Zajímavosti o seriálovém hitu Smysl pro tumor: Natáčení v nemocnici i rakovina autora

Zajímavosti o seriálovém hitu Smysl pro tumor: Natáčení v nemocnici i rakovina autora
Smysl pro tumor | Česká televize
Smysl pro tumor tak aktuálně patří mezi nejsledovanější pořady v televizi a v nedělním slotu pravidelně poráží konkurenční seriály Policie Hvar a Sedm schodů k moci. A není se co divit. Příběh 25letého ambiciózního doktora bojujícího s rakovinou a také osud jeho rodiny totiž publikum zaujal svěžím pohledem na vážné téma, citlivou režií Terezy Kopáčové i silným hereckým obsazením v čele s Filipem Březinou, Terezou Brodskou, Pavlem Řezníčkem a Jiřím Bartoškou.
Smysl pro tumor
Smysl pro tumor
88%
Osudy oblíbených hrdinů se ovšem v neděli večer definitivně uzavřou, a tak je ideální čas projet si zajímavosti a detaily o natáčení, o nichž jste možná neměli ani tušení. Věděli jste například, že se v seriálu objevilo 30 skutečných ragbistů nebo že herečka Alžběta Malá musela chodit na kurz pletení, aby se naučila vyrábět čepice? Na pěticí největších zajímavostí si teď trochu posvítíme.

Rakovina původního autora

Nejspíš jste již zaznamenali, že Smysl pro tumor je předělávkou stejnojmenného belgického seriálu, který získal několik ocenění. Za počinem stojí zejména spisovatel a scenárista Leander Verdievel, jenž před sérií napsal ještě stejnojmennou knihu. V obou případech pak vycházel ze svých osobních zkušeností. Stejně jako hlavní hrdina i on v mladém věku bojoval s rakovinou, konkrétně v 23 letech. Tehdy si naivně myslel, že nemoc brzy porazí, nakonec se ovšem léčil dva roky.
Stal se z něj úplně jiný člověk a během léčby zjistil, jak se k nemoci staví okolní svět. Nápad na knihu byl na světě. „Já jsem odmítal být dva roky jenom smutný. Takže mě napadlo, že svůj příběh odvyprávím trochu jiným způsobem. Ne ale jen v čistě komediálním žánru. Věděl jsem, že zachovám respekt k té nemoci, ale rakovina je i o naději a humoru. Občas jsem se dostal do situací, které byly tak surrealistické, že jsem se jim nemohl přestat smát,“ vysvětluje Verdievel.
Smysl pro tumor: trailer | Česká televize

Natáčení ve skutečné nemocnici

Už od počátku preprodukce tvůrci věděli, že chtějí seriál částečně natáčet ve skutečné nemocnici. Štáb ovšem schválně hledal mimopražské prostory, protože chtěl, aby měl seriál komornější ráz. Nakonec se autoři domluvili s Fakultní nemocnicí Hradec Králové. Zdejší natáčení trvalo 23 dní, filmaři měli k dispozici sály neurochirurgické kliniky, prostory gastroenterologického oddělení, pracoviště hematologické a radiologické kliniky i prostory urgentní medicíny či laboratoře. Odborníci dávali tvůrcům rady ohledně medicínských postupů a detailů léčby, aby byl seriál ve všem pravdivý. Před kamerou se objevil i skutečný personál nemocnice – např. doc. MUDr. Tomáš Česák, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, i 17 tamních zdravotních sester.

Natáčení u režisérky doma

Součástí jednotlivých epizod je i závěrečná dvouminutovka, v níž mluví mladí lidé, kteří skutečně absolvovali onkologickou léčbu. Mluví zde pak zejména o svých pocitech v jednotlivých stádiích léčby. Tyto pasáže vznikly ve spolupráci s organizací Fuck Cancer a režisérka Tereza Kopáčová je natáčela s dotázanými v soukromí u sebe doma. „Byla u toho kamera, ale to jsme moc nevnímali. Neměli problém mluvit otevřeně, naopak, byli schopni zajít až do intimních detailů, i když je téma pro ně velmi emotivní,“ přibližuje režisérka.
Smysl pro tumor
Smysl pro tumor | Česká televize

Obsazení Filipa Březiny

Diváci si talentovaného herce Filipa Březinu v roli ambiciózního floutka, jehož zasáhne rána osudu, zamilovali a neumí si teď v úloze představit nikoho jiného. Málem se však v seriálu vůbec neobjevil, jelikož se nelíbil samotné režisérce. Byl totiž protikladem snad všech představ, které Kopáčová o postavě měla. Navíc přišel na casting s knírkem a podle režisérky vypadal jak balkánský sňatkový podvodník. „Jenže měl správnou energii. A hrál nejlíp. Až druhý natáčecí den jsem pochopila, jaké při mně stálo štěstí, že jsem si vybrala právě jeho. Jak je to mimořádně talentovaný a zároveň pokorný, disciplinovaný a úžasně vnímavý herec,“ říká Kopáčová.
Filip Březina
Filip Březina

Herec

Jiří Bartoška a ztráta vlasů

Filip Březina i Jiří Bartoška museli pro své role přinést menší „oběti“ v podobě kompletního ostříhání vlasů, u herecké legendy dokonce došlo i k oholení jeho pověstného plnovousu. Bartoškovi maskéři hodinu před natáčením vždy dokonale oholili hlavu, v této image se pak samozřejmě i vyskytoval na veřejnosti. Slavný herec si z toho ovšem nic nedělal, i když kvůli své neoblibě čepic na novou vizáž přeci jen trochu doplácel. „Dodnes na hlavě nic nenosím, takže jsem při natáčení Smyslu pro tumor i dost mrznul s tou oholenou hlavou. Obětí bych to ale nenazval, to je součást profese. Když má herec pocit, že ten biják bude dobrej, tak pro roli zkrátka udělá cokoliv,“ tvrdí herec, jenž si svou postavu i samotné natáčení velmi pochvaluje.
Líbi se vám seriál Smysl pro tumor? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: Česká televize