Lady Bird

70%
Lady Bird

Christine je osmnáct a má pocit, že ještě nic nezažila. Že umírá zaživa. Že se dusí, ve škole i doma pod dohledem matky, která ví všechno nejlíp. Jako většina jejích vrstevníků se rozhodne svůj život radikálně změnit. Že to bude bolet, si nepřipouští. Komedie Lady Bird herečky a debutující režisérky Grety Gerwig je neobyčejný film o obyčejném dospívání. Chytrý, upřímný a zcela výjimečný, o čemž svědčí dva Zlaté glóby, pět nominací na Oscary včetně nominace na nejlepší film a desítky nadšených recenzí.

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří.



Scénář:
Hudba:

Recenze: Lady Bird

Kinobox.cz
80%

Lady Bird vlastně není nijak geniální film (v žádném ohledu). Je spíš smutné, že když někdo natočí takovouhle nezávislou komedii, která není špatná, je z toho skoro pozdvižení, protože nikdo jiný takovouhle slušnou nezávislou komedii dost dlouho nenatočil...

Kinobox.cz
76%

Pro koho film je? Pro fanoušky filmů o dospívání. Pro ženy, obzvláště ty, co vyrůstaly s přísnou matkou. Pro vyznavače stylu a atmosféry filmů Noaha Baumacha. Pro fanoušky filmů, ve kterých hraje Greta Gerwig (Frances Ha, Greenberg, Mistress America). Pro ty, kdo mají rádi žánr dramedy a komorní filmy s hořkosladkou atmosférou.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7
Podle předních amerických kritiků je Lady Pták nejlepším filmem roku 2017 a má i nejlepší scénář. Inu nejspíš to bude tím,že nejsem přední americký kritik,ale já si tedy nemyslím,že je právě tento film tím nejlepším filmem roku,nebo že by měl nejlepší scénář. Pro mě je tento film takovou milou sondou do života dospívající dívky (čti puberťačky) a jejího vztahu ke své matce,rodině a přátelům. Greta Gerwig věrně zachytila "problémy" života mladé dívky (láska,první sex,přátelství,chudoba a alkohol),ale nic víc v tom vážně nevidím. Ty hádky co zde má se svou matkou občas přivodí nějakou zábavnou,nebo zajímavou scénu,ale stále to není nic co by tento film dělalo něčím extra oproti konkurenci. Hodně se mluví o výkonu Saoirse Ronan,která byla vážně výborná a svou postavu ztvárnila dokonale. Samozřejmě musím také vypíchnout Laurie Metcalf,která v roli matky předvádí vynikající výkon a Timothéeho Chalamet jenž se pro mne stal objevem roku. Snad i za ten závěr to ve výsledku vidím na solidních 70 procent.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 266 bodů
6
Nemyslím si, že nesympatičnost protagonistky je chyba, tak moc tvůrce nepodceňuju. Nevím ale, k čemu má sloužit. Není to dost syrové na to, aby to evokovalo realismus či každodennost, není to dost promyšlené, aby to udělalo dějový oblouk. Takže jen devadesát minut trávíte s "kvalitně" nesnesitelnou holkou. Ok... Další..
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tuctová indie blbinka o dospívání a hledání svého místa v životě. Saoirse správně protivná, nicméně v tomhle žánru jsou k najití i lepší kousky.

Dodatečné informace

Původní název:
Lady Bird (více)
  • USA Lady Bird
Premiéra v ČR:
1. 3. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
78,97 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Lady Bird je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch