Disney+ ode dneška zatápí Netflixu i v České republice. K dispozici má obří knihovnu klasických i nových filmů a seriálů

Disney+ ode dneška zatápí Netflixu i v České republice. K dispozici má obří knihovnu klasických i nových filmů a seriálů
WandaVision | Disney
Studio Walt Disney patří k pionýrům hollywoodské kinematografie a zdaleka nezahrnuje pouze tvorbu animovaných děl, jimiž se „Myší dům“ a sám Walt Disney nejvíce proslavili. V poslední dekádě společnost odkoupila například vlivný Lucasfilm, jehož nejprestižnějšími výrobními produkty jsou série Star Wars a Indiana Jones, a tradiční studio 20th Century Fox, které nyní nese název 20th Century Studios.
Disneyho portfolio ale zahrnuje také společnost Marvel, která vytváří světově nejvýdělečnější snímky na motivy Marvel Comics, či animační stáj Pixar, která stojí za milovanými animáky jako Toy Story nebo Úžasňákovi. V kinech nemělo studio Disney v poslední dekádě konkurenci a zatím vše nasvědčuje tomu, že se to jen tak nezmění – marvelovky jako Spider-Man: Bez domova nebo Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství generují miliardy dolarů a za dveřmi už přešlapuje dvojka Avatara. Ten spadá pod 20th Century Studios, tedy rovněž pod Disneyho.
Od 12. listopadu 2019 se společnost pokouší tuto převahu nabýt také v televizní a internetové nabídce. Tehdy došlo ke spuštění její streamovací platformy Disney+ (jindy i pod názvem Disney Plus), již vlastní společnost Media and Entertainment Distribution, která je divizí Walt Disney Company. Disney+ má po dvou a půl letech již přes 130 milionů uživatelů po celém světě a náleží jí v tomto ohledu třetí místo – vedoucí Netflix přepočítává necelých 222 miliony účtů a druhý Amazon 175 milionů.
Úžasňákovi
Úžasňákovi | Walt Disney Studios
A tak jako Netflix, Amazon či HBO Max, které už z rodných USA expandovaly i do řady menších států, také Disney+ je k dostání ve stále nových regionech. Ode dneška pak i v České republice, kde uživatelům nabídne české rozhraní. Tuto službu si můžete pořídit za 199 korun měsíčně, popřípadě za 1990 korun ročně – až do 26. června ale platí výhodná akce, díky níž si můžete roční členství zajistit za 1590 Kč. Dívat se můžete na chytrém telefonu či tabletu podporujícím Android nebo iOS, na smart TV, počítači s webovým prohlížečem nebo na konzolích PS5, PS4, Xbox Series X/S či Xbox One.
Počítat můžete s vysokou kvalitou obrazu a zvuku, na níž si společnost zakládá a již si budete moci vychutnat třeba při sledování celé filmové série Star Wars (epizody 1 až 9). Ta bude disponovat 4K kvalitou se zvukem Dolby Atmos a HDR. Za účelem navýšení audiovizuální kvality byla řada starších titulů remasterována. Sledovat můžete až na čtyřech zařízeních a samozřejmostí bude i neomezené stahování až pro deset zařízení nebo vytvoření sedmi uživatelských účtů včetně těch dětských.

Jaké tituly můžete vidět?

Kromě zmiňovaných Star Wars, Pixaru a marvelovských filmů (kromě trilogie Spider-Man s Tomem Hollandem a snímku Neuvěřitelný Hulk, jejichž práva vlastní Sony, respektive Universal) se můžete těšit na další pestrou nabídku, která má čítat přes 800 filmů, 900 seriálů a 130 titulů z původní tvorby. Nebudou chybět klasické Disneyho animáky jako Malá mořská víla nebo Lví král, seriál Simpsonovi nebo dokumenty ze stáje National Geohraphic včetně loňské Záchrany, která byla nominovaná na Oscara.
Pod společnost Disney spadá rovněž menší streamovací služba Hulu, díky níž budou v nabídce seriály jako Pam & Tommy, pojednávající o vztahu Pamely Anderson a bubeníka Tommyho Lee, nebo v USA populární reality show The Kardashians o životě zámožného klanu celebrit. Momentálně největším tahákem jsou ale seriály ze světa Star Wars a Marvelu, které v knihovně pochopitelně najdete také – pustit si tedy můžete Mandaloriana či Obi-Wana Kenobiho, stejně jako WandaVision, Hawkeye nebo Moon Knighta.
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi | Disney

Jak dlouho to trvá z kina na VOD?

Velké filmové premiéry, jimž momentálně vévodí filmy od Marvelu, mívají v současnosti přibližně pětačtyřicetidenní okno pro exkluzivní promítání v kinech, než putují na Disney+. Alespoň to platí pro zmiňovaný druhý díl Doctora Strange, který na Disney+ dorazí 22. června, tedy 47 dní po uvedení v kinech. Pokud vás tedy veřejné projekce mezi halasícími lidmi nelákají, po měsíci a půl čekání si můžete většinu Disneyho velkofilmů pustit doma.

Nemluvě o tom, že stále více filmových projektů společnosti míří rovnou na stream – během pandemie tento osud potkal očekávanou Mulan, za jejíž zhlédnutí si uživatelé připláceli částkou, která byla ekvivalentem ceny vstupenek do kina, a už v září se stejně naloží i s novou verzí Pinocchia od režiséra Forresta Gumpa Roberta Zemeckise.
Především pro fanoušky a fanynky Marvelu a Star Wars by mělo být pořízení účtu na Disney+ povinností. Vzhledem ke smělým tvůrčím plánům do budoucna není pochyb o tom, že popularita i počet uživatelů budou růst. Je o tom přesvědčený také regionální šéf společnosti Walt Disney pro střední a východní Evropu Kakhaber Abashidze, jenž v rozhovoru pro Forbes oplýval entuziasmem. „Služba Disney+ zatím překonala očekávání v každé zemi, kde jsme ji spustili. Podle dat o počtu předregistrací to i nyní vypadá slibně,“ potvrdil Abashidze.
Podle něj má Disney+ potenciál pro to, aby se v České republice stal streamovací jedničkou. A nevyloučil ani, že by v budoucnu mohlo dojít na lokální produkci, tedy na výrobu tuzemských projektů pod záštitou společnosti. Disney má u nás dle Abashidze obrovskou fanouškovskou základnu a zavedení služby by navíc mohlo prospět i tuzemské kinematografii, neboť řada evropských zemí požaduje, aby streamovací giganti investovali část lokálních tržeb do jejich státní kinematografie.
Budete mezi těmi, kteří si Disney+ alespoň na zkoušku předplatí?