Iveta

66%
Iveta
Iveta chce být slavnou zpěvačkou. Cesta vede z dětského sboru přes pěvecké soutěže, nahrávání prvního hitu a desky až k celostátní slávě. Iveta musí přesvědčit rodiče, porotce, producenty, diváky. Tím jediným, který v ní od začátku věří, je Petr Sepéši. Její první láska. Ta, o které se říká, že musí někdy skončit... Jaká je cena splněného snu? Začátek životního příběhu Ivety Bartošové. (Voyo)



Scénář:

Recenze: Iveta

Kinobox.cz
65%

Druhá Iveta napravuje některé nedostatky první řady, jiné prohlubuje. Přesto se pořád jedná o jednu ze zajímavějších věcí, co v prostředí české serializované tvorby vznikají. A i když trojka má rozhodně našlápnuto podědit to nejhorší a nejvíc naštvat, už jen to, že na naší straně zůstává zvědavost, je jednoznačný klad.

Kinobox.cz
65%

Iveta je z ranku „tak blízko, a přitom tak daleko“ počinů, které dělají hodně věcí dobře, ale v nějakém aspektu jim to ujede. Minisérii stojí za to vidět a stojí za to jí věnovat pozornost, i když nakonec působí mělce. Pro Voyo jde přesto o skvělou vizitku a krok správným směrem. Ukazuje vůli nabídnout nápadité a méně prvoplánově melodramatické uchopení látky. Stejný tým může příště dost dobře dojít k něčemu výjimečnému.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
5
´Zrodila se hvězda´ (2018) ryze po česku v třídílné minisérii, která spíše evokuje k množnému číslu. Ano, motto ´zrodily se hvězdy´ je daleko přesnější. Příběh sice nahlíží na počátky pěvecké kariéry Ivety Bartošové, ale když do děje hodně brzy vstupuje její pěvecký partner Petr Sepeši, už to rázem není jen o ní. Navíc ve druhé a třetí části jakoby bylo právě Petrovi dáno daleko více prostoru. S Ivetou jen kratičká etuda z dětství a potom už v tom jsou oba. Samotný závěr, s o něco starší Ivetou, už je spíše navíc jen jako lákadlo na případné další pokračování. Příběh tedy popisuje Ivetinu kariéru s Petrem Sepešim, což je pochopitelné, ale chtě nechtě, seriál tak prostě není jen o ní. Skutečně se to mělo jmenovat ´Iveta a Petr´ Příběh se veze ve značné jednoduchosti a stále jde ve všem ihned k věci. Nějaké vedlejší motivy navíc by nejen nebyly na škodu, ale hodně by děj povznesly. Ta ohromná přímočarost tomu všemu dost škodí. Dramatičnost pokulhává, zato v emocích se hodně tlačí na pilu, což tomu jako celku také moc nepřidává. Na škodu je také vůle udělat z Petra Sepešiho jen vyloženého sígra, který Ivetu neustále kárá kvůli dokonalosti všeho, zatímco on samotný kazí kde co. Jeho druhá stránka věci, kdy se o Ivetu staral v nejtěžších chvílích, je vynechána. Záměrně, protože se to k jeho charakteru nehodí? To mu spíše ubližuje. A scéna s jeho smrtí, co tomu předcházelo a co se dělo později, vlivem toho jaksi postrádá logiku. Tvůrce lze pochválit za vymanutí se sexuální scény Ivety a Patra. Jasně že tu je, ale jen jako mírný dějový doplněk bez oplzlostí a erotiky, jak je jinak u českých tvůrců zvykem. Minisérie neurazí, ale ani nenadchne. Nostalgická vizuální stránka je dokonalá, emoce tak silné, že může po divácké stránce i zasáhnout, chytlavé písničky mnohé připomenou, ale to je asi tak všechno. Má to až moc přílišnou televiznost. Hodně tomu chybí, ale ke vzpomínce na Ivetu Bartošovou snad postačí.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6.5
Zatím převládá opatrné nadšení, které se ale často snaží odběhnout k lehkému zklamání. Chvála naštěstí převládá, což je důvod, proč jsem se přes původní 50% hranici přehoupnul. V prvé řadě za to může skvělý casting, naprosto netypický vizuál (který režisér Samir buduje pro jeden důležitý moment) a velmi vydařená hudba Ondry Brzobohatého. Na druhé straně masky moc dobré nejsou, minimální rozpočet se sice snaží kreativně skrýt ve snovém retro kabátu, využívající nadměrnou hloubku ostrosti s nízkou clonou, ale že jde o jeden velký finanční kompromis se zakrýt nepodařilo. Hned bych také vystřihnul zbytečnou vojenskou vsuvku, která tam prostě k ničemu důležitému není a rozhodně bych se v tomto případě přiklonil k původnímu audiu písní, neboť Vodochovský zpívat moc neumí (i když se určitě snaží). Za největší problém však považuji neúplnost celého životopisného spektra, které Ivety život ukrýval. Takhle jde o velmi uspěchaný a zkratkovitý pohled, jenž by možná vystačil na jeden film, ale v rámci seriálu (či série) se mohl soustředit dál a mnohem víc do hloubky. PS: A docela si s tímto castingem přeji nějaký spin-off, třeba zrovna o Štaidlovi.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
5.5
Musím říct, že jsem byl zklamaný a to z mnoha důvodů. Především jsem se za ty tři hodiny dozvěděl tragicky málo informací. Film mohl pohodlně mít 100 minut a vše potřebné by bylo řečeno. Herci byli oškliví a neuměli moc zpívat. Jejich projev mi přišel spíš jako parodie hudby 80. let a jen doufám, že to nebylo schválně. Chyběly mi historické záběry a prostřihy do tehdejší reality. Zkrátka mám asi smůlu, že Ivetku i Petříka pamatuji, jinak by mi to asi tak nevadilo.


Dodatečné informace

Původní název:
Iveta (více)
  • Česká republika Iveta
Premiéra v ČR:
5. 5. 2023
Distributor:
Voyo
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch