matka!

65%
matka!
Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. Jeden z nejoriginálnějších filmařů současnosti, Darren Aronofsky (Černá labuť, Rekviem za sen) natočil nezařaditelný, výsostně originální thriller, který své diváky překvapí, ať budou jakkoliv připraveni. Na matku! se podle režiséra připravit nelze. (Cinemart)



Recenze: matka!

Kinobox.cz
30%

Jedna z těchto možností je skutečně zamýšlenou alegorií matky, což Aronofsky překvapivě polopaticky vysvětlil v rozhovorech. Ale kdo o těch rozhovorech neví, dokáže si na základě zhlédnutí filmu hravě vyargumentovat kteroukoliv z těchto možností. Z čehož vyplývá, že tohle není film pro mě. Nemám totiž rád filmy, které můžete pochopit pouze pokud si přečtete rozhovory s jejich tvůrci.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
6.5
Matka! je opravdu velmi rozporuplnou podívanou u které jsem i já chvílemi pochyboval nad psychickém rozpoložení Aronofskyho. Nevidím v matce nic tak geniálního jak mnozí recenzenti,ale také bych jí rozhodně nestrhal. Je to takové mírně nadprůměrné bilancování nad lidstvím jako takovým. Dvě hodiny jsou chvílemi opravdu příliš dlouhé,ale herci je drží v přijatelných mezích. Jak píše Sheldon,tak snímek je opravdu strašný a odporný,ale natočený je sakra dobře. Závěrečná 20 minutovka je až příliš přitažená za vlasy a tak to ve výsledku hodnotím 65%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Byl bych na Darrena pyšný, kdyby mu bylo 12 let a tohle byl za víkend spíchnutý úkol z literárního kroužku na téma "nacpi bibli do baráku". Klidně bych mu za to koupil i balík Bonpari. Ale jako seriózní alegorie mi to přijde až směšné svou banální mechaničností, kdy jsem po upřímném zaujetí v prvních minutách pochopil, že následovat bude prostě scéna za scénou toho nejjednoduššího a nejvíc doslovného převádění biblických motivů do nastaveného formátu. A to až k "explozivnímu finále", které bylo jasné cca od páté minuty. Vůbec ona doslovnost, která je jediným hmotným prvkem matky!, mě zcela minula. Fakt se nerozsypu při požívání těla páně, zvlášť když ho očekávám asi dvacet minut, protože najít nějaké nečekané východisko u Darrena nehrozí. Úplně nejvíc nesnáším právě to, když na začátku scény vím, jak skončí, jak bude vypadat a co jí bude následovat. matka! je stejně hloupá jako nabubřelá a já od ní dávám ruce pryč. Z filmu jsem si odnesl jen to, že bůh je retardovaný, protože zjevně opakuje stejné a velmi snadno řešitelné chyby znova a znova. Ze současných zábavných hříček narušujících archaickými motivy a postupy očekávání upřednostňuju rozhodně Zabití posvátného jelena, které s antikou pracuje živě a nápaditě - oproti tomuhle statickému šumu jde o poklad.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Aronofsky by měl k těm svým filmům rozdávat manuály. Pocitově jsem se sice bavil (jestli se to tak dá říct) asi nejvíc od Requiem za sen, ale prozměnu jsem vůbec nechápal co se to přede mnou vlastně děje. Atmosférické, výborná Jen, ale rád bych někdy pochopil, o čem to vlastně bylo.


Dodatečné informace

Původní název:
mother! (více)
  • USA matka!
  • USA mother!
Premiéra v ČR:
19. 10. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
44,52 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
matka! je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch