Nebývalá březnová kanonáda. Jak úspěšné budou tyhle filmové "žně"?

Nebývalá březnová kanonáda. Jak úspěšné budou tyhle filmové "žně"?
Noční hra
RUDÁ VOLAVKA (režie: Francis Lawrence)
Rudá volavka
Jedna z nejpopulárnějších a nejobsazovanějších hereček současnosti bude svádět amerického agenta. Jennifer Lawrence (matka!, Pasažéři, série Hunger Games) jako Rudá volavka zkouší thrillerový žánr pod vedením Francise Lawrence (série Hunger Games, Já, legenda).
Nečekejte akci, nýbrž atmosférickou podívanou, v níž zraněná baletka vstupuje do ruské "školy noblesních prostitutek" a stává se jakousi novodobou Mata Hari ve službách Sovětů. Za úkol bude mít svést amerického agenta (Joel Edgerton), a jak správně očekáváte, vyklube se z toho něco víc. Přemostí jejich vztah "železnou oponu"? Dle dostupných recenzí to v Rudé volavce poněkud skřípe. Nefunguje chemie mezi herci, ani prostředí a kulisy nedokážou dvakrát vtáhnout a uvěřitelně navodit iluzi dobové atmosféry. Prozatím je z toho 56 procent.

NOČNÍ HRA (režie: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein)
Noční hra
Po sérii Šéfové na zabití se režiséři J. H. Daley a J. M. Goldstein vydávají mnohem víc na hranu komediálního a dramatického žánru. Noční hra pojednává o partě dospěláků, kteří netráví večery po barech, ale u stolu s vtahujícími příběhy a hrami. Jenže tahle se poněkud vymkne kontrole a nikdo si nebude jist, co je ještě herní iluze, a co už poměrně drsná realita. Recenzenti snímku prozatím dávají 59 procent, přičemž se občas dost rozcházejí - nejhorší známka dává 40 a nejlepší 80. Proti gustu...

JÁ, TONYA (režie: Craig Gillespie)
Já, Tonya
Tři oscarové šance třímá v rukou krasobruslařka Tonya Harding v podání oblíbené (a proklatě svůdné) Margot Robbie (Vlk z Wall Street, Sebevražedný oddíl). Tvůrci sportovního filmu Já, Tonya se zaměřili na dramatizaci skutečného příběhu sportovkyně, která byla spojována s fyzickou likvidací své soupeřky. Skutečnost je dodnes zahalena nejednoznačností, Já, Tonya to chápe, místy pomrkává na diváky a tvoří jakýsi fiktivní historický portrét věnující se Tonye a jejímu dětství, přísné matce (Allison Janney) a krutého partnerovi (Sebastian Stan).
Recenzenti dávají vysokých 77 procent, oceňují retro atmosféru z přelomu 80. a 90. let a my budeme již v pondělí nad ránem vědět, zda Margot Robbie nebo Allison Janney v oscarové tlačenici uspěly. Především ta druhá by si to dle dostupných kritik zcela jistě zasloužila.

LADY BIRD (režie: Greta Gerwig)
Saoirse Ronan
Mezi oscarové vítěze se může dostat také nenápadný režijní debut dosavadní herečky Grety Gerwig (Frances Ha, Maggie má plán). V příběhu osmnáctileté dívky přezdívající se Lady Bird (slunéčko sedmitečné) hraje hlavní roli Saoirse Ronan (Brooklyn, Pokání), pro níž jde o třetí oscarovou nominaci.
Nenápadný filmový počin je veden jistým a citlivým režijním pohledem. A není divu, Gerwig do tohodle snímku vložila část svého dospívání, když se kromě režie ujala též původního scénáře, za který je též nominována na slavného "plešouna". Tuzemští recenzenti dávají Lady Bird 75 procent.

WINCHESTER: SÍDLO DÉMONŮ (režie: Michael Spierig)
Winchester: Sídlo démonů
Hm, hm, Helen Mirren (Královna, série RED) v hororu... Winchester: Sídlo démonů se inspiroval příběhem vdovy po vynálezci opakovací pušky (winchesterovky), která staví megalomanský dům, vidí duchy zemřelých a vůbec na tom není dobře. Pomůže jí psychiatr v podání Jasona Clarka (Úsvit planety opic, Smrtihlav)?
Kolem Winchesteru vznikla delší dobu před premiérou solidní šeptanda, výsledek však dle prvních ohlasů tak docela neodpovídá potenciálu námětu. Recenzenti prozatím dávají 57 procent.

NIKDYS NEBYL (režie: Lynne Ramsay)
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix (Walk the Line, Mistr) v další nezapomenutelné roli? To si necháme líbit. Mysteriózní thriller Nikdys nebyl je příběhem válečného veterána Joea (Phoenix), který žije s podivínskou matkou a bojuje proti prostituci. Na duši má taky pár pořádně hlubokých šrámů, což jen umocní jeho neodolatelným tažením za spravedlností.
Nový film režisérky Lynne Ramsay (Musíme si promluvit o Kevinovi) byl na loňském festivalu v Cannes oceněn za nejlepší scénář a herecký výkon Joaquina Phoenixe. Recenzenti špitají o tom, že by se film mohl překřtít na novodobého Taxikáře (1976). Těžká, nicméně slibná podívaná...

TRIKY S TRPASLÍKY (režie: Peter Lepeniotis)
Triky s trpaslíky
Pro nejmenší diváky je určen koprodukční animák Triky s trpaslíky, v němž se dívka Chloe ocitne v gotickém domě, který je plný trpaslíků a prapodivných tvorů z jiné dimenze. Režisér Lepeniotis má na kontě Velkou oříškovou loupež (2014), což je spíše průměr v rámci animované rodinné tvorby. Pro návštěvu kina se inspirujte trailerem výše.

NA TĚLO (režie: Libuše Rudinská)
Na tělo
V úterý 27. února měl v českých kinech premiéru nový dokument Libuše Rudinské (Pavel Wonka se zavazuje) pojednávající o jednom z nevýraznějších tuzemských fotografů, Jindřichu Štreitovi. Nakonec se z filmu, který měl být původně "dárkem" k autorovým 70. narozeninám, stal intimní vhled do jeho života. Máte rádi fotografii? Chcete znát filosofii Jindřicha Štreita? Originálně pojatý dokument napoví.

SEX PISTOLS: ANGLIE TU BUDE NAVŽDY (režie: Julien Temple)
Sex Pistols: Anglie tu bude navždy
Hudební přenosy v kinech táhnou. A přinášejí další nezapomenutelný koncert. Sex Pistols: Anglie tu bude navždy (2008) je záznamem staršího vystoupení slavné punkové kapely, která se dala dohromady k 30 letům výročí od založení. Anarchy in the UK, God Save the Queen a další pecky zazní v rámci záznamu, který se do vybraných kin dostane v sobotu 3. března. Režisérem je Julien Temple, slavný "punkový" filmař, který scénu sleduje od poloviny 70. let a do kin před lety uvedl například posmrtný portrét frontmana skupiny The Clash Joea Strummera: Future is Unwritten (2007).

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.