Oscarová matematika fandí Oppenheimerovi. Předpovědi si však neví rady s herečkami

Oscarová matematika fandí Oppenheimerovi. Předpovědi si však neví rady s herečkami
Cillian Murphy a Robert Downey jr. ve filmu Oppenheimer | Universal Pictures
Analytik do svého složitého matematického modelu zahrnuje výsledky předchozích udílení cen (tedy třeba Zlaté glóby či cechovní ocenění), kombinace nominantů napříč kategoriemi či třeba kurzy vypsané sázkovými kancelářemi. Jeho předpovědi nejsou stoprocentní, při pohledu na poslední ročníky je však třeba uznat, že Zauzmerovy modely mají poměrně slušnou úspěšnost.
Oppenheimer
Oppenheimer | SkyShowtime
Nepřekvapivě letos sází především na Oppenheimera, který je nominován hned v 13 kategoriích. Podle Zauzmera vyhraje na 78 % cenu pro nejlepší film a jen o trochu menší šanci (70 %) dává Christopheru Nolanovi na zisk jeho prvního režijního Oscara. V podobném duchu se odvíjí i kategorie pro nejlepšího herce, kterou na 77 % vyhraje Cillian Murphy; jeho nejbližším pronásledovatelem je Paul Giamatti za Zimní prázdniny (12 %).
Téměř jistotou se jeví cena pro Roberta Downeyho jr. za vedlejší roli v Oppenheimerovi (91 %), stejně silnou pozici má i Da’Vine Joy Randolph za vedlejší ženskou roli v Zimních prázdninách. V kategoriích originálního a adaptovaného scénáře je situace vyrovnanější: V první vede Anatomie pádu (43 %) před Minulými životy (23 %), v té druhé zase American Fiction (41 %) před Barbie (24 %).
Zimní prázdniny
Zimní prázdniny | CinemArt
Nejvyrovnanější je situace mezi hlavními herečkami. Lily Gladstone (Zabijáci rozkvetlého měsíce) vyhraje na 43 %, pouze o procento menší naději má Emma Stone díky Chudáčkům. Obě pobraly řadu dílčích cen, podobně jako loni Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou) a Cate Blanchett (Tár). Z oscarového klání nakonec vyšla vítězně první jmenovaná, letos se však musíme nechat překvapit.
Animáky pravděpodobně ovládne Spider-Man: Napříč paralelními světy (74 %), jediným sokem mu je potenciální rozlučka Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka (18 %). Nejlepším dokumentem se na 73 % stane 20 dnů v Mariupolu, mezinárodním snímkem roku se zřejmě stane Zóna zájmu (74 %), ohrožená snad jen Sněžným bratrstvem (12 %).
Barbie
Barbie | Warner Bros.
Kameru, střih, zvuk i soundtrack zřejmě ovládne Oppenheimer, vizuální efekty nejspíše Stvořitel a kostýmy Barbie. O nejlepší píseň se poperou dva adepti rovněž od Barbie, která je i favoritkou na nejlepší výpravu (40 % oproti 25 % pro Chudáčky). Vyrovnanější je situace u makeupu, kde soupeří hlavně Chudáčci (38 %) a Maestro (33 %).
Všechny tyto odhady se jistě nenaplní, vždyť v každém ročníku se bez ohledu na snahy analytiků odehrají nějaká překvapení. V pondělí nad ránem se dozvíme, nakolik se Ben Zauzmer letos trefil. Do té doby se můžete podívat aspoň na náš žebříček nejlepších filmů loňského filmu.
Zdroj: The Hollywood Reporter