Zajímavosti o novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!: Agentka StB i účast trikaře Arabely

Zajímavosti o novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!: Agentka StB i účast trikaře Arabely
To se vysvětlí, soudruzi! | Česká televize
Novinka od režisérů Matěje Chlupáčka (Úsvit) a Michala Samira (Iveta) nás zavede do Československa 80. let, konkrétně do Ústavu paranormálních jevů, který má za úkol řešit záhadné a nadpřirozené případy. Tento tým vede unavený David v podání Jiřího Macháčka, který ovšem na nadpřirozeno nevěří a nejradši by měl klid. Jenže i tak nemá na vybranou a po příchodu horlivého nováčka Vojty (Jan Cina), který by chtěl odhalit všechny záhady světa, musí řešit případy, na něž jsou bezpečnostní složky krátké. A přitom mu nezbývá než spolupracovat i s StB.
To se vysvětlí, soudruzi!
To se vysvětlí, soudruzi!
49%
I přes časové zasazení do neveselé normalizace a účast agentů Státní bezpečnosti však bude nový seriál parodií, míchající dohromady prvky sci-fi, detektivky či mysteriózna. V jednotlivých epizodách však tvůrci zabrousí i do dalších žánrů. Seriál, jenž vznikl ve spolupráci s německou stanicí ZDF, tedy rozhodně nemá malé ambice,a uvidíme, zda dokáže u diváků zabodovat. Ještě předtím, než se na první díl budete moci podívat, si můžete pročíst také tradiční porci zajímavostí.
To se vysvětlí, soudruzi!: trailer | Česká televize

První seriálová role Jiřího Macháčka

Populárního herce a zpěváka Jiřího Macháčka vídáme před kamerou poměrně často a na filmovém poli je velmi aktivní. Televizi a zejména seriálovému rybníčku se však herec doteď vyhýbal a seriál To se vysvětlí, soudruzi! je dokonce vůbec jeho první seriálovou rolí. Co ho přimělo změnit na seriály názor? Podle jeho vlastních slov za to může scénář, který projel jedním dechem.
„Musel jsem se sám sebe ptát, proč se mi tak líbí. Je to dramatickou stavbou? Dialogy? Zasazením do historie, na kterou si ještě dobře pamatuji? Líbí se mi vztahy mezi jednotlivými postavami? Ta lehoučká ulítlost? Proč jsem za posledních deset let nedostal do ruky podobný scénář na celovečerní film? Určitě mě oslovila i možnost spolupráce s lidmi, s nimiž bych na tomto projektu pracoval. To vše mě lákalo,“ vysvětluje Macháček v oficiálních materiálech České televize. Zároveň ale tvrdí, že se do budoucna rozhodně nehodlá stát seriálovým hercem a novinka je v tomto ranku nejspíš jeho první a zároveň poslední role. „Koukejte si mě raději užít v tomto seriálu! Teda jestli máte chuť, protože v jiném už mě pravděpodobně neuvidíte,“ dodává.

První agentka StB v seriálu

Jednu z hlavních rolí ztvárnila herečka Anna Fialová, která se ujala postavy drsné a nesmlouvavé agentky Státní bezpečnosti, která je s Ústavem paranormálních jevů nucena spolupracovat. Přitom by ovšem nejraději perzekuovala disidenty a její náplň práce se jí příliš nelíbí. Podle oficiálních materiálů se pak jedná pravděpodobně o první herečku, která si zahrála tak výraznou představitelku zákona za komunistického režimu v seriálu – minimálně tedy v jedné z hlavních rolí. Anna Fialová to ovšem nijak vážně nebrala. „Ale právě to, že se jedná o ženu estébačku, která v jedné scéně spráská osm chlapů na hromadu, je dostatečný náznak toho, o jakou míru nadsázky nám šlo. Štěpánka Snížková je pro mě vlastně takovou permanentně naštvanou animovanou postavičkou,“ tvrdí herečka.
To se vysvětlí, soudruzi!
To se vysvětlí, soudruzi! | Česká televize

Účast legendárního trikaře

Tvůrci sice nezapřou jistou podobnost s Návštěvníky či pohádkovou Arabelou, pouze v jejich šlépějích ale Samir s Chlupáčkem kráčet nechtěli. I přesto ovšem měli na palubě člověka, jenž má s prací na těchto kultovkách bohaté zkušenosti. Supervizor vizuálních efektů Boris Masník totiž svou kariéru začínal na těch největších tuzemských klasikách. První snímek, na kterém pracoval, bylo Tajemství Ocelového města režiséra Ludvíka Ráže, v následujících letech se pak podílel jak na zmiňované Arabele či Návštěvnících, tak např. na Létajícím Čestmírovi či pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. 21 let své kariéry pracoval na klasických filmových tricích, poté přešel na ty digitální. Práci na novém seriálu si pochvaluje právě proto, že kombinuje oba tyto styly.

Inspirace

Jak už bylo zmíněno, Chlupáček se Samirem nechtěli přímo navazovat na tradici děl Václava Vorlíčka a Miloše Macourka, nakonec tedy dobové prvky zkombinovali se zahraničními a podstatně modernějšími inspiracemi. Zejména Matěj Chlupáček přiznal, že se chtěl stylově a humorem vydat ve stopách režijního blázna (v tom dobrém i zlém) Taika Waititiho, konkrétně jeho komedie Co děláme v temnotách, čerpal ovšem také ze stylu humoru britského Kanclu a autory samozřejmě také zasáhla kultovní Akta X.
To se vysvětlí, soudruzi!
To se vysvětlí, soudruzi! | Česká televize

Seriál v číslech

Natáčení trvalo 60 dní, Michal Samir a Matěj Chlupáček natočili 429 obrazů a seriál obsahuje celkem 150 digitálních triků a 20 kaskadérských kousků. Před kameru se dostalo 45 dobových aut, z toho dva antony, šest policejních vozidel, jeden speciálně vyrobený papamobil a historický autobus. V seriálu se objeví 94 rolí a velmi početný zástup komparzistů, kterých bylo 550.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Česká televize