Postapokalyptická Furiosa možná odstartuje v Cannes, kde před lety uhranul Šílený Max

Postapokalyptická Furiosa možná odstartuje v Cannes, kde před lety uhranul Šílený Max
Šílený Max: Zběsilá cesta | Warner Bros.
Kromě Oscarů v technických kategoriích (v těch hlavních za nejlepší film a režii Miller prohrál se Spotlight, respektive Revenantem) si akční rodeo s Tomem Hardym vysloužilo okamžitou kultovní pověst a uznání, jimiž rázem zastínilo původní trilogii. Celosvětové tržby v hodnotě 380 milionů dolarů sice vzhledem k vysokému rozpočtu (kolem 160 milionů) nepředstavovaly velký profit a projekt následně pošramotily soudní tahanice mezi Millerem a studiem Warner Bros., pokračování chtěl přesto vidět skoro každý.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
AI
75%
Furiosu Miller začal natáčet v květnu 2022, kdy v Cannes uvedl své fantaskní drama Tři tisíce let touhy. Mladou válečnici a imperátorku, již vytrhli z rodné Zeleně a kterou vláčejí zdevastovaným světem plným motorkářských gangů, si zahrála talentovaná Anya Taylor-Joy (Seveřan, Dámský gambit). Netradiční zápornou úlohu obdržel představitel Thora Chris Hemsworth a obsazení doplňují Tom Burke (Mank) nebo Nathan Jones (Troja), jenž figuroval už ve Zběsilé cestě spolu s dalším navrátilcem Angusem Sampsonem.
Šílený Max: Zběsilá cesta
Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) | Warner Bros.
Ředitel festivalu v Cannes Thierry Fremaux pro Variety prozradil, že by Furiosu v nadcházejícím ročníku s radostí uvítal. „Na premiéru Zběsilé cesty chováme ty nejlepší vzpomínky. Bylo by báječné to zopakovat s Furiosou. Obzvlášť poté, co se Miller roku 2016 s takovým gustem chopil role předsedy naší poroty. Vím, že na filmu dělá, a doufám, že ho v Cannes uvidíme,“ řekl.
Společnost Warner Bros. dle nepotvrzených zákulisních informací s festivalovým uvedením počítá. Záleží však na tom, jak dopadne aktuální herecká stávka, během níž herci a herečky odmítají své filmy promovat. Premiéra Furiosy je každopádně naplánovaná na 24. května 2024, přičemž festival v Cannes odstartuje o deset dní dřív. Půjde tedy o ideální příležitost k uvedení očekávaného trháku a ke zvýšení jeho prestiže, pokud se Millerovi podaří zopakovat krasojízdu předchozí podívané, z níž byli kritici a kritičky sborem u vytržení.
Nový Šílený Max je na cestě. Jeho epické měřítko prý nemá obdoby a rozvíří ekonomiku celého státu
Filmy21. 4. 2021
Nový Šílený Max je na cestě. Jeho epické měřítko prý nemá obdoby a rozvíří ekonomiku celého státu
Furiosa se natáčela v Austrálii, jejíž ekonomice nákladný projekt pomohl. Rozpočet má být podobný jako u Zběsilé cesty a vrací se většina Millerových spolupracovníků, mimo jiné hudební skladatel Junkie XL, střihačka a režisérova manželka Margaret Sixel nebo kostýmní návrhářka Jenny Beavan.