Zemřel Josef Somr. Nezaměnitelnou tváří českého filmu byl od 60. let

Zemřel Josef Somr. Nezaměnitelnou tváří českého filmu byl od 60. let
První filmová role Josefa Somra ve filmu Obžalovaný (1964). | NFA
Josef Somr se narodil na moravském venkově a do svých čtrnácti věřil, že se podle vzoru svého otce stane železničářem. K rozčarování jeho i jeho rodiny se ale s příchodem na střední školu ukázalo, že nemá velké technické nadání. Po maturitě se tedy víceméně náhodou přihlásil na brněnskou divadelní JAMU. Po jejím absolvování v roce 1956 působil v moravských divadlech a časem si ho začali všímat i lidé od filmu. Před kamerou se poprvé objevil v kriminálním dramatu Obžalovaný v roce 1964.
Na plátno se tedy dostal v polovině šedesátých let a stihl se stát jednou z tváří nejchválenější etapy naší kinematografie. Připsal si menší role ve filmech Františka Vláčila Údolí včel a Adelheid. Větší charaktery ztvárnil v projektech zařazovaných do nové vlny, jako byla Soukromá vichřice (1967) od Hynka Bočana podle knihy Vladimíra Párala. Průlomová pro něj byla role vilného výpravčího Hubičky v Ostře sledovaných vlasích Jiřího Menzela a především ve snímku Žert podle slavného románu Milana Kundery, kde Somr ztvárnil roli protagonistu Ludvíka Jahna, jenž je obětí politických procesů a touží po pomstě.
Josef Somr
Josef Somr | Bioscop
I přes tyto odvážné volby mu bylo umožněno pokračovat v hraní během 70. let, které jsou v těsném závěsu s 80. lety jeho nejplodnějším obdobím. Somr nikdy žánrově nezlenivěl, vždy kombinoval dramata (policista ve Slavnostech sněženek), kriminálky (Malý pitaval z velkého města) a komedie (Páni kluci). Nikdy nezanevřel ani na divadlo a vybudoval si dobré renomé i jako hlasový herec. Publikum si ho velmi dobře pamatovalo především jako profesora chemie v básnické sérii Dušana Kleina a vysloužilého vojáka Serváce v pohádce Tři veteráni (1983).
Svěřovány mu byly hlavně role tátů a později dědečků a obecně autoritativních osob. Popřípadě bručounů, kteří se z nějakého důvodu často rozčilují. Uměl karikatury, které musí zaujmout během pár vteřin, i náročné role obdařené jemnou psychologií. V počátcích kariéry ztvárňoval spíše nesympatické až nebezpečné osoby, s postupujícím věkem se stal naopak představitelem sympatických moudrých starců.

Na plátně a v televizi si připsal okolo tří stovek rolí. Jeho poslední celovečerní účastí byly vzpomínková komedie Jak básníci čekají na zázrak a namluvení animované pohádky Lichožrouti v roce 2016. Jeho nejspíš poslední výraznou rolí byl otec ve snímku Vladimíra Michálka O rodičích a dětech (2007) podle knihy Emila Hakla.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum
Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?