Černý kůň letošní filmové sezóny se představuje první upoutávkou. Mix Truman Show a Matrixu vypadá skvěle!

Černý kůň letošní filmové sezóny se představuje první upoutávkou. Mix Truman Show a Matrixu vypadá skvěle!
To nic, drahá | Warner Bros.
Talentovanou Olivii Wilde známe především jako herečku, a to z filmů jako Richard Jewell a Rivalové nebo ze seriálu Dr. House. Roku 2019 ale přesedlala k režii a její debut Booksmart, u nás uváděný pod nemožným distribučním titulem Šprtky to chtěj taky, si u kritiků i diváků vedl nadmíru dobře. Její novinka s názvem To nic, drahá (Don't Worry Darling) se tedy od prvního oznámení těší velké pozornosti filmových fanoušků a fanynek.
Za to vděčí jednak skvělému obsazení, které do kin přiláká spoustu platících diváků a divaček – hlavní roli ztvární populární Florence Pugh (Slunovrat) a vedle ní se objeví také Harry Styles (Dunkerk), Chris Pine (Wonder Woman), Gemma Chan (Eternals) a samotná Olivia Wilde. Zvědavost ale vzbuzuje i příběh, který nás zavede do padesátých let 20. století a do městečka uprostřed americké pouště, které je centrem utopické komunity. Jak ale naznačuje právě vydaný trailer, za nablýskaným designem a šťastnými úsměvy rezidentů, kteří byli vybráni jako účastníci tzv. Victory Projectu, se skrývá děsivé tajemství.
To nic, drahá: trailer | New Line Cinema
Upoutávka slibuje hutnou podívanou, která bude spoléhat nejen na přesvědčivé herce, ale také na nečitelnou multižánrovou zápletku a na precizní režii. Wilde už na takto malém prostoru ukazuje, že veškeré aspekty včetně pohybů kamery, nasvícení scén či inscenace pohybu má takříkajíc v oku. To nic, drahá bude jistě aspirovat na titul nejlépe vypadajícího snímku posledních let.
Retro zasazení funguje dle očekávání bravurně, Florence Pugh si půjde pro další oscarovou nominaci, a byť zatím nedostáváme konkrétní dějová vodítka, dramaturgie skoro tříminutového videa slibuje strhující jízdu. Nebezpečí číhá snad jen v jisté eklektičnosti a ve vztahování se ke klasikám jako Truman Show, na niž si vzpomeneme asi nejvíce. I tyto obavy ale zatím maskuje nádherná stylizace či odvážnější sexuální náboj, který může nakonec vést i k méně přístupné podívané.
Že půjde o snímek znepokojivý a ambiciózní, o tom ale nemůže být pochyb. Úvodní popis mužských nároků na perfektně organizovanou domácnost a motivy ve stylu „nehrabejme se v manželově práci“ pomalu přechází v psychologické inferno, do něhož je zvídavá Alice (Pugh) zatahována jednak přetvařujícím se okolím, jednak podivnými a zatím nedefinovatelnými fyzickými hrátkami s realitou. Můžeme tedy dostat i „hitchcockovský“ thriller, jehož zasazení do amerických padesátých let, kdy se středostavovský život tvářil idylicky a někteří manželé pracovali na utajovaných vládních projektech, pro změnu otevírá dveře libovolné sci-fi zápletce.
Olivia Wilde
Olivia Wilde
Kombinace těchto motivů zatím vypadá náramně a jistě nebudu jediný, kdo 22. září vyrazí do kina. To nic, drahá si zatím říká o velké plátno každou sekundou materiálu, a pokud výsledný film dostojí kvalitám prvního traileru, máme se na co těšit.