Anthony Hopkins ztvární římského císaře Vespasiána v seriálu od mistra katastrofických destrukcí

Anthony Hopkins ztvární římského císaře Vespasiána v seriálu od mistra katastrofických destrukcí
Anthony Hopkins | Marvel Studios
Anthony Hopkins patří k největším žijícím legendám mezi herci, což stvrdil před dvěma lety, kdy převzal svého druhého Oscara za hlavní roli v dramatu Otec. Bylo mu 83 let a stal se vůbec nejstarším oceněným v dané kategorii. V minulém roce si zahrál ve dvou festivalových filmech – v Synovi Floriana Zellera a v Armageddon Time Jamese Graye. V každém případě ztvárnil zcela odlišnou osobnost a předvedl své neuvadající umění.
Nyní kývl na nabídku, která odpovídá jeho charismatu i řadě dosavadních zkušeností. V seriálu Those About to Die znázorní stárnoucího římského císaře a zakladatele flaviánské rodové linie Vespasia, jenž vládl v letech 69 až 79 našeho letopočtu. V historických či antických dramatech se Hopkins objevil už dříve. Stačí vzpomenout na roli Aristotela v Alexandrovi Velikém a především na drama Titus od režisérky Julie Taymor podle divadelní hry Williama Shakespeara.
Anthony Hopkins
Otec | Lionsgate
Prozatím jde o jediné oznámené obsazení. Vespasiánův charakter bude dle webu Deadline bojem ošlehaný vojevůdce, jenž si nárokoval římský trůn po vítězství v desetileté občanské válce. Patriciové jím pohrdají a pokoušejí se vytlačit jeho právoplatné dědice.
Vespasia dosadil na císařský post roku 69 senát poté, co úmrtí tyranského Nera uvrhlo říši do chaosu. Jeho vláda přinesla uklidnění, daňové reformy a architektonické projekty v čele s Koloseem. Seriál vrátí na scénu impozantní arénu, jelikož zahraniční média projekt popisují jako gladiátorské drama.
„Jedná se o epické drama zasazené do komplexního a zkorumpovaného světa, jemuž dominují spektakulární gladiátorské hry. Série představí soubor aktérů ze všech sfér římské společnosti, kteří spolu zápolí na úrovni politiky, sportu i dynastií starobylého světa,“ sděluje oficiální synopse.
Those About to Die distribuuje streamovací platforma Peacock. Produkovat a režírovat bude věhlasný žánrový tvůrce Roland Emmerich, jenž naší planetě zatápěl v katastrofických filmech Den nezávislosti, Den poté, 2012 či Moonfall. Posledně jmenované sci-fi loni finančně i kriticky propadlo a Emmerich směřuje do televize poprvé od roku 2012, kdy natočil televizní snímek Dark Horse. S historickými kostýmními dramaty má Emmerich zkušenost díky Patriotovi či solidní shakespearovské konspiraci Anonym, tudíž by náhlé odbočení od akční destrukce mohl zvládnout.
Vanessa Redgrave
Anonym | 2011 - Columbia Pictures
Scénář píše autor Zachraňte vojína Ryana a Patriota Robert Rodat, jenž vychází ze stejnojmenné nonfikční knihy Daniela Mannixe. Autor ji založil na vědeckém výzkumu a historických faktech a popisuje v ní skutečné životy gladiátorů i lidí, kteří krvavé hry pořádali.
Produkce seriálu začne v létě v Itálii a dle tvůrčí sestavy můžeme očekávat ambice srovnatelné s Gladiátorem, popřípadě s úspěšným seriálem Řím. Minimálně Anthony Hopkins je sázkou na jistotu. Na obrazovky se vrací po čtyřech letech. Naposledy ztvárnil Roberta Forda ve druhé řadě seriálu Westworld.

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.