Černoch v Ku Klux Klanu, oživený Don Quijote a vrah „umělec“. Filmy z Cannes v českých kinech

Černoch v Ku Klux Klanu, oživený Don Quijote a vrah „umělec“. Filmy z Cannes v českých kinech
BlacKkKlansman | filmový plakát
Shoplifters (režie: Hirokazu Koreeda)
Zloději
Shoplifters
Japonský mistr rodinných drobnokreseb Hirokazu Koreeda získal nejvyšší cenu festivalu v Cannes s dramatem Shoplifters, které nás zavádí na společenský okraj a rafinovaně podvrací tradiční pojetí rodiny a rodičovské lásky. Zároveň je působivým pohledem na současné Japonsko jako zemi hlubokých sociálních propastí.

Cafarnaúm (režie: Nadine Labaki)
603ea554
Cafarnaúm
Cenu poroty získalo strhující drama libanonské režisérky. Ta v něm líčí osudy dvanáctiletého chlapce, který zažaluje své rodiče za to, že mu dali život. Pohled na tvrdé podmínky ve slumech současného Libanonu ohromil diváky i kritiky směsicí realismu a intenzivních emocí.

The Image Book (režie: Jean-Luc Godard)
Po zisku Ceny poroty v roce 2014 za film Sbohem, jazyku si veterán Jean-Luc Godard připsal v Cannes další úspěch, když za svou experimentální dokumentární esej o úzkosti a válce získal Zvláštní Zlatou palmu, cenu udělenou poprvé v historii festivalu.

Under the Silver Lake (režie: David Robert Mitchell)
Záhada Silver Lake
Na halucinogenní výlet s Andrewem Garfieldem (Mlčení, Amazing Spider-Man) se diváci vydají ve svůdném, hypnotickém až lynchovském thrilleru Under the Silver Lake talentovaného amerického režiséra Davida Roberta Mitchella (Neutečeš). V novince bude Garfield pátrat po své zmizelé přítelkyni.
Výše uvedená čtveřice snímku se představí českým divákům v rámci festivalu Be2Can (3. - 9. října 2018) a následně i v klasické distribuci (2018/2019).

BlacKkKlansman (režie: Spike Lee)
BlacKkKlansman: trailer | CinemArt
Novinka Spikea Lee (Oldboy, 25. hodina, Malcolm X), která byla v Cannes oceněna Velkou cenou poroty. Autor se opět věnuje černošské otázce. V příběhu podle skutečných událostí, kdy se černošský policista naboural do rasistické organizace Ku Klux Klan, nechybí humor, autorův originální rukopis a atributy typické pro černošský filmový subžánr "blacksploitation", který zaznamenal největší slávu v 70. letech minulého století. V hlavních rolích John David Washington (Hráči) a Adam Driver (Paterson).
Datum české premiéry: neuvedeno, distributor CinemArt CZ

Muž, který zabil Dona Quijota (režie: Terry Gilliam)
Muž, který zabil Dona Quijota
O realizaci filmu Muž, který zabil Dona Quijota se kultovní autor Terry Gilliam snažil téměř 20 let. Když v roce 2000 začalo natáčení, stíhala štáb od první klapky jedna katastrofa za druhou. Po 6 natáčecích dnech musel být Gilliamův vysněný projekt zrušen (o peripetiích vznikl dokument Ztracen v La Mancha). Gilliam se však svého snu nevzdal a dotáhl jej letos úspěšně až na plátka festivalu v Cannes. Portrét velkého snílka Dona Quijota, který se nevzdává za žádnou cenu a žije si svou (pro mnohé bláznivou) vizí, se tak stává tak trochu i podobenstvím o režiséru Gilliamovi. V hlavních rolích Jonathan Pryce (Brazil) a Adam Driver.
Datum české premiéry: 5. července 2018, distributor Bioscop

Studená válka (režie: Pawel Pawlikowski)
Tomasz Kot, Joanna Kulig
Tomasz Kot a Joanna Kulig ve filmu Studená válka (2018) | Aerofilms
Milostný příběh Studená válka a jeho křišťálově čistý filmový jazyk vynesl oscarovému režisérovi Pawlu Pawlikowskému (Ida) na festivalu v Cannes Cenu za nejlepší režii. Love-story, rock´n´roll a totalita.
Datum české premiéry: neuvedeno, distributor Aerofilms

Šťastný Lazzaro (režie: Alice Rohrwacher)
Šťastný Lazzaro
Magický snímek režisérky ceněných Zázraků (2014) v Cannes obdržel Cenu za nejlepší scénář. Autorka se inspirovala skutečným příběhem datovaným do Itálie 80. let minulého století. Na své si přijdou vyznavači filmové suroviny (natáčelo se na 16mm film) a zdánlivě obyčejných příběhů o neobyčejných lidech.
Datum české premiéry: neuvedeno, distributor Aerofilms

Climax (režie: Gaspar Noé)
Climax
Zlobivé dítě evropského filmu Gaspar Noé (LOVE, Zvrácený) sklidil triumfální recenze i hlavní cenu v sekci festivalu Cannes 2018 Quinzane des Réalisateurs za svůj drogový muzikál či taneční horror, který je podle kritiků autorovým nejlepším filmem.
Datum české premiéry: neuvedeno, distributor Aerofilms

Jack staví dům (režie: Lars von Trier)
Jack staví dům
Jack staví dům - Uma Thurman a Matt Dillon | Aerofilms
Novinka svérázného dánského autora se v Cannes představila mimo hlavní soutěž a pro svou nekompromisnost vyhnala ze sálu stovku diváků. Jack staví dům je portrétem sériového vraha, který ke svým zběsilým činům přistupuje jako k uměleckým dílům. V hlavní roli Matt Dillon (Městečko Pines, Crash).
Datum české premiéry: neuvedeno, distributor Aerofilms