US tržby: Interstellar Christophera Nolana dolétl vysoko, na Počátek to ale nestačilo

US tržby: Interstellar Christophera Nolana dolétl vysoko, na Počátek to ale nestačilo
Nutno podotknout, že Interstellar nebyl ve zdaleka tak výhodné pozici, jako před lety Počátek. Ten v roce 2010 startoval proti fantasy Čarodějův učeň Nicolase Cage, z níž se vyklubal špatně hodnocený propadák, což Počátku pomohlo k tomu, že si o prvním víkendu urval 62.8 milionů. Interstellar skončil na "pouhých" 47 milionech, měl ovšem zatraceně tuhého soupeře - novou disneyovku Velká šestka, která se dočkala přímo nadšených recenzí a protože děti umí křičet dost hlasitě, musel mít animák o víkendu přednost. Velká šestka tak let ke hvězdám za záchranu lidstva přeskočila o 9 milionů.
Svůj fakt možná sehrálo i to, že jsou kritici v zámoří o něco střízlivější v hodnocení Interstellaru (čekalo se rozhodně víc). 74% na Rottentmatoes dělá z filmu nejslabšího Nolana. Ne špatného, jen nejhůře hodnoceného. Interstellar jsou o něco vyšší ve známkách, i ony ale snímek řadí až za Dokonalý trik (84%), Počátek 92% ), Temný rytíř ( 98%) a Temný rytíř povstal. Nový Nolan diváky zkrátka rozděluje a je otázkou, kolik si jich udrží. Má šanci být trvalkou, animáky ale zpravidla také neztrácí dech, takže bude Velká šestka osinou v zadku i v následujících týdnech.
Velká šestka
Velká šestka
Dvě silné novinky přirozeně srazily tržby hitů předchozích týdnů o řádný kus. Nejlépe v TOP10 vzdorovaly drama Zmizelá (propad o 28%, třetí místo) a komedie St. Vincent (propad o 21%, páté místo). Podle očekávání se z prvního až na čtvrté místo propadl horor Ouija (tomuhle žánru vždy rychle dochází dech), ještě hůře ale překvapivě dopadl fantasticky hodnocený Slídil, který se minule s Ouijou přetahoval o první místo. Tentokrát je až šestý.
Desítku dále doplňují Železná srdce, John Wick, Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day a Kniha života. U Wicka studio konečně odhalilo rozpočet a opravdu stál málo, konkrétně 20 milionů dolarů. Jeho dosavadních 42 celosvětově tudíž film pasuje do pozice malého hitu a při troše štěstí se brzy dočkáme nějakého pokračování z cechu zabijáků.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.