Jak se současný představitel Spider-Mana dostal až na vrchol? Protančil se k němu jako Billy Elliot, překonal smrtící tsunami a pomohl mu kamarád Thor.

Jak se současný představitel Spider-Mana dostal až na vrchol? Protančil se k němu jako Billy Elliot, překonal smrtící tsunami a pomohl mu kamarád Thor.
Tom Holland | Marvel Studios
Byť si většina diváků s postavou Spider-Mana okamžitě spojí především Tobeyho Maguirea, jenž pavoučího superhrdinu ztvárnil v úspěšné trilogii z počátku století, jeho soudobý následovník Tom Holland odvádí rovněž výbornou práci. Prostořeký Brit si Spideyho poprvé zahrál roku 2016, kdy naskočil do Marvel Cinematic Universe ve filmu Captain America: Občanská válka. Tehdy mu bylo pouhých dvacet let a zvítězil v monstrózním konkurzu, kterého se údajně účastnilo přes sedm tisíc uchazečů! Šlo o obrovský kariérní zlom, který by leckdo neustál - Holland však po pěti letech a po pěti filmových vystoupeních v kůži pavoučího muže evidentně zůstává nohama na zemi i proto, že podobný úspěch nepřivolával, ale pečlivě se na něj připravoval.
Zpočátku to přitom vůbec nevypadalo, že by zakotvil u herecké profese. V
Captain America: Občanská válka
Captain America: Občanská válka
rozhovoru pro CNET Holland prozradil, že mu jako malému učaroval tanec, k němuž se prý uchýlil pod vlivem zpěvačky Janet Jackson. "Kvůli Janet Jackson jsem začal tančit," pochlubil se herec. "Už si nevybavuji, o jakou píseň šlo. Ale když jsem byl dítě, tak jedna její píseň mě uváděla do taneční extáze. Mamka si pomyslela, že v sobě mám rytmus od přírody, a přesvědčovala mě, že bych měl navštěvovat taneční lekce." Tom matku samozřejmě poslechl a jeho velká vášeň byla na světě. Okamžitě se navíc projevoval jeho výjimečný talent, jehož stopy jsme mohli spatřit ještě roku 2017, kdy s hereckou kolegyní Zendayou předvedl v 'The Tonight Show' památné představení na píseň Umbrella od Rihanny.
Jeho kroky v mládí vedly také na jeviště, a konkrétně na londýnský West End. Právě zde vznikala divadelní adaptace oceňovaného snímku Billy Elliot o chudém chlapci, který rozzuří svého tvrdě pracujícího otce, když se rozhodne stát baleťákem. Producenti muzikálu chtěli pro roli Billyho více mladých herců, kteří se měli střídat, a jedním z nich byl právě Tom Holland. Šlo o další moment, který mu změnil život a nasměroval jej k hollywoodské slávě. "Zabralo mi asi dva roky, než jsem se propracoval na jeviště," vzpomínal Holland, jenž si v kůži Billyho Elliota uvědomil, že právě hraní bude jeho rozhodující vášní a životním cílem. "Na jevišti vidíte, jak někteří lidé u předcházející scény plakali, a následně je spatříte, jak se bláznivě smějí, a to vás činí opravdu šťastnými."
Zlom ve filmové kariéře přišel roku 2012, kdy bylo Tomovi 16 let. Tehdy se objevil ve chváleném katastrofickém dramatu Nic nás nerozdělí, popisujícím neblahé osudy jedné rodiny, zasažené ničivou vlnou tsunami v jihovýchodní Asii. Film, inspirovaný skutečnými událostmi i postavami, jej svedl dohromady s hvězdami Naomi Watts a Ewanem McGregorem, které ztvárnily jeho rodiče. Jeho první filmová role byla tedy nesmírně vzrušující i obtížná - z jeviště skočil rovnou do obrovské umělé nádrže s 35 tisíci galony vody a po boku měl slavné tváře, které dosud vídal jen v televizi. "Ewana a Naomi jsem potkal asi dva týdny poté, co jsem tu roli získal - bylo to poprvé, co jsem byl v New Yorku a co jsem potkal filmovou hvězdu," svěřil se Holland pro Evening Standard roku 2015.
Tom Holland
Nic nás nerozdělí
Šlo navíc o náročnou úlohu, na níž by si každý debutující herec netroufl. "Na začátku je to obyčejný teenager. Když ale přijde tsunami a on uvidí, jak je jeho matka zraněná, hodně dospěje," prozradil Holland na adresu své role. "Jde doslova z jednoho extrému do druhého. Ztvárnit jako herec takovou diverzitu bylo nesmírně vzrušující. A také docela děsivé a vyzývavé." Mladý herec měl však výhodu, že po ruce měl neustále skutečného Lucase Alvareze Belonse, který roku 2004 přírodní neštěstí přežil a jehož Holland ztvárňoval. "Když jste na place a máte dotaz, který dokáže zodpovědět pouze váš charakter, tak mají herci ve většině případů smůlu, neboť jejich charakter je buď fiktivní, nebo po smrti. A já ho měl u sebe," řekl Holland v rozhovoru pro Hollywood Reporter. "A on mi odpověděl na každou mou otázku."
Z chlapce, který doma tančil a vystupoval na londýnském jevišti, se tak rázem stala vyhledávaná dětská hvězda. A to s sebou pochopitelně přináší množství nástrah, o nichž si prý hned roku 2012 popovídal s tou zřejmě nejpovolanější osobou, a to s hereckou kolegyní Drew Barrymore. Ta se proslavila již v sedmi letech ve Spielbergově megahitu E.T. - Mimozemšťan a již o šest let později putovala na odvykací kúry, tudíž má špatných zkušeností na rozdávání. "Prošla si opravdu náročným obdobím," prozradil Holland. "Je na tom cosi znepokojivého - když si pomyslíte 'Co se se mnou v příštích několika letech stane.' Ale jsem si celkem jistý, že zůstanu tou samou osobou."
Neměl však úplně pravdu, neboť život filmového herce jej připravil o jeho bývalou lásku, tedy o tancování. "Když jsem účinkoval v Billy Elliotovi a když jsem byl dítě, tancoval jsem každý den až šest hodin, po dobu nějakých tří let. Vypracoval jsem se na tak vysokou úroveň, ale pak jsem toho prostě nechal," posteskl si herec v loňském rozhovoru pro BBC Radio 1. "Nejvíce lituji právě toho, že jsem se vzdal tancování."
Tom Holland
V srdci moře | Freeman Entertainment CZ
Lítost by ale v jeho případě měla automaticky přecházet v pýchu a uspokojení, jelikož herecká dráha mu zatím přináší jen růže. Roku 2015 se objevil v dobrodružném dramatu Rona Howarda V srdci moře, pojednávajícím o potopení slavné velrybářské lodě Essex, které inspirovalo román Bílá velryba. Zde si zahrál po boku Chrise Hemswortha, který už měl v té době za sebou dva sólové filmy v kůži Thora, dalšího populárního člena marvelovských Avengers. Když se Hemsworth doslechl, že producenti shánějí nového představitele Spider-Mana, neváhal se za Hollanda přimluvit. "Udělal jsem, co jsem mohl, a řekl jsem, že je to jeden z nejtalentovanějších lidí, s nimiž jsem kdy pracoval. S obrovským srdcem a porozuměním," svěřil se Hemsworth pro Entertainment Tonight roku 2019.
Vlídné slovo od kolegy a přítele jistě pomohlo, ale konkurz na Spider-Mana byl pro Hollanda přesto dlouhý a náročný. "Procházel jsem fází, kdy jsem jen natáčel jeden svůj videozáznam za druhým. Je to divné. Celý ten proces konkurzu byl strašný ... Jen čekáte a čekáte. Až jsem se nakonec dostal na kamerovou zkoušku v Atlantě."
V této fázi se neuvěřitelný počet zájemců, jichž mělo být sedm a půl tisíce, redukoval na pouhých šest. Holland a další uchazeči prováděli první zkoušky po boku Roberta Downeyho Jr. a následně je prý čekal i souboj s Chrisem Evansem. "Už v tomto bodu šlo o úžasný zážitek, a kdybych roli nezískal, alespoň bych si mohl říct, že jsem pro to něco udělal." Už tehdy však byl favoritem producentky Amy Pascal. "Mluvili jsme s asi 200 chlapci," nechala se později slyšet Pascal. "Spousta z nich byla opravdu dobrá, ale Tom byl jiný."
Že roli nakonec získal, se Tom Holland dozvěděl vlastně neoficiální a náhodnou cestou. "Vzpomínám si, že jsem vzal svůj mobil a kontroloval Instagram, a Marvel zveřejnil příspěvek s kresleným Spider-Manem," prozradil herec kolegovi Danielu Kaluuyaovi ve společném interview pro Variety. V příspěvku stálo, že uživatelé mají navštívit webové stránky Marvelu, aby zjistili identitu nového Spider-Mana. "Vzal jsem svůj počítač... Zadal jsem 'Marvel'. Ten článek mám stále uložený v počítači. Stálo v něm 'Rádi bychom vám představili našeho nového Spider-Mana, Toma Hollanda.'"
Tom Holland
Spider-Man: Homecoming
Až poté, co šťastný Tom obrátil celý dům vzhůru nohama, mu konečně zavolal sám Kevin Feige. "Pak mi konečně zavolal Kevin Feige a řekl mi 'Mám pro tebe skvělé zprávy, bude z tebe Spider-Man," pochlubil se Holland v Show Ellen Degeneres roku 2017. "Říkal jsem 'Já vím Kevine. Dali jste to na Instagram.' Je mi dvacet, opravdu jste si mysleli že na to nepřijdu?"
Jeho spanilá jízda v obleku pavoučího muže, která už zahrnuje pět celovečerních filmů a rekordně sledovaný trailer na ten šestý, byla v ohrožení před dvěma lety. Tehdy to vypadalo na konec spolupráce mezi studii Sony a Disney a na oddělení Spider-Mana z filmového univerza MCU. Fandové zuřili a nechtěli se s něčím takovým smířit, ovšem nejvíce proti byl pochopitelně sám entuziastický Holland. Bob Iger, šéf studia Disney, se v rozhovoru s Jimmy Kimmelem nechal slyšet, že jej naprosto dojala vášeň, s níž herec ke své životní roli přistupuje.
Holland si totiž zažádal o kontakt na Igera a proběhl mezi nimi upřímný telefonní hovor, na který herec vzpomínal u Jimmyho Kimmela jen týden po prezidentově návštěvě. "Nemohu říci, že by šlo o mé svobodné jednání," prozradil Holland s tím, že během hovoru byl ovlivněn alkoholem. "Zachránil jsem Spider-Mana!," dodal následně v žertu.
Nová dohoda mezi Disney a Sony z roku 2019 zahrnovala také třetí sólový film s podtitulem Bez domova a 'jeden budoucí snímek od Marvel Studios'. Sám Holland se však domnívá, že jeho kontrakt oficiálně vyprší právě s uzavřením jeho vlastní trilogie, a tedy s filmem Spider-Man: Bez domova. "Vždy jsem všem říkal, že pokud mě budou chtít zpět, přiběhnu jako o závod," řekl Holland v rozhovoru pro Collider. "Cením si každé minuty, kdy jsem mohl být součástí tohoto úžasného světa. Změnilo to můj život k lepšímu a jsem šťastný, že zde mohu být. Když o mě budou znovu stát, budu k dispozici, pokud ne, odejdu do západu slunce jako velmi, velmi šťastný člověk, protože šlo o úžasnou cestu."
Momentálně to ale vypadá, že ani superhrdinský důchod jej v zářné hollywoodské kariéře úplně nepřibrzdí. O Toma Hollanda je velký zájem, o čemž svědčí i hlavní herecké úlohy v nedávných ambiciózních projektech Ďábel nebo Cherry. V druhém jmenovaném snímku od režisérů Avengers: Endgame si herec zkusil náročnou roli drogově závislého válečného veterána, která pro něj nebyla vůbec jednoduchá. "Brali jste někdy předtím heroin? Protože já ne," sdělil herec pro GQ v rámci letošní promoční tour k filmu. "Nemohl jsem si na place sednout a vpíchnout si injekci - tak se to nedělá. Musel jsem k tomu přistoupit správně. Tahle role mě zavedla na některá temná místa, která jsem nikdy předtím nenavštívil, a to po emoční i psychické stránce... Nikdy a kvůli nikomu bych se tam nevrátil. Jsem rád, že jsem to udělal, ale tyhle dveře jsou nyní zavřené a zamčené."
Cherry
Cherry | Apple TV+
Příští rok se Tom Holland představí jako Nathan Drake v očekávané adaptaci videoherní pecky Uncharted, již režíruje Ruben Fleischer. Vedle něj se ve filmu objeví také Mark Wahlberg či Antonio Banderas a očekávání budou proklatě vysoko - podobně jako ta, která se týkají budoucí herecké dráhy zatím posledního Spider-Mana. Talentovaný herec sice letos prohlásil, že si hodlá vzít volno a procestovat svět, ale s premiérou Uncharted to rozhodně nebude naposledy, co o něm uslyšíme.