Natáčení sexuálních scén už není, co bývalo. Alespoň to tvrdí slavný herec ze Hry o trůny Sean Bean

Natáčení sexuálních scén už není, co bývalo. Alespoň to tvrdí slavný herec ze Hry o trůny Sean Bean
Hra o trůny (2011) | Home Box Office (HBO)
Za koordinátory intimity stojí například herečka Amanda Seyfried, která odstartovala svou hereckou kariéru v 15 letech a postupně se od telenovel dostala až k teenagerským hitům, jako jsou Protivný sprostý holky a Veronika Marsová. Nedávno se podle webu Insider během rozhovoru pro časopis Porter rozpovídala o svých hereckých začátcích a řekla, že by si moc přála, aby byla tehdejší doba stejná jako ta dnešní. Co se týče soukromí během natáčení, to se podle jejích slov nedá vůbec srovnávat.
nataceni-sexualnich-scen-uz-neni-co-byvalo-alespon-to-tvrdi-slavny-herec-ze-hry-o-truny-sean-bean-4
Protivný sprostý holky (2004) | Paramount Network
Bylo jí pouhých 19 let, když byla nucená se před kamerou svléknout donaha a nemohla proti tomu říct ani slovo, jinak by hrozilo, že přijde o práci. Dnes je tomu již jinak a podle Seyfried mají herci a herečky právo se k dané situaci vyjádřit a třeba i odmítnout natáčet danou scénu, pokud je jim to nepříjemné.
Pro tyto případy se v USA po vlně kauzy #MeToo vyrojili zmiňovaní koordinátoři intimity, kteří mají zabránit nevhodnému chování jak ze strany režisérů, tak i herců a hereček. V Evropě to sice tak běžné není, zato v USA jsou dnes už prakticky na každém natáčení, jestliže se má ve snímku objevit byť jen náznak erotiky.
nataceni-sexualnich-scen-uz-neni-co-byvalo-alespon-to-tvrdi-slavny-herec-ze-hry-o-truny-sean-bean-6
Protivný sprostý holky (2004) | Paramount Network
To samo o sobě vyvolalo řadu rozporuplných názorů. Někteří tvrdí, že koordinátoři zdržují, jiní je vítají. Vyjádřili se k tomu i hvězda seriálu Cizinka Sam Heughan a Alicia Vikander (Tomb Rider). Oba dva na začátku tohoto roku promluvili o tom, že se při natáčení sexuálních scén bez koordinátorů necítili „podporovaní“ a „chránění“.
Opačný názor má slavný herec Sean Bean, kterého jste mohli vidět například ve Hře o trůny, Troji či v Pánovi prstenů. Ten údajně řekl podle amerického webu Variety během rozhovoru pro britský Sunday Times, že jsou koordinátoři zbyteční a kazí spontánnost.
Podle jeho slov sexuálním scénám ubírají na realističnosti, protože se z každého aktu snaží dělat jakési technické cvičení, které nevypadá přirozeně. Zavzpomínal na devadesátá léta, kdy natáčel romantické drama s názvem Lady Chatterleyová, kde hrál po boku Joely Richardson.
nataceni-sexualnich-scen-uz-neni-co-byvalo-alespon-to-tvrdi-slavny-herec-ze-hry-o-truny-sean-bean-1
Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001) | New Line Cinema
Podle něj bylo natáčení intimních scén velice radostné. S Joelou mezi sebou měli dobrou chemii a byli si moc dobře vědomí toho, co dělají. Prý to bylo neobvyklé, protože byla vdaná a on ženatý, na druhou stranu ale pouze hráli svou roli a drželi se scénáře. Snažili se zachytit scénu přesně tak, jak ji napsal spisovatel D. H. Lawrence ve stejnojmenném knižním románu, podle nějž byl film natočený.
nataceni-sexualnich-scen-uz-neni-co-byvalo-alespon-to-tvrdi-slavny-herec-ze-hry-o-truny-sean-bean-3
Lady Chatterleyová (1993) | London Film Productions
Bean také zkritizoval cenzuru televizních společností nebo inzerentů, která prý filmy obírá o jejich kouzlo. Vysvětlil to na současném seriálu Snowpiercer, v němž natáčel intimní scénu po boku herečky Leny Hall. V jedné z epizod druhé sezóny se duo sblíží pomocí manga (toho ovoce). Je zde symbolem ženského přirození a postava Beana do něj s chutí zaboří tvář.Jedná se očást, v níž se dvojice dávala postupně dohromady, posouvaly se v ní hranice a experimentovalo se, byla ze seriálu kvůli cenzuře vystřihnutá.
Když se redaktor Sunday Times zmínil o tom, že koordinátoři initimity mají za úkol chránit herce a herečky na place, Bean odpověděl, že to přeci záleží na samotné herečce. Lena Hall byla prý připravená na cokoli, protože měla v pozadí puštěnou kabaretní hudbu.
Podle Beana jsou tedy na place zbyteční, Seyfried je za ně ale vděčná. Na čí stranu se přikláníte vy?

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.