Žert

76%
Žert
Jeden z nejproslulejších filmů 60. let se opírá o stejnojmenný román Milana Kundery, soustředěn na důležité poznání - totiž že nová křivda neodstraní, ani nezahluší křivdu starou. K takové mravní kocovině zákonitě dospěje i hlavní hrdina, těžce postižený stalinistickými represemi, když se po letech pokusí aspoň zprostředkovaně se pomstít původci svého pádu. Režisér Jaromil Jireš postihl jak kruté poměry v pracovní vojenské jednotce na začátku 50. let, tak uvolňující společenské ovzduší o patnáct let později. Prolíná někdejší události s nynějším děním na základě náhodného podnětu, na základě podobnosti, i ve zvukové rovině vrství asociativní spoje.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
Velmi oceňovaný až přeceňovaný Žert se mě osobně moc nedotknul. Jistá paralela se Švadndrlíkovými Černými barony, slabá hlavní dějová linka která se line kolem pomsty a to vše protkáno lidovými písněmi.. trošku zmatek. Josef Somr jako herec menších rolí ( mám tohoto herce velmi rád ) mi sedi daleko více, než když na něm film stojí. Žert mi prostě nesedl.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemám nic proti tomu, když je hlavní hrdina filmu nesympatický. Jenže u Žertu mi není jasné, jestli je to záměr a hrdina má být hajzl, nebo omyl a hrdina má být normální člověk "donucený" okolnostmi k hajzlovství. Když film nedokáže vysvětlit ani tohle, jak může chtít vysvětlit cokoliv dalšího?
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Chápu jak, co a proč, ale už jen ta sofistikovaná Somrova pomsta byla leda tak k pousmání, navíc když mu to tak ještě vyšlo, tak jsem se už regulérně smál. Do toho ty vsuvky lidových zpěvů a tanců, vážně? Jediné co jde vychválit je ta pasáž u PTP a pak asi Munzar, z toho jeho ledově přátelského pohledu šla fakt hrůza. "Ty vole, tebe jsem bít nechtěl."

Dodatečné informace

Původní název:
Žert (více)
  • Československo Žert
  • Československo The Joke
Premiéra v ČR:
28. 2. 1969
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Žert je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch