To se vysvětlí, soudruzi!

48%
To se vysvětlí, soudruzi!
Osmidílná série v koprodukci České televize a německé ZDF nalezla inspiraci v činnosti dřívější pražské Psychoenergetické laboratoře, která zkoumala paranormální jevy. Děj se odehrává roku 1983, kdy dvojice vyšetřovatelů (Jan Cina, Jiří Macháček) zkoumá sérii nadpřirozených jevů, zatímco jim na krk dýchají agenti StB. Za seriálem inspirovaným brakovým futurismem 60. let stojí mimo jiné tvůrci oceňovaného snímku Úsvit Matěj Chlupáček a Miro Šifra.




Recenze: To se vysvětlí, soudruzi!

Kinobox.cz
45%

To se vysvětlí, soudruzi! chce být bohatým žánrovým mixem, v úvodní epizodě ale není vůbec ničím. Nesourodý seriál má sice sympatický casting a funkční vizuál, jinak ale nenabízí příliš diváckých radostí a ve snaze navázat na československé klasiky žánru (viz názvy jednotlivých epizod) zatím selhává. Autorům totiž chybí ta správná kadence nápadů, nespoutanost, chuť posouvat tuzemské trikové či žánrové hranice i patřičné tvůrčí sebevědomí.


avenis
avenis
8 151 bodů
4
S hodnocením jsem počkala až po druhém dílu, ale už teď je mi jasné, že nadšená nejsem. Kruhy v obilí a zmrzlý vědátor, uškrcený břichomluvec svou vlastní loutkou... hodně přitažené za vlasy. A to závěrečné vysvětlení... no nazdar. Jen kvůli Cinovi a Macháčkovi se dívám dál.
Pokračuje to pořád stejně. Záhadné přemístění mrtvoly na Ještěd, samovznícení v kostele a kopající vdova. Mezitím rádobyvtipné scény z "vědeckého" ústavu a linka zmizelé Zajícovy ženy. Celé to na mě působí jako nepovedený studentský nebo amatérský film.
Ani poslední tři díly to moc nevylepšily. Sice jsme se dozvěděli, jak to bylo s Evinou matkou, ale trampská epizoda s Kozlopírem i lázeňská s vědmou se táhnou ve stejném nezáživném duchu. Trochu znepokojivě vyznívá náznak možného pokračování.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
3
Po zhlédnutí celého seriálu to vnímám jako totálně promarněnou příležitost. Přitom tam evidentně byl vtipný námět i silné momenty, zajímavě profilované postavy a různé odkazy a pomrkávání na diváka. Ale jako celek to naprosto nefungovalo a retro provedení bylo úplně odbyté, což bych klad za vinu hlavně scénaristům, kteří nejspíše netušili, co by chtěli sdělit. Pokud na začátku tvůrci sebevědomě prohlašovali, že točí nové Návštěvníky, tak to ani omylem. Ani ta stylizovanost jednotlivých dílů do různých žánrů nebyla úplně vidět, možná s výjimkou hororové dvojky. Retro zasazení dost nevyužité.
65David21
65David21
1 823 bodů
6
Přestože Česká televize, co se týče seriálové tvorby, patří k tomu lepšímu, ne-li nejlepšímu u nás, tak i ona občas udělá krok vedle. Působí to hrozně banálně, neuvěřitelně a jakékoliv vtipnosti se tu vůbec nedaří. Chybí tomu lehkost a cokoliv originálního. 60%


Dodatečné informace

Původní název:
To se vysvetlí, soudruzi! (více)
  • To se vysvětlí, soudruzi!
  • Česká republika To se vysvetlí, soudruzi!
Premiéra v ČR:
3. 3. 2024
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika, Německo
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup