Minulé životy

78%
Minulé životy
Minulé životy je korejsko-americký romantický film. Nora a He Sung jsou nerozlučnými přáteli, které od malička pojí silné pouto. Nořina rodina se však odstěhuje do Kanady a pevný vztah je náhle přerušen. O dvacet let později se konečně setkávají, ačkoliv pouze na jeden týden, v diametrálně odlišných fázích života. Během něj jsou konfrontování s minulostí, přítomností, budoucností a především láskou, která je nejistá, stejně jako jejich osudy. Snímek byl uveden v hlavní soutěži festivalu Berlinale 2023.


Scénář:

Recenze: Minulé životy

Kinobox.cz
75%

Minulé životy by vás mohly zklamat, pokud příliš propadnete jejich pověsti vyhlížené festivalovky a budete očekávat „velký zážitek“. Jedná se o komorní snímek, který v žádném ohledu neobjevuje nic nového. Jeho uměřené, ale přesto intenzivní provedení však má potenciál si vás získat a hluboce zasáhnout.


Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Některé filmy se snaží strhnout diváka skrze sympatické a humorné postavy, jiné akcí nebo spektáklem, jiné napínavým dramatem a jiné zase tematickou hloubkou... Minulé Životy jsou jiné, protože nejsou ani příliš dramatické, tematicky hluboké, ani nemají příliš sympatické postavy. Síla filmu tkví v jeho přirozenosti a subtilnosti. Některým lidem se to jistě trefí do vkusu i do citu a budou s postavami velmi prožívat jejich nenaplněnou lásku, ale já do nich tolik zainteresovaný nebyl a taky jsem mužskou postavou trochu opovrhoval za to, že se od dětství nebyl schopen přes tu ženskou přenést - kord když takovou dobu nebyly v kontaktu. Tím mi tedy přišel ubohý a to pak těžko mohou cítit s postavami. Patrick H. Willems však mluvil v kontextu Tenetu a bondovkách o tzv. vibe movies; Tu kategorii lze používat, ačkoliv bondovky naplňují jiný vibe než Past Lives. Pointou je, že některé filmy cílí hlavně na nějakou náladu a ano, všechny filmy se snaží vyvolat nějakou náladu, ale některé na tom stojí více než na čemkoliv jiné (např. Paterson). Pokud se svým vibem strefí do vašeho naladění, může to velmi fungovat. Řekl bych také, že Past Lives jaksi pudí k tomu, aby se v divákovi rozezvučely různé jeho vzpomínky, nálady, představy a tak. Pokud si myslíte, že by na vás takový film mohl fungovat, tak nejspíš i bude. Na mě to moc nefungovalo, protože nebyl jsem ochoten přistoupit na to, že týpek na ni od dětství může být furt tak navázanej a nebýt trochu píčus. V tom filmu se také nic moc nestane, takže pokud vás film nestrhne postavami a city, které prožívaj, tak nevím, čím jiným by mohl...
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
"Když se něčeho vzdáte, tak za to pak něco získáte." Instantními moudry se v téhle chytře napsané a precizně zrealizované romantice nešetří, ale všechno je takové až moc dokonalé. Není asi fér srovnávat tenhle snímek s Parazitem či Podezřelou, ale hype z posledních měsíců, hovořící o další jihokorejské trefě do černého, k tomu trochu vybízí. Oproti těmto filmům ale Minulé životy na diváka nekladou žádné nároky a spíše ho nechávají uznale vzdychat nad promyšleným záběrováním, přehlednou strukturou a nespornou schopností Celine Song zachytit emočně vtahující okamžiky, vedoucí k velmi vděčnému diváckému zážitku. Snímku se tak těžko cokoli vytýká, až působí neživotně, sterilně, bez vnitřního pnutí. Od prvního záběru je jasné, co se bude dít a k čemu vyprávění směřuje a odškrtávání předvídatelných momentů naruší jen nezvykle sebereflexivní americký manžel, explicitně vyjadřující pocity diváků. Nestačí to však k tomu, aby mělo smysl tuhle novinku vidět spíš než odkazovaný Věčný svit neposkvrněné mysli nebo Linklaterovu Before trilogii. Anebo si rovnou pusťte Kalnou řeku od Trabandů.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
8
Tragédie míjejících se osudů. Past Lives je klidné, vyrovnané romantické drama, jež spojuje korejskou a americkou kulturu v nevídaný celek. Myšlenka filmu se zdá sice jednoduchá, avšak ve své podstatě představuje neřešitelný problém. Krása zde nespočívá jen v mentální rovině, i vizuální složka je estetickým skvostem. Zaslouží si obdiv nejen kritiků. 80 %


Dodatečné informace

Původní název:
Past Lives (více)
  • USA Minulé životy
  • USA Past Lives
  • USA Előző életek
  • USA In einem anderen Leben
  • USA Poprzednie życie
  • USA Vidas pasadas
  • USA Прошлые жизни
  • USA 之前的我們
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Jižní Korea
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
28,13 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Minulé životy je dostupný s českými titulky

Podobné