Po letech se vynořují nové fámy, proč byl Jean-Claude Van Damme vyhozen z úlohy Predátora

Po letech se vynořují nové fámy, proč byl Jean-Claude Van Damme vyhozen z úlohy Predátora
Predátor a jeho původní design | 20th Century Fox
Ačkoli původní Predátor v době uvedení odcházel se spíše rozporuplnými ohlasy, v kinech zaznamenal solidní úspěch a postupem let se stal kultovní sci-fi značkou, která expandovala do celé série. Její dosud poslední střípek natočil Shane Black před třemi lety a letos se hodně mluví o prequelu jedničky s názvem Skull, který bude točit Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10). A když započítáme také dva spin-offy, které Predátora propojily s filmovým vesmírem Vetřelce, máme co dočinění s kulturní ikonou, jejíž odkaz jen tak nevychladne.
To se stále týká především prvního dílu s Arnoldem Schwarzeneggerem, v
Jean-Claude Van Damme
Predátor | Stan Winston School of Character Arts
němž režisér John McTiernan (Smrtonosná past) pojal Predátora jako takřka neviditelnou vesmírnou hrozbu, která bez milosti popravuje vycvičenou speciální jednotku v husté džungli. Kultovní snímek je dodnes terčem zákulisních drbů, jimž bezesporu dominuje původní herecká účast slavného béčkaře Jeana-Claudea Van Damma. Ten totiž vyfasoval úlohu ošklivého záporáka. Již dříve jsme psali o tom, že byl po place nucen pobíhat ve směšném červeném kostýmku, přičemž originální design Predátora se od toho výsledného dost lišil (viz úvodní foto).
Obecně se mělo za to, že se belgický mistr bojových umění odporoučel z natáčení dobrovolně, neboť mu pojetí jeho charakteru a vědomí, že ve filmu nebude příliš vidět, vůbec nevyhovovalo. Režisér McTiernan u příležitosti 30. výročí filmu dokonce tvrdil, že s Van Dammem vlastně nic nenatočil, protože herec nerozuměl vizuálním efektům a měl příliš fantastické představy o konfrontaci se Schwarzeneggerem.
S diametrálně odlišným pohledem ale po letech mlčení přišel sám Van Damme, jenž se svěřil, že natáčení v kostýmu probíhalo v nesnesitelném vedru, kvůli němuž trpěl dehydratací a nemohl pořádně dýchat. A to vedlo k tomu, že nedokázal pořádně provést své náročné kaskadérské kousky, načež jej producent Joel Silver nahradil 220 centimetrů vysokým Kevinem Peterem Hallem.
po-letech-se-vynoruji-nove-famy-proc-byl-vlastne-jean-claude-van-damme-vyhozen-z-ulohy-predatora
Bill Duke jako Mac | 20th Century Fox
Zamotaný příběh ale nyní rozvedl také herec Bill Duke, jenž v původním Predátorovi ztvárnil úlohu Maca. Ten podpořil Van Dammovu verzi a zdůraznil, že nevysoký Belgičan byl produkcí nevybíravě a chladnokrevně vyhozen poté, co vinou dehydratace opakovaně ztrácel vědomí. „Predátor, kterého ve filmu vidíte, vůbec nebyl originálním Predátorem. Věděli jste to?“ vracel se Duke k již známým faktům v rozhovoru pro YouTube kanál Murder Master Music Show. „Původní Predátor byl mnohem menší a v postprodukci na něj měly být dodány speciální efekty. Měl na sobě speciální oblek, zavěsili jej na lana a on se vznášel mezi stromy, jako kdyby létal. Dvakrát omdlel z dehydratace. Producent mu říkal: ‚Jestli omdlíš ještě jednou, vyhodím tě!‘ O dva týdny později ten chlápek znovu ztratil vědomí a producent jej vyhodil. A tou osobou byl Jean-Claude Van Damme."
Zajímavé novinky z úst dalšího člověka, který musel být u natáčení soustavně přítomen, jen potvrzují, že holou pravdu se v tomto případě možná nikdy nedozvíme. Stále je totiž ve hře možnost, že Van Damme produkci záměrně sabotoval, neboť se toužil vyvléknout z kontraktu a věnovat se raději natáčení Krvavého sportu, který získal financování jen krátce po hercově smluvním závazku s Predátorem.
Jean-Claude Van Damme
Krvavý sport | Cannon Film Distributors
Kdo ví, Van Dammův předčasný konec v kůži vesmírného lovce je dost možná výsledkem spolupůsobení všech zmíněných aspektů – herec mohl upřednostňovat Krvavý sport a v obleku se nejen cítil fyzicky nepříjemně, ale také nepodporoval jeho podobu či celkový charakter své postavy. Jeho krátká účast ve slavném filmu tak i nadále zůstane terčem konspirací a neodolatelných drbů, jejichž atraktivitě se v hollywoodské historii vyrovná jen hrstka jiných produkcí.