Westworld

80%
Westworld
Ambiciózní a velmi nápaditý dramatický seriál Westworld, jehož první řada se skládá z deseti hodinových epizod, povyšuje představu o dobrodružství a hledání vzrušujících zážitků na zcela novou, nebezpečnou úroveň. Ve futuristickém zábavním parku známém jako Westworld se skupina robotických "hostitelů" odchýlí od pečlivě naplánovaných scénářů vypracovaných jejich programátory a začne vykazovat znepokojivé vzorce abnormálního chování. Westworld, seriál s hvězdným obsazením, v jehož čele stojí Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Woodová, James Marsden, Thandie Newtonová a Jeffrey Wright, je inspirovaný stejnojmenným celovečerním filmem z roku 1973, který napsal a režíroval Michael Crichton (Jurský park). Tvůrci a výkonnými producenty jsou Jonathan Nolan (Interstellar, Temný rytíř) a Lisa Joyová (Řekni, kdo tě zabil, Status: Nežádoucí). Dalšími výkonnými producenty jsou J. J. Abrams a Bryan Burk (Ztraceni, nové filmy Star Wars a Star Trek) nebo Jerry Weintraub. (HBO)




Recenze: Westworld

Kinobox.cz
85%

Seriálovou verzi si vzal režijně, produkčně a scenáristicky na starost Jonathan Nolan, bratr slavného Christophera Nolana, na jehož řadě filmů se Jonathan podílel jako scenárista. A je to znát - karty jsou pečlivě a velmi promyšleně rozdány, pilotní díl nabízí hned několik zajímavých cestiček a zároveň zbytečně nikam nespěchá.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
9
Seriálová verze klasického snímku z roku 1973 si jde svou cestou a ihned začne přemírou záhad a tajemství, které jsou každým dílem pomaličku prozrazovány a doplňovány do celkové skládačky. Tempo je pomalé a vůbec celková atmosféra zpočátku vyznívá podivně nudně a nezáživně. V polovině série se však sice tempo nezrychlí, avšak napětí ano. Příběh je velmi dobře napsaný. Má svoji logiku a co je nejdůležitější, dává smysl. Vyrobení roboti najednou začnou přemýšlet a otočí se proti lidem? Ne! Tento stereotyp je tu rozbourán, což dává ději zcela nový rozměr. Vše je zkrátka úplně jinak. Dojde i na filozofii. Pro někoho zřejmě vytvoří vnímání dějství krapet složitější, ale zase až taková hrůza to není. Seriál je ambiciózní a dějově dostatečně zralý. Existenciální úvahy lidských charakterů, kteří jsou v podstatě v roli bohů, vytvářející intriky, vraždy, znásilňování či drancování, prozkoumávají temnou stránku lidstva. Filozofický projev tvůrce parku na konci všeho dění budiž k zamyšlení. Po výpravné stránce je seriál velmi dobře odvedený a tak nevytváří dojem levnosti. Byť by to přeci jen mohlo mít daleko rychlejší tempo, po celkové stránce se jedná o naprosto skvělý počin, který má co říct.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
4
Umělo to zaháčkovat, ale už na začátku třetí řady to je utopeno v sebedůležitých absurditách a pěti levelech umělosti, aniž by to dávalo smysl na banální rovině. Na jednu stranu je fascinující, že něco tak utrženého ze řetězu existuje, bohužel to ale rozhodně není v žádném ohledu dobré.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
4
1. série: Podle mě kolem tohoto seriálu panuje zbytečně moc velkej humbuk. Neuchvátilo mě na něm skoro nic. A hlavně mi v tom nějak haprovala logika... nebo jsem nepochopil. Jak to celé má vlastně fungovat z technologického hlediska? Park je strašně veliký, ale dá se do něj vyjet výtahem kamkoliv? Může vás tam zabít jiný člověk nebo jste úplně nesmrtelní? Jak je možné, že se něco opakuje, když jste tam jako host déle než 1 den, když by to pak mělo ztrácet kontinuitu? A mnoho dalších podobných nejasných otázek. A pak samozřejmě ta samotná myšlenka, že výtvory jsou k nerozeznání od lidí (fyzicky i povahově/programově). A už vůbec nemyslím na to jejich přehnaně úžasné UI. V ději se pak nevyhneme častému opakování různých situací, které se okoukají navzdory tomu, že to tak je potřeba. Násilí se zde sice vyskytuje hojně, ale nepůsobí to moc realisticky. Herecky průměr - v podstatě mi tam nikdo nevyniká, ani ten Anthony Hopkins. Povedla se úvodní znělka s hudbou jak z Hrů o trůny (aha, to bude asi proto, že ji složil stejný skladatel - Ramin Djawadi) a potěšilo použití hudebních piano-cover motivů od známých populárních interpretů (Soundgarden, Rolling Stones, Radiohead, Amy Winehouse nebo legendární "House of the Rising Sun" od The Animals). Jde vidět, že se investovalo dost peněz do zpracování celého seriálu, ale z děje zatím nijak nadšený nejsem - což je ta horší varianta. Raději bych uvítal kvalitní dějové linky.


Dodatečné informace

Původní název:
Westworld (více)
  • USA Westworld
Distributor:
HBO
Země původu:
USA

Podobné