Poslední akční hrdina: Arnold Schwarzenegger zavzpomínal, jak jím propad filmu otřásl

Poslední akční hrdina: Arnold Schwarzenegger zavzpomínal, jak jím propad filmu otřásl
Poslední akční hrdina | Columbia TriStar
Snímek to svého času pořádně schytal od kritiky a ani diváků a divaček v kinech moc nenašel. Poslední akční hrdina stál 85 milionů dolarů a celosvětově si jich z pokladen odnesl 137. Existují věší průšvihy, na největší akční hvězdu té doby šlo nicméně o pořádné šlápnutí vedle.
Postupem let nabral příběh fiktivního akčního hrdiny Jacka Slatera (Schwarzenegger), který se s pomocí malého chlapce dostane do skutečného světa, menší kultovní status a řada lidí na něj dnes nedá dopustit. To však nic nemění na tom, že v roce 1993 šlo pro Arnolda o začátek konce jeho nejúspěšnějšího období (o rok později sice ještě uvedl Pravdivé lži, pak už ale velké hity nebyly).
Arnold Schwarzenegger
Poslední akční hrdina | Columbia TriStar
V nedávném třídílném dokumentu Arnold od Netflixu herec zavzpomínal, jak ho neúspěch snímku zasáhl. „Když vyšel Poslední akční hrdina, byl jsem po Terminátorovi 2 z roku 1991 na vrcholu. Měl jsem celosvětově nejúspěšnější film roku, nedokážu ani popsat, jak moc mě ty negativní recenze rozhodily. Člověka to bolí. Zasáhne vás to emočně. Bylo to pro mě osobně ponižující. Týdny jsem nechtěl nikoho vidět. Ale musíte nějak fungovat. A moje tchyně pořád opakovala, že se musím posunout dál. To byla tehdy nejlepší rada,“ řekl Schwarzenegger.
Jeho slova potvrdil James Cameron, který uvedl, že Schwarzeneggerovi volal o víkendu po premiéře Posledního akčního hrdiny. Jedinkrát tehdy z Arnoldova hlasu poznal, že je na dně: „Bral to jako velkou ránu pro svou značku. Otřáslo jím to.“ Akční legenda se nicméně minulý měsíc filmu zastala, i když v trochu netypickém kontextu. „Zabili ho dřív, než ho kdokoli viděl. Byl to doslova politický útok, protože jsem vedl kampaň za bývalého prezidenta George Bushe, ale vyhrál Bill Clinton. Poslední akční hrdina byl skvělý – nebyl fantastický, ale nebyl ani doceněný. Teď ho vidí čím dál víc lidí a říkají, že ho milují. Mám z toho radost. Chodí mi tantiémy, takže vím, že je to pravda. Nakonec ten film vydělal, to je pro mě vždycky důležitá věc. Protože o tom je showbyznys, ne?“ dodal k odkazu Posledního akčního hrdiny Schwarzenegger.
zroj: Netflix, Joblo

VOD tipy 9. 6. 2023 | Kinobox