Greta Gerwig obdržela za Barbie svou první nominaci na Zlatý glóbus

Greta Gerwig obdržela za Barbie svou první nominaci na Zlatý glóbus
Greta Gerwig | Getty Images
Greta Gerwig
Greta Gerwig

Scénáristka

Nominace pro nejlepší režisérku přišla v pondělí spolu s ohlášením všech dalších kategorií. Gerwig se tak rázem ocitla ve společnosti Christophera Nolana (Oppenheimer), Celine Song (Minulé životy), Martina Scorseseho (Zabijáci rozkvetlého měsíce), Bradleyho Coopera (Maestro) a Yorgose Lanthimose (Chudáčci). Kromě toho obdržela nominaci za scénář spolu s manželem Noahem Baumbachem. Barbie si tak celkově připsala devět nominací, další například za nejlepší muzikál nebo komedii, nejlepší herečku pro Margot Robbie a nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro Ryana Goslinga.
Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc
Téma11. 12. 2023
Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc
V roce 2017 se Gerwig sice dostala do užšího okruhu, ale nominace na Zlatý glóbus se za svůj film Lady Bird stejně nedočkala. Danou kategorii ovládli Guillermo del Toro, Martin McDonagh, Christopher Nolan, Ridley Scott a Steven Spielberg. Natalie Portman při vyhlašování vítěze sama upozornila na to, že šlo o „pánský klub“. Stejně tak se Greta Gerwig neradovala ani o dva roky později s Malými ženami. Nominacím opět vévodili samí muži – Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Bong Joon Ho, Sam Mendes a Todd Phillips.
Yentl
Yentl | United Artists
The Hollywood Repoter upozornil na to, že ani letos nikdo ženám ve filmu nevěnoval zvýšenou pozornost, byť jsou tady filmy jako Women Talking Sarah Polley, Válečnice od Giny Prince-Bythewood nebo Spravedlnost pro Emmetta Tilla od Chinonye Chukwu. Utěšit nás trochu může jen to, že rok 2021 byl zatím rekordní v počtu udělených nominací ženám ve filmu – objevila se v nich jména Emerald Fennell, Regina King či Chloé Zhao.
V historii Zlatých glóbů se zatím v kategorii režie pouze devětkrát objevilo ženské jméno. Barbra Streisand, Chloé Zhao a Jane Campion navíc představují jediné ženy, které kdy tuto cenu získaly. První byla právě Streisand v roce 1984 za svůj film Yentl. Doufejme tedy, že Gerwig letos přepíše neradostnou statistiku, která stále ukazuje, jak zatím ženy ve filmu spíš přehlížíme, než bychom jim věnovali stejnou pozornost jako mužům.
zdroje: The Hollywood Reporter, Kinobox