Režisér oceňovaného Trojúhelníku smutku plánuje nový film. Láká do něj Keanu Reevese

Režisér oceňovaného Trojúhelníku smutku plánuje nový film. Láká do něj Keanu Reevese
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Režisér, který Reevese vábí, by mohl udělat finální tečku za časy, kdy se mladému herci posmívali jako největšímu polenu branže. Švédský režisér Ruben Östlund se v poslední dekádě vyšvihl na pozici předního režiséra festivalového mainstreamu a jeho Trojúhelník smutku se otřel i o Oscary. Což publikum podle své nátury považuje buď za znamení velkého úspěchu, nebo absolutního uměleckého zaprodání.
Keanu Reeves
Keanu Reeves

Herec

Ruben je ale se svou trajektorií zjevně velmi spokojen, neboť jeho chystaný projekt dělá další krok směrem k mainstreamovému vkusu. Chce natočit satirické komediální drama o letecké katastrofě a chce, aby v něm hrál jednu z hlavních rolí Keanu Reeves. Ten podle všeho zatím neřekl ne a Variety informuje o tom, že jednání o této eventualitě právě probíhají.
Östlund je satirik a postironická popkulturní ikona jako Reeves ho musí fascinovat. Keanu je všemi autenticky milován, ale projevy této lásky jsou hlavně na internetu často záměrně hnány k absurditě, takže se výsledek jeví skoro jako záměrná parodie sebe sama. Je prakticky nemožné určit, kde začíná a končí hranice nadsázky.
trojuhelnik-smutku-je-satira-s-nejvice-zvratky-na-metr-ctverecni
Trojúhelník smutku | SF Studios
To Reevese na jednu stranu staví do záře reflektorů, na druhou mu to může kariérně uškodit. Sice jiným způsobem, než když nad ním v devadesátých letech všichni tak moc ohrnovali nos, ale přece. Jistě, každý mu teď dá rád cameo roli a čestný štěk, nebo i větší úlohu v akční komedii. Obzvlášť pro seriózní filmaře ale může být těžké obsadit herce, který s sebou nese tolik popkulturní zátěže. Bude se s jeho tváří před očima publikum schopno soustředit ve filmu i na něco jiného? Nejmilovanější herec Hollywoodu může paradoxně skončit ve stejné slepé uličce, jako když patřil k těm nejvíce nenáviděným.
Reeves se tedy na jednu stranu jistě topí v nabídkách, zároveň je ale možné, že nejde o projekty, které by ho zvlášť lákaly a představovaly pro něj tvůrčí výzvu. Proto by mohl, například i za cenu výrazně nižšího honoráře u Östlundovy produkce evropských měřítek, najít v projektu švédského filmaře zalíbení. Držme si palce.
Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci
Téma31. 3. 2024
Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci
Keanu Reeves by pak měl být jen jednou z áčkových filmových hvězd. Trojúhelník smutku okupoval Woody Harrelson a Harris Dickinson, nyní je prý Östlundova ambice mnohem větší. A Reevesova přítomnost by byla dobrý výchozí bod, z nějž lákat další velká jména.
Snímek s názvem The Entertainment System Is Down by měl vyprávět o letu, během nějž na palubě přestanou fungovat služby, jež mají pasažérům zkrátit dlouhou chvíli. Zdánlivě banální porucha spustí kostky domina vedoucí ke vzpouře a katastrofě. Podobně jako v Trojúhelníku smutku, kde hrdinové po pobytu na luxusní jachtě ztroskotali na ostrově, tedy půjde o mikrokosmos společnosti, v němž bychom měli konfrontovat osobní i univerzální nedostatky a problémy. Režisér se nechal slyšet, že jeho přáním je přimět v Cannes rekordní počet diváků k odchodu ze sálu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu, v němž na Keanu Reevese také narazíte.
zdroj: Variety