Idol se vysmívá koučům intimity. HBO je přitom průkopníkem této profese

Idol se vysmívá koučům intimity. HBO je přitom průkopníkem této profese
The Idol | HBO
O show, na níž se podílí tvůrce populární Euforie Sam Levinson a hudebník Weeknd, se toho už hodně namluvilo a napsalo. Jedná se přitom o jeden z projektů, které by nejlípe udělaly, kdyby svou předpremiérovou kampaní také skončily a k odvysílání nikdy nedošlo. Výsledek totiž uspokojil jen málokoho a dílo si odnáší zpravidla nízká hodnocení i od příznivců a příznivkyň jednotlivých velkých jmen. Nejvíc kritiky si vysloužila zoufalá snaha zaujmout kontroverzí bez ochoty otevřít nějaké opravdu palčivé téma.
Idol
Idol
50%
Takzvaní koučové či koordinátoři a koordinátorky intimity na nás poslední dobou vyskakují v médiích jako nová filmová profese, s níž se štáby začínají sžívat. Jde o lidi, nejčastěji s psychologickým vzděláním, kteří mají za úkol soustředit se na to, aby se během natáčení sexuálních a intimně odvážných scén myslelo na pohodlí účastníků a účastnic. Herci a herečky až příliš často zpětně přiznávají, že si během natáčení netroufli oponovat režisérovi či producentovi, případně nechtěli komplikovat štábu práci a „zdržovat“. Což však vedlo k nepříjemným a ponižujícím zážitkům.
The Idol | HBO Max
Byla to právě stanice HBO, jež vysílá i Idol, která v roce 2018 přišla se zlomovým angažmá intimní koučky Alicie Rodis pro seriál The Deuce. Reakce štábu i veřejnosti byly především pozitivní a z experimentu se postupně stává nový normál. Samozřejmě, že občas se ozve „starý pardál“, který mluví o zbytečných komplikacích a šťourání se v nicotnostech (zdravíme Seana Beana), jinak však herectvo popisuje, že mu s přítomností vyčleněného odborníka či odbornice spadl kámen ze srdce.
Natáčení sexuálních scén už není, co bývalo. Alespoň to tvrdí slavný herec ze Hry o trůny Sean Bean
Téma13. 8. 2022
Natáčení sexuálních scén už není, co bývalo. Alespoň to tvrdí slavný herec ze Hry o trůny Sean Bean
Idol ve své potřebě dělat povrchně podvratná gesta se však rozhodl udělat si v jedné z prvních scén pilotního dílu z intimního koučinku legraci. Hrdinka, začínající a ambiciózní popová zpěvačka Jocelyn (Lily-Rose Depp), odhalí během focení bradavky a přítomný koordinátor začne dělat problémy. Vyžaduje přerušení natáčení, přepsání pracovních smluv, čas na rozmyšlenou pro Jocelyn a schválení situace. Aby se ho produkční zbavili, nalákají ho do koupelny, kde ho na tři hodiny zamknou. Zpěvačka ho navíc posléze sama nechá vyhodit.
Touhle scénou jistě nekončí vesmír a neděje se nic katastrofálního. Magazín Variety přesto nechal koučku Marci Liroff vyjádřit svůj názor na toto zpodobnění čerstvé profese. „Abych řekla pravdu, moje reakce byla velmi silná. Byla jsem zhnusená,“ neváhá Liroff popsat svou nespokojenost. „A nebyla jsem sama. Celá naše komunita k HBO značně vzhlíží za jejich průkopnický přístup k tomuto tématu. Bylo zásadní, že zrovna stanice proslulá explicitními scénami jako první uložila všem štábům povinně zahrnout tuto profesi. Nastavilo to standard, který následovalo mnoho dalších platforem. Připadala jsem si tedy zrazená, když se nám najednou ve svém seriálu vysmívají,“ vysvětlila.
The Idol
Lily-Rose Depp v seriálu The Idol | HBO Max
Liroff dál podotýká, že je problém, když se zatím ne zcela ustálená instituce veřejně ponižuje. Hrozí, že se tím sníží její respekt na veřejnosti a studia nebudou cítit potřebu ji dál rozvíjet. Odbornice, jež pracovala pro Hightown, Od nuly a Tohle jsme my, totiž stále nemá svou práci vždy snadnou: „Už jsem se ocitla v situacích, kdy jsem se s režisérem či producentem dostala do konfliktu. Moje úloha se svým způsobem podobá koordinátorovi kaskadérských kousků, přitom ti by nikdy nebyli vystavení nevoli, proti níž musím někdy bojovat.“ Scéna v Idolu tedy Liroff přišla nepříjemně povědomá a zdrtilo ji, že je pojatá jako vtip.
HBO se pokouší o další Euforii. Kolem seriálu Idol je zatím víc humbuku, než zasluhuje
Seriály7. 6. 2023
HBO se pokouší o další Euforii. Kolem seriálu Idol je zatím víc humbuku, než zasluhuje
Abychom byli důslední, Idol vypráví o nedokonalých lidech a producenti, kteří koordinátora zamknou v koupelně, rozhodně nejsou prezentovaní jako kladné postavy. Hlavní hrdinka se navíc rozhodne odhalit ze své vůle a zjevně nemá s nahotou problém. Nesmíme však zapomínat na několik principů vyprávění. Jednak jsme zvyklí „záporáky“ občas vnímat jako ty, co si mohou dovolit dát průchod nevhodnému, přesto pochopitelnému chování. A právě tak vyznívá tato scéna – postavy se sice chovají nekorektně, rozhodně však ku prospěchu věci.
Idol
The Idol | HBO
Nejde argumentovat ani tím, že hrdinka o pomoc koordinátora nestojí. Jednání fiktivní postavy nemá stejnou hodnotu jako jednání skutečného člověka. Nemluvíme tu o projevu svobodné vůle, ale o scéně napsané tak, aby kouč na místě překážel a všichni včetně hrdinky ho pokládali za překážku.
Liroff také vysvětluje, že celá scéna je v seriálu představená zcela nesmyslně. Koučové intimity a tvůrci spolu jednají dávno před rozjetím kamer. Ve skutečném světě by šlo o předem domluvený fakt a kouč by řešil specifický přístup k realizaci. Nebyl by v šoku z toho, že se objevilo nahé ňadro, protože by s tím počítal. Takto vzniká mylný dojem, že tito odborníci a odbornice přišli z kláštera a prudérně dohlížejí na to, aby ve filmech nebyla nahota. Na explicitu scén přitom nemají vliv, tu si určuje produkce. Koordinátor je tu od toho, aby během natáčení proběhlo vše, jak má.
Idol za tuto kritiku samozřejmě nikdo nezruší. Jedná se o jeden z malých přešlapů, který jeden vedle druhého přidávají minusy ke zklamanému přijetí. Je to však trochu mikrokosmos celého projektu, který se tváří přemýšlivě a drze, ale jen stvrzuje laciné karikatury, které ničemu neslouží.