Adelheid

80%
Adelheid
Slavný, mimořádně vnímavý film Františka Vláčila se vrací do složitého období těsně po skončení II. světové války, kdy v pohraničí stále dohořívají střety s fanatickými přívrženci poraženého nacismu, i když probíhá odsun německého obyvatelstva. Do této zjitřené doby je zasazen příběh navrátivšího se západního vojáka, který byl pověřen správou znárodněného majetku a ubytován v domě, kde dosud přežívá zamlklá, ale nejspíš i nanávistná německá dívka Adelheid, čekající na odsun. Režisér skvěle rozehrál drama člověka již unaveného válčením, jenž marně touží po klidu.



Pete69
Pete69
31 382 bodů
7.5
Příběh Čecha a Němky v drsné poválečné době je temný a syrový. Petr Čepek je pro tyto role jako stvořený. ve filmu se toho moc nenamluví, ale to nevadí, atmosféra a hudba dokreslují dobu jako by byl film točen opravdu v roce 45,46. Moc dobrá podívaná, je to ale tak temný film, že bych ho znovu vidět nemusel, proto "jen" 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
8
Další snímek českého Tarkovského. Nějak tak opět jsem mu nedokázal plně podlehnout, i když ke konci je to vážně velmi silné a působivé.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
8
Tísnivé jak v jámě plísnivé. Neveselá atmosféra svírající žaludek kdesi na osamoceném velkostatku. Osamělost tohoto místa koresponduje s osamělostí obou hlavních hrdinů - i když každý z nich to cítí poněkud jiným způsobem. A my sledujeme psychologii postav a říkáme si, jak to asi dopadne a přestože celou dobu věřím, že stejně nevesele, docela bych si zrovna v tomhle případě přál nějaký ten happy end (a to u mě není vůbec zvykem). No stane se, co se stalo, a mě nezbývá, než ocenit kvalitní filmařinu. Nejen po režisérské, ale i po hereckých stránkách. Čepkově koncertu všichni zdárně sekundují a Jan Vostrčil ve vážné roli - a i ta mu skvěle sedí.

Dodatečné informace

Původní název:
Adélaïde (více)
  • Československo Adelheid
  • Československo Adélaïde
  • Československo Αδελαΐδα
Premiéra v ČR:
6. 2. 1970
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Knižní předloha:
Čeština:
Adelheid je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch