První trailer postapokalyptického Falloutu potěší seriálové i videoherní fanoušky a fanynky

První trailer postapokalyptického Falloutu potěší seriálové i videoherní fanoušky a fanynky
Fallout | Amazon Prime Video
Fallout
Fallout
89%
Kultovní videoherní série Fallout je s námi již od roku 1997. Postapokalyptická a půvabně znepokojujícím retro fikčním světem disponující série čítá osm plnohodnotných dílů a několik menších přírůstků, například na mobilní telefony. První díl vyvíjela společnost Interplay Entertainment, od Falloutu 3 z roku 2008 však za značkou pevně stojí Bethesda Games Studies, s níž si značku a ikonického blonďatého Vault Boye spojujeme především. Zatímco hráči a hráčky si na Fallout 5 ještě nějakou dobu počkají, seriálová fanouškovská základna radiační záření zakusí již příští duben.
Po vzoru The Last of Us pod hlavičkou HBO Max jde i streamovací platforma Amazonu Prime Video do světa videoherních adaptací. Od videoherního studia licenci zakoupila již v roce 2020, přičemž Bethesda se ve výrobě angažuje. Showrunnerkou je Geneva Robertson-Dworet, která psala scénář k poslední filmové adaptaci další kultovní videohry Tomb Raider či superhrdinské Captain Marvel, v tandemu s Grahamem Wagnerem, jenž stojí za produkcí a scénářem deváté série amerického Kanclu nebo několika dílů Sillicon Valley. Očekávaný projekt se teď konečně dočkává prvního teaser traileru.
Fallout: trailer | Amazon Prime Video
A ten vypadá skutečně nadějně. Sálá z něj estetika známá z videoher. Ukázka začíná ikonickým výjevem, jímž startuje takřka každý další videoherní díl, kdy se protagonistka rozhodne opustit bezpečí krytového Vaultu, jižch je v postapokalyptickém světě několik desítek a každý funguje podle vlastních pravidel. Nastíněný svět obsahuje všechny postavy a výjevy, které si se sérií spojujeme. Ať už jde o technologicky fetišistické seskupení Brotherhood of Steel, zmutované brouky, oddaného psa, masivní power armory, ghouly, kteří se potýkají s nesnášenlivostí některých radiací nepostihnutých lidí, nebo o potoky krve z ručně vyrobených zbraní.
Barevná paleta je pestrá a sytá, jako by vypadla z herních konzolí. Namodralé kombinézy, nazelenalý filtr radiací zpustošeného světa nebo všudypřítomný a nepříjemný písek a prach. Zároveň se dočkáme načernalého a groteskního humoru, stejně jako různorodých obskurností spojených s mutací a výbušným násilím. Rozsáhlý fikční svět videoher však staví na hutném množství informací a je otázkou, jak se tvůrcům podaří předlohu adaptovat. Více než dvouminutová ukázka však skýtá dostatek naděje.
Režie osmi epizod se ujal Jonathan Nolan, jenž stojí za režií atmosféricky podobného seriálu Westworld. Ústřední roli získala vycházející hvězda Ella Purnell, ve vedlejších úlohách se objeví i typický představitel antagonistů Walton Goggins, v pravděpodobně otcovské figuře uvidíme Kylea MacLachlana. Právě vztah otce s dítětem je jedním z ústředních motivů celé série. Počkáme si tedy, zda se touto cestou tvůrci vydají i zde. Dozvíme se to již 12. dubna.
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.