Dámský gambit

89%
Dámský gambit
Americký seriál Dámský gambit sleduje příběh mladé Elizabeth Harmonové, která exceluje v hraní šachů. Když jí v osmi letech při autonehodě umře matka, skončí v sirotčinci, kde brzy objeví dva způsoby, jak utéct z ošklivé reality: hraní šachů a pojídání malých zelených pilulek, které v sirotčinci děti dostávají, aby se zklidnily. Zanedlouho se ukáže, že má na šachy neobyčejný talent, a zatímco stoupá vzhůru po americkém šachovém žebříčku, daří se jí také vybudovat nový život, který jí všichni závidí. Ani sláva a uznání ostatních ale nezaplní prázdno, které v sobě Elizabeth nosí, a tak se dál noří do závislostí, komplikovaných vztahů a hluboké sebelítosti. Dokáže nejlepší hráčka vyhrát sama nad sebou?




Recenze: Dámský gambit

Kinobox.cz
70%

Osobně však nedokážu přehlížet roztříštěnost vyloženě epizodních sdělení, neoriginální řešení a charakter vzpomínkových flashbacků a snahu o postihnutí velkých společenských i historických témat, která ale většinu času a v samotném finále neopouští to čarovně vtahující prostředí spravedlivé šachovnice. Že se jedná o další trumf pro rozjetý Netflix, o tom ale nelze pochybovat.


hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Takhle. Po 2 dílech jsem myslel, že překopu svou bestofku seriálů. Tak úžasné to bylo. Pak už to ztratilo ten drajv, začly chybět ty wow momenty překvapení a spíš to klouzalo ke klasickým "sportovním?, seriálovým?" klišé. Každopádně i přes ty výtky jedna z těch lepších netflixovských věcí a minimálně událost podzimu. 8.5/10
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
9
Možná i nejlepší neflixovinka! Šachy mám moc rád, kdy tohle je jako jedna velká reklama na ně. Obzvláště nadšený jsem byl z vizualizace imaginačních schopností Beth (Anya Taylor-Joy), které mi celkově přišli úžasné. Celkově obsazení se mi hodně líbilo! Kdybych to psal já, tak bych vynechal nějakou linku ohledně alkoholu, kdy mi do toho spíše neseděla, ale předloha je předloha. Mělo do spád a zároveň velmi příjemnou atmosféru. Každá šachová partie byla úžasná! Navíc se nebojím říct, že díky tomuhle seriálu šachy dostanou zase pěknou dávku nových hráčů... 90%
avenis
avenis
8 056 bodů
9
Velmi působivě zpracovaný příběh dívky obdařené šachovým myšlením (něco, co nemám šanci absolutně pochopit...) Výborná kamera, nasvícení, rafinované kostýmy a především skvěle zahraná hlavní role. A šachy? O ty tu jde především. Šachové partie na mnoho způsobů a ty figury na stropě, to je prostě paráda. (2.2.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
The Queen's Gambit (více)
  • USA Dámský gambit
  • USA The Queen's Gambit
Premiéra v ČR:
23. 10. 2020
Země původu:
USA

Podobné


Powered byJustWatch