Sgt. Rock: Plánovanou adaptaci se Schwarzeneggerem potopil John Cleese

Sgt. Rock: Plánovanou adaptaci se Schwarzeneggerem potopil John Cleese
Predátor | 20th Century Fox
Na přelomu osmdesátých a devadesátých let, chvíli poté, co společně dotočili Predátora, se Arnold Schwarzenegger, režisér John McTiernan (Smrtonosná past) a scenárista Shane Black (Poslední skaut, Smrtonosná zbraň) chystali vrhnout na velkorozpočtovou filmovou adaptaci komiksu Sgt. Rock od DC. Dokonce na to byla narážka i v samotném Predátorovi, kdy v závěrečných titulcích právě Black, jenž se ujal menší role Hawkinse, drží v ruce komiksový sešit Sgt. Rock.
Predátor, Shane Black
Predátor, Shane Black | 20th Century Fox
Podle nové knihy spisovatele Nicka de Semlyana The Last Action Heroes se na projektu intenzivně pracovalo v letech 1988 a 1989, aby ho nakonec nečekaně zařízl John Cleese ze skupiny Monty Python. Cleese byl v té době na vrcholu díky úspěchu filmu Ryba jménem Wanda a McTiernan ho viděl jako ideálního kandidáta na roli anglického kuchaře, který se během druhé světové války vydává za generála a jehož má Schwarzeneggerův seržant Rock chránit.
Všichni zúčastnění věřili tomu, že půjde o velkolepou podívanou plnou akce, která publikum nadchne. Jen Cleese si to nemyslel. Podle McTiernanových slov byl na schůzce s ním „velmi zdvořilý, ale pokud šlo o jeho úhel pohledu, byli jsme jen skupinka Amíků točících akčňáky“. McTiernan v knize uznává, že v té době se Smrtonosná past ještě nedostala do kin, takže Cleese nemohl tušit, s kým právě jedná. „Kdyby Smrtonosnou past viděl, asi by měl zájem. Ale tehdy mohl vycházet jen z naší pověsti,“ dodal McTiernan.
John Cleese
John Cleese | 2001 Paramount Pictures
Všichni byli dle McTiernana tak nadšení z myšlenky Cleese hrajícího spolu se Schwarzeneggerem, že když tehdy oblíbený britský komik odmítl, projekt se úplně rozpadl. „Bylo by to úžasné – John Cleese by se tolik bavil, dělal si legraci z Arnolda a naopak. To byla celá podstata toho filmu," řekl McTiernan.
„Amíci" každopádně smutnit nemuseli. Arnold místo toho natočil Total Recall, zatímco McTiernan si přidal do filmografie Hon na ponorku. Přesto si musíme klást otázku, jak by tehdy podobná buddy movie, navíc se slovním střelivem do Blacka, dopadla. A zdali jsme náhodou nepřišli o klasiku žánru.