie se roku 2015 v rozhovoru pro Q&A nechal slyšet, že žádné pokračování Predátora zatím publikum neuspokojilo. Radost mu asi nedělají ani moderní sequely Terminátora, v nichž sice hraje výrazné role, ale jejichž přijetí je více než chladné.
Amber Midthunder
Predátor: Kořist | Disney
Kořist se na druhou stranu těší nadšeným ohlasům a na sociálních sítích ji nadšeně ocenili třeba Bill Duke a Jesse Ventura, herečtí představitelé Maca a Blaina z jedničky. Budoucnost Predátora tedy není pohřbená a kdo ví, jaké bláznivé či odvážné nápady ještě hollywoodští scenáristé dostanou. Dokud bude Schwarzenegger živ, s Dutchem se zřejmě musí alespoň hypoteticky počítat.

Kinobox: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.