Scorsese si připsal nový oscarový rekord. Překonal Stevena Spielberga

Scorsese si připsal nový oscarový rekord. Překonal Stevena Spielberga
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Martin Scorsese
Martin Scorsese

Režisér, Scenárista

Martin Scorsese má nyní na svém kontě deset nominací pro nejlepšího režiséra, zatímco Steven Spielberg jich obdržel devět. Scorsese přitom danou kategorii opanoval jen jedenkrát, a to v roce 2006, kdy odjel domů se zlatou soškou za film Skrytá identita. Spielberg oproti tomu zvítězil dvakrát – v roce 1994 se Schindlerovým seznamem a o pět let později se snímkem Zachraňte vojína Ryana.
Jediný režisér, který už ovšem není mezi živými, si vysloužil víc než deset nominací na Oscara v dané kategorii. Je jím William Wyler, jenž byl nominovaný dvanáctkrát a sošku obdržel třikrát, například za film Ben Hur v roce 1959.
79. oscarový ceremoniál
Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na oscarovém ceremoniálu roku 2006. | Getty Images
Scorsese to nicméně nebude mít jednoduché. Aby letos zvítězil, musel by překonat Justine Triet (Anatomie pádu), Christophera Nolana (Oppenheimer), Jorgose Lanthimose (Chudáčci) a Jonathana Glazera (Zóna zájmu). Mezi nominovanými velmi překvapivě chybí Greta Gerwig za svou Barbie.
Kromě Scorseseho, Spielberga a Wylera byl osmkrát na nejlepšího režiséra nominovaný Billy Wilder. Sedm nominací si připsal Woody Allen, stejný počet zaznamenal i David Lean. Mezi dalšími významnými režiséry s větším počtem nominací bychom našli Franka Capru (6), Johna Forda (5), Alfreda Hitchcocka (5), Francise Forda Coppolu (4), Clinta Eastwooda (4) a Stanleyho Kubricka (4). Nepřekvapivě mezi nimi není jediná žena.
Zabijáci rozkvetlého měsíce se dostali do nejužšího výběru rovněž v kategorii nejlepší film, Lily Gladstone a Robert De Niro si vysloužili nominace za své herecký výkony, přičemž Gladstone je vůbec první původní obyvatelkou USA, která se této pocty dočkala. Kdo zlaté sošky získá, uvidíme 10. března. Podívejte se, jaké jsou nejočekávanější filmy letošního roku, kde se možná urodí oscarové nominace na příště.
Zdroj: Variety