Další Predátor je na spadnutí. Režisér už vymýšlí, jak začlenit Schwarzeneggera

Další Predátor je na spadnutí. Režisér už vymýšlí, jak začlenit Schwarzeneggera
Prey (2022) | Hulu
Nejoblíbenějším a zřejmě nejpovedenějším snímkem hororové sci-fi série o nelítostných vesmírných lovcích sice zůstává Schwarzeneggerův originál z roku 1987, ale loňská Kořist překonala veškerá očekávání. Dobrodružný survival za střídmých 65 milionů dolarů nás zavedl do 18. století a proti osamělému mimozemskému netvorovi postavil jednak původní obyvatele v čele s houževnatou dívkou Naru (Amber Midthunder), jednak zlomyslné evropské kolonizátory.
Predátor: Kořist
Predátor: Kořist
78%
Svěží pojetí, přímočará režie a adrenalinové přírodní sekvence zapůsobily i na většinu skeptiků, kteří nedají dopustit na osmdesátkovou maskulinní přehlídku svalů a těžkých kvérů. Režisér Dan Trachtenberg, jenž celovečerní hollywoodský projekt kormidloval poprvé od roku 2016 (Ulice Cloverfield 10), stvořil okamžitou klasiku, která po bídném sequelu Predátor: Evoluce vlila vyčpělé sérii do žil novou krev. A o níž se ani rok po premiéře nepřestává psát.
Predátor
Predátor | 20th Century Fox
Konkrétní plány pro další díl zatím neexistují, ale minimálně Trachtenberg by na Kořist rád navázal. A jakožto velký fanoušek originálu i následného městského akčňáku Predátor 2 by uvítal, kdyby se mu do potenciální Kořisti 2 povedlo začlenit Arnolda a Dannyho Glovera. Tuto naději vyjádřil v rozhovoru pro Variety, v němž zdůraznil, že Arnoldův Dutch je samozřejmě ikoničtější postavou, avšak Gloverova poručíka Mikea Harrigana z dvojky by publikum rovněž přivítalo s otevřenou náručí. Problém je pouze v tom, jak jejich comeback co nejlépe zaonačit.
„Nevím, jak to provést. Ale přicházím tomu na kloub,“ prozradil dvaačtyřicetiletý filmař, jenž se podílel na seriálech Banda a Černé zrcadlo (hororová epizoda Zkušební verze). „Vím, že Arnolda chtěli mít v Predátorech. Mohu říct jen tolik, že těm chlápkům ještě zbývá čas. Pořád tu jsou s námi. Nebylo by to úžasné?“ zakončil své zamyšlení. Trachtenberg už dříve pro The Playlist potvrdil, že o budoucnosti Predátora probíhají rozsáhlé rozhovory. „S producenty, studiem a scenáristou jsme řešili, co bláznivého by se dalo ještě provést. A nikoho z nás takové myšlenky neopouští.“
Predátor 2
Predátor 2 | 20th Century Fox
Otázkou by v případě kvalitního konceptu byly postoje oslovených herců. Schwarzeneggerovi a Gloverovi už navíc táhne na osmdesát a přece jen by dalo práci vymyslet, jak mohou tváří v tvář predátorovi nepůsobit sešle a úsměvně. Na druhou stranu, podobné obavy doprovázely obsazení Amber Midthunder do Kořisti. A talentovaná herečka i šikovně režírující Trachtenberg se s tím vypořádali skvěle.
Vzhledem k úspěchu dobového filmu zasazeného do specifické kultury se nicméně nabízí v tomto trendu pokračovat a predátora poslat klidně proti vikingům nebo křižákům. Návrat do moderní doby a ke kultovním hláškujícím postavám by paradoxně mohl ublížit příběhu a připravit dalšího Predátora o moment překvapení, z něhož Kořist zdárně těžila.