Smrtihlav

59%
Smrtihlav
Plakát traileru

Není to jen malý český příběh. Je to velký příběh druhé světové války. Do českých kin se chystá další zahraniční film s účastí hollywoodských hvězd, který se věnuje atentátu na Reinharda Heydricha. Premiéru bude mít 8. června 2017 a do kin vstoupí pod názvem Smrtihlav.

Film vznikl na základě oceňované knihy HHhH Francouze Laurenta Bineta, jejíž pojmenování znamená Himmlers Hirn heisst Heydrich, neboli Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich.

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)




Recenze: Smrtihlav

Kinobox.cz
40%

Pokud ale čekáte na nějaký psychologičtější vhled do hlavy Smrtihlava, nedostane se vám ho. Celý film je totiž pouhým vrstvením jednotlivých scén. Heydrich šermuje. Heydrich souloží. Heydrich hraje na housle. Heydrich v záchvatu zuřivosti likviduje pokoj a brečí. Heydrich chová svého syna. Heydrich vyhrožuje komunistům a vybízí k čistkám. Jako kdyby stačilo odškrtnout si jedno téma a jít dál.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
5
Po skončení snímku jsem se nemohl ubránit porovnání s nedávným snímkem Anthropoid,který pojednává o tom samém. Jenže zatím co se Anthropoid zaměřil čistě jen na osudy parašutistů a jejich misi,tak Smrtihlav to celé pojal o něco rozsáhleji. Vidím zde první polovinu,která je zaměřena na život samotného Heydricha a druhou polovinu zaměřenou na osudy Československých parašutistů. Za mne bych více ocenil právě tu první půli,která měla i celkem spád. Bohužel mi to celé přišlo příliš zdlouhavé a vzhledem k látce i překvapivě nezáživné. Tohle podle mě připadá na vrub režii,která nebyla schopna z takového tématu vytěžit více. Ve výsledku je pro mne jasným vítězem Anthropoid. Kdyby celý snímek pojednával jen o životě Heydricha a šel více do hloubky,tak by to mohlo být o dost lepší.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
O atentátu na Heydricha už toho bylo natočeno dost, toto zpracování, ačkoliv není české považuji za celkem povedené. Líbí se mi, že dost prostoru dostal sám Heydrich a jeho vzestup v hierarchii SS až k říšskému protektorovi. Historici asi ze zpracování mít radost nebudou, protože je v něm dosti nepřesností.. jako film se mi toto dílko ale líbilo - 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
4
Další snímek popisující atentát na Heydricha, tentokrát však poněkud jinak. Neukazuje jen osud československých parašutistů, ale i strohý životopis samotného Heydricha. Ta strohost je však bohužel ohromnou vadou na kráse celého snímku. Ono se to týká komplet všeho. Tedy i těch parašutistů. Myšlenka něco takového natočit nebyla špatná, ale takovýto materiál je spíše pro televizní seriál. Je toho prostě hodně a jak je vidět, ani do dvouhodinového filmu se to všechno nevešlo. Celkově to tedy vypadá, jako krutý sestřih právě takového seriálu. Bohužel, není. Děj to takřka pořádně nemá, takže o nějaké plynulosti všech těch událostí si muže divák nechat jen zdát. Mnohé scény působí bez patřičného vysvětlení nelogicky a kdo není znalý této historie, nemá šanci se dozvědět co, kde, jak a proč. Škoda. Něco takového mělo spíše vzniknout jako dvojfilm. Jediné ohromné plus si zaslouží scény vyhlazování polských vesnic po napadení Polska a později samotných Lidic. Takové zpracování je možno vidět jen u některých klasických sovětských válečných filmů. Českým divákům tak nezbývá než se opět vrátit k české klasice nazvané prostě ´Atentát´.


Dodatečné informace

Původní název:
HHhH (více)
  • Velká Británie Smrtihlav
  • Velká Británie HHhH
  • Velká Británie The Man with the Iron Heart
Premiéra v ČR:
8. 6. 2017
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Velká Británie, USA, Francie
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
32,68 mil. USD
Tržby:
4,41 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Smrtihlav je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch