TÁR

77%
TÁR
Strhující hudební snímek mapující osudy geniální dirigentky a skladatelky, která jako jedna z prvních žen vede významný německý orchestr. Dirigentka Lydia Tár je na absolutním tvůrčím vrcholu. Sedmým rokem diriguje prestižní německý orchestr, připravuje vydání knihy a uvedení Mahlerovy Páté symfonie, které má být vrcholem hudební sezóny. Lydia působí sebejistě, sebevědomě, dominantně a mocně. Pod touhle na první pohled pevnou maskou se však skrývá normální člověk, s obavami, nejistotami, touhami a potřebami. Zatímco s dirigentskou taktovkou v ruce si je Lydia jistá každým svým rozhodnutím, když opustí orchestřiště, ztrácí často pevnou půdu pod nohama. Někdy jen nepatrně, jindy však zcela fatálně. (CinemArt)



Recenze: TÁR

Kinobox.cz
80%

Jde o film, do nějž se vešlo mnoho nuancí. Odmítá jakýkoli extrém. Ne ve smyslu současného politického centrismu, ale neochoty uvalit jednoznačnou vinu ať už na Lydii, nebo na společnost, která jí nejprve propůjčila absolutní moc, a pak jí ji během mrknutí oka zase sebrala. Naskytlo by se hodně příležitostí, jak stejný námět pojmout hlasitěji a atraktivněji.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Téma, které mi je na míle vzdálené, vážná hudba, dirigenti, lesbičky. Hlavní téma, které se rozvine až poslední třetině snímku je už pro mě zajímavé.. zneužití postavení, či bossing, nebo srabácké zametení obviněného pod koberec? To ať rozsoudí každý sám. Skvělý výkon Cate Blanchett udělal v mých očích film nadprůměrným, jinak to bohužel není nic pro mě.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Dostane Cate Blanchett za pár týdnů třetího Oscara? Nikdo to prozatím nemůže vědět jistě, při případné výhře by ovšem nejspíš nikdo nezoufal, protože je v Tár přímo vynikající. Tár ovšem vyloženě nemusí stát jenom na Blanchett, kdy Tár jistě obhájí i nominace za nejlepší střih, kameru, scénář, režii i samotný film, kdy se v součtu pořád jedná o jeden z nejvýraznějších filmů loňského roku.... Více zde
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Nevím, do jaké míry to je nějak autentické a založeno na reálné osobě, ale právě takhle jsem k tomu já přistupoval. Zmiňuji to u všech, takže i tady... Mám rád hudební filmy a při spojení s dramatičností dostávám jednu z nejlepších žánrových kombinací ve filmotvorbě vůbec. Silně feministicky laděná jízda, kde severská dirigentka řídí jeden z největších světových orchestrů a nejen celému oboru dokazuje, že je jednou z největších žen svojí doby. Samotný snímek navíc protkává několik společenských témat, kterých podle tvůrců není nikdy dost a navíc když chcete přejít přes AA kvóty, už nemáte na výběr. Totální umělecká onanie jednoho comebackaře Todda Fielda, který zkouší s dosti plytkým scénářem uvařit pamětný snímek. Nebýt bravurního výkonu Cate Blanchett, která snímek od začátku do konce táhne osamoceně na svých bedrech, tak zase nejde o takovou perlu. Když ze snímku vyjmete její herecké umění, tak mi tam nezůstává nic. Ztvárnění několikavrstvé hlavní aktérky se jí nadmíru povedlo a divák má i přes jistou nevoli k její postavě potřebu ji od začátku do konce obdivovat a fandit ji. Nemám nic proti společenským komentářům, ale když si myslíte jak chytře to děláte a přitom ignorujete volání nespokojeného publika, tak jste to asi měli dělat jinak... Cate Blanchett téhle roli dala úplně všechno, od precizní přípravy k samotnému výkonu, jo tohle se AAčkům bude líbit.. Ale já bych uvítal minimálně o půlhodiny kratší stopáž.. Tohle má co říct, ale to sebevědomí tvůrců nakonec podkopává filmu nohy. 65%


Dodatečné informace

Původní název:
TÁR (více)
  • USA TÁR
  • USA 타르
  • USA Tar
  • USA TAR/ター
  • USA Tár
  • USA Tár Ha'Menatzakhat
  • USA TÁR塔爾
  • USA Тар
  • USA 塔尔
Premiéra v ČR:
23. 2. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
35 mil. USD
Tržby:
29 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
TÁR je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch