Interstellar

88%

Komentáře a recenze 179

Dle počtu bodů
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
7
Je mi trochu líto dávat 70%, obzvlášť, když jde o mého nejoblíbenějšího režiséra. Nolan je vizionář, to ano. Všechnu technickou část má v malíku, ať už jde zvuk, hudbu, střih, kameru i efekty (scéna s vlnou mi brala dech). Ale ani ty nemohou zakrýt, že příběhově zůstal trochu pozadu, porovnání s ostatními filmy. Ten film je zkrátka moc krátký, aby se dal celý docenit a většina částí, které by si zasloužili být rozvinuté, musí nechat prostor těm, které by stačili být poloviční. Tím tak film způsobí velmi hmatatelný kolaps tempa, který nastane zhruba ve 2 hodinách filmu. Herecké obsazení je skvost, na to byl Nolan vždycky machr, ale vzhledem k tomu, že už je značná část okoukaná, zřejmě nikoho jejich výkon nepřekvapí (krom Casey Afflecka, ten mě překvapuje v každém filmu). Nolan nenatočil špatnou sci-fi, jen mi bohužel přijde, že se až netradičně podřídil ostatním, místo aby zůstal svůj. Je to škoda, ale rozhodně nejde o špatný film, jen je až moc tradiční v porovnání s tím, co Nolan obvykle dodává.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
nie je to cistych pat hviezd (skorej 4.95), ale nolan opat dokazal ze momentalne nema v hollywoode konkurenciu. interstellar nastastie nespadol do kategorie veledolezitych filmov ktore sa snazia odpovedat na otazky ludskej existencie ci zmyslu zivota (co sa stalo u aronofskeho fontany) ale pod vedecko-technickym povrchom sa skryva rodinna drama o stratenom case s ludmi ktory su nasmu srdcu najblizsi (co funguje dokonale a vo viacerych momentoch som mal slzy na krajicku). ako som uz povedal nie je to dokonaly film (obcas som sa stracal v mnozsve technickych detailov ktorymi sa ohanaju hlavne postavy a dost zvlastny mi priesiel i mix zvuku kde dialogom nebolo obcas dobre rozumiet) ale je to film ktory sa oplati vidiet na velkom platne a ktory tento rok zatial nema konkurenciu... (SPOILER za najvacsi nedostatok povazujem celu cast s mattom damon ako zmagorenym astronautom, cely cas som si hovoril ako je to skvele ze nolan zbytocne nedramatizuje len aby tam pridal nejaky konflikt a akciu a potom bum ho, skoda ale nic co by mi znechutilo cely zazitok... SPOILER)
Tom Hardy
Tom Hardy
8 349 bodů
6
Závidím každému, kdo je schopen nekritického nadšení jen proto, že vzal Nolan zřejmě všechny základní kameny klasických sci-fi povídek a k tomu nezapomněl 2x citovat Stanleyho Kubricka dlouhým záběrem s vážnou hudbou. Ale ne, skutečně to nestačí. V prvé řadě pro značně zkratkovité vykreslení situace na Zemi a za druhé pro tu neskutečně zbytečnou doslovnost, která především z finále dělá podívanou i pro ty úplně největší idioty (protože pokud vám vše nedocvakne při prvním „cha, dělám to já!“, dojde vám to určitě poté, co to zazní cca po šesté). Nolan si udržuje vysoký technický nadstandard, excelentní práci se zvukem a potěšilo mě pojetí robotů (jediný skutečně originální prvek filmu). Ale zbytek? Solidně odvedená rutina, která se utopila ve vlastních ambicích, nesmyslně zjednodušených "pro celou rodinu".
  • technická stránka
  • zvuk a obraz
  • roboti
  • nedotažení motivů
  • přílišná doslovnost
  • herci nemají co hrát
Matli
Matli
8 300 bodů
10
Nolan je prostě jednička. V podstatě jednoduchý sci-fi, ale ve finále s promyšleným dějem. I když občas trošku nudná rodinná omáčka, ale nějak zvlášť to nevadilo. Co víc dodat, efekty úžasný a když k tomu přidám zážitek z IMAXU, kde jsem si připadal jako ve 3D díky krásný ostrosti obrazu, obrovskýmu plátnu a v některých (a že jich bylo) scénách roztáhnutému obrazu od stropu až k podlaze, tak úroveň uchcávání stoupá tak o 25%. Sumasumárum 91%
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8.5
Měl jsem před kinem docela obavy, protože jsem si nebyl jistý, jestli se Nolanovi podaří udržet takovou úroveň, jako u jeho předchozích filmů. A světe div se, ten šťastnej parchant to zase dokázal. 169 minutová nervy drásající ždímačka, která vás nenechá jen tak vydechnout. Není to tak "mindfuckové" jako třeba Počátek, prostě když dáváte pozor, tak musíte všechno pochopit. Matthew zase potvrdil, že patří do první ligy a že mu to tam náramně svědčí. Dokonalý filmový zážitek mi zkazili jenom dva nevychovaní kreténi, kteří se asi v půlce filmu přestali chytat, a tak se snažili znepříjemnit film i zbytku kinosálu, svýma rádoby vtipnýma narážkama. Každopádně můžu s klidnou duší říct, že to je nejlepší film roku 2014.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
Nolane, kamaráde, mám tě rád, ale 160 minut jsem vážně tak trochu zdechal nudou, nicméně dával jsem ti šanci. Vždycky jsem u tebe měl tu poslední kapitolu ve který jsi pěkně všechno vysvětlil a já se z toho fakt posadil na prdel... Ale v Interstellaru mi to bylo tak nějak u poštěváka tlusťošky lízající plátno. Prostě jsem se s postava nezžil. Zpracování tradičně super, herci boží, kamera, efekty a všechny ostatní píčoviny cool jak sviň, ale jinak cukrová vata vole, tak snad příště...
Floridsky
4 376 bodů
10
Má láska k tomuto filmu prostupuje skrze čas i prostor. 169 minut dlouhá výprava do vesmíru plná emocí, neskutečného vizuálu, působivých a dramatických momentů a nejednoho filosofování a zajímavých myšlenek. K tomu hraje ta nebeská hudba od mistra Zimmera a herci předvádí své nejlepší výkony. Matthew zde má roli svého života a moc jsem si jej jako herce oblíbil. Nolan mistrovsky zrežíroval a s bratrem napsal geniální scénář. Hrozba je reálná, oblaka prachu tu byla a ještě budou. Monumentální snímek, patrně jedno z nejlepších sci-fi všech dob. Doufám, že podobně jako Inception někdy uvidím Interstellar na velkém plátně. It's not possible. No, it's necessery!
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8.5
Černé díry a zborcený čas od Kipa S. Thorna mi někde leží v knihovničce, ale nenapadlo by mě, že některé jevy z téhle knihy jednoho dne uvidím ve filmu, jehož byl konzultantem. Ztvárnění černé díry bylo opravdu hodně působivé, příběh o volbě otce (proč jen McConaughey působí po většinu filmu pořád tak nameteně?:-)) mezi tím zůstat s dětmi na umírající Zemi nebo se pokusit najít nový svět, byť s rizikem, že z něj kruté zákonitosti toku času udělají oproti dětem mladíka, je hodně silný - a to není jediný silný příběh - ona i Anne Hathaway nemá lehkou roli dcery vědce, která o misi také nevěděla vše, a i Matt Damon jako hlavní "předskokan" v pátrání po nových světech za červí dírou je v drobné roli (jako Marťan si to ostatně vynahradil) výborný. Jsou tu však i slabá místa - rozjezd na americkém venkově mi připadal moc natahovaný na to, co chtěl sdělit (a přitom o tom, proč to se Zemí vypadá tak mizerně, jsme se zas naopak nedozvěděli tolik, kolik bych chtěla), některé věci nebyly příliš logické (snadný start z vodní planety s vyšší než pozemskou gravitací s vehiklem, který ze Země musela vynést raketa, a vlastně celý ten pád do černé díry, který by si člověk podle popisu vlastně docela užil). Ale přesto parádní podívaná.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
9
Matthew McConaughey jako by se proměnil a po True Detectiv, Klubu poslední naděje hraje první ligu. Nutno dodat že všichni ve filmu byli výborní, včetně podivné role Matta Damona, který si pokorně střihl ne moc vyjasněnou vedlejší roličku. A jaký to je? Namíchejte dohromady ingredience z filmů 2001: Vesmírná Odysea, Gravitace, Moon, přidejte rok 2014 a na závěr kapku Matrixu. Hotovo, Interstellar je připraven. 169 minut se scvrkne na polovinu vašeho psychického času, tedy času vašeho vnitřního já a bez zbytečností se film řítí červí dírou dopředu. Nápad, styl zpracování, žádné zbytečné násilí. Jsou tam nevyjasněné drobnosti ve scénáři, rekvizitách (auta, počítače...), možná i v časových rovinách, otevřených tématech, kdy, kde, kdo, koho, či proč, ale budiž. Buď jsou určité věci nedotaženy, nebo to byl záměr, či střihačské nůžky. Mně to prostě ubírá na filmu těch pár procent k úplné spokojenosti, srozumitelnosti. Pomalé "rychlé"
  • námět, scénář, režie
  • tempo
  • bez zbytečného násilí
  • Matthew McConaughey,Michael Caine, Jessica Chastain, John Lithgow, Matt Damon
  • rekvizity vůči času, neprokreslené charaktery vedlejších postav ( proč, kdo koho), vyjasnění motivací
kubas369
4 086 bodů
8
LSD jízda, která se tváří, že je něco víc. Já na to ale neskočil.