Záchrana

77%
Záchrana
Autoři Oscarem oceněného dokumentu Free Solo ve svém dalším filmu rekonstruují den po dni vysvobození dvanácti thajských fotbalových juniorů a jejich trenéra. Ti v červnu 2018 kvůli monzunovým dešťům uvízli v jeskynním komplexu Tham Luang Nang Non na severu Thajska. Do čtrnáctidenní záchranné operace se zapojili příslušníci thajských a amerických speciálních jednotek i buddhističtí mniši. Zvláštní pozornost si ale vysloužila čtveřice odhodlaných potápěčů z různých koutů světa. Také zásluhou jejich dosud nezveřejněných záběrů je Záchrana dojemným příběhem odvahy i vtahujícím klaustrofobním thrillerem. (MFDF Ji.hlava)



Recenze: Záchrana

Kinobox.cz
75%

Ač svou formální složkou úplně neohromí a nevyniká, svůj atraktivní námět dokument zpracovává se společenskou naléhavostí i důrazem na ryzí lidskost a empatii. Je to napínavé klaustrofobické dobrodružství o odvěkém souboji lidí s nepředvídatelnou silou přírody a o tom, jak takové extrémní životní situace mohou probudit to nejlepší v každém z nás. Záchrana publikum přesvědčí, že každý přítomný pomocník si nepřál nic jiného než bezpečné přemístění všech třinácti lidských bytostí. A takové vědomí dokáže být obzvlášť v dnešní době cennější než všechno zlato světa.


Meky
Meky
1 381 bodů
9.5
Stejně dobré, v některých ohledech i lepší než výborné hrané drama Rona Howarda a to bylo bez debat pěti-hvězdičkové. Toto téma se opravdu povedlo 2x zpracovat na špičkové úrovni. A obě verze mají spoustu společného. Je to vyprávěno z pohledu jeskynních potápěčů, amatérských bláznů, kteří se potřebují pohybovat ve stísněných prostorách, bez přístupu vzduchu, s obrovským adrenalínem, bez kterého si připadají jako kdyby nežili. Po shlédnutí obou filmů krásně vyzní porovnání reálné postavy s hlavní rolí obsazenou Viggo Mortensenem, jenž přesně zahrál introvertního solitéra. Emoce jsou tady ještě intenzivnější než ve filmu, skvělé záběry, úzkost, beznaděj.

Dodatečné informace

Původní název:
The Rescue (více)
  • USA Záchrana
  • USA The Rescue
Premiéra v ČR:
14. 6. 2022
Země původu:
USA, Velká Británie
Tržby:
0,95 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Záchrana je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch