Sean Bean

Sean Bean

 Sean Bean natočil mnoho filmů, poprvé ale na sebe silně upozornil v bondovce Zlaté oko, kde ztvárnil roli padoucha po boku Pierce Brosnana. O několik let později dostal nabídku od Petera Jacksona, aby si zahrál ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu roli Boromira, syna gondorskéhosprávce Denethora II., a Sean Bean tuto roli rád přijal. V dalších dílech této série se objevuje pouze ve flashback scénách, které jsou navíc k vidění pouze v nesestříhané verzi těchto filmů, přesto je to jedna z jeho nejznámějších rolí.

Po Pánu prstenů dostal vzápětí nabídku na postavu Oddysea v historickém velkofilmu, natočeném podle Homérovy předlohy, Trója, a Bean přijal s nadšením i tuto roli. V tomto filmu hrál spolu s Bradem Pittem a Orlando Bloomem, se kterým se znal již z natáčení Pána prstenů. Oddyseus z tohoto filmu je také jedna z mála Beanových postav, která se dožije konce filmu.

V roce 2011 si Sean Bean zahrál jednu z hlavních rolí v seriálu HBO Hra o trůny, Eddarda Starka.

Od roku 2014 v seriálu Legends hraje hlavní roli, agenta s nejistou minulostí a identitou. Druhá série seriálu se natáčí mj. v Praze.

Sean Bean na sebe nikdy nepoutal přílišnou pozornost médií a nemá tedy na svém účtě žádné velké skandály či jiné problémy, přestože se čtyřikrát rozvedl. Z předchozích vztahů má tři dcery.

Zdroj: Wikipedie

Narození:
17. 4. 1959
Sheffield, Yorkshire, Anglie, UK
Vlastní jméno:
Shaun Mark Bean
Výška:
178 cm

Znáte z


Sean Bean: Filmy a pořady 153

Hraje
Od nejnovějších

Film


Seriál


Minisérie


TV film


Videofilm


TV pořad


Dokumentární film


Videohra