Rod draka oznamuje příchod druhé série první ukázkou. Boj o moc už nyní rozpolcuje fandom

Rod draka oznamuje příchod druhé série první ukázkou. Boj o moc už nyní rozpolcuje fandom
Rod Draka | HBO Max
House of the Dragon (nebo Hot D, jak mu láskyplně přezdívají fanoušci a fanynky) nabídl šedesát vteřin, jež se v následujících dnech jistě dočkají nestřídmě důsledné pitvy. Neznalí nemají z efektních záběrů mnoho šancí vytušit obrysy děje, čtenářstvo však rozezná náznaky vyhlížených a značně šokujících scén pomsty a zrady. Všichni se pak pokochají novými sexy modely brnění, jež oblékne milovaný antihrdina Daemon Targaryen s tváří Matta Smitha.
Rod draka
Rod draka
83%
Královská rodina na konci minulé řady přišla o svého dobrosrdečného, ovšem neschopného patriarchu, krále Viseryse (Paddy Considine). Ten bezděky udělal vše pro to, aby po jeho skonu nevyhnutelně došlo ke krvavé občanské válce. Přes náznak upřímné snahy princezny a dědičky Rhaenyry (Emma D'Arcy) a její dětské přítelkyně a macechy Alicent (Olivia Cooke) vyhnout se násilí události poslední epizody utnuly jakoukoli šanci na smír. Nelítostný střet je nevyhnutelný.
Rod draka: teaser trailer na 2. sérii | HBO Max
Diskuze se však stihly rozjet už den před uvedením teaseru, když HBO zveřejnila první dva oficiální plakáty. Na jednom vidíme Alicent, na druhém Rhaenyru. Potvrzuje se tak, co jsme mohli vytušit už z první série – tvůrci celý příběh rámují jako spor těchto dvou žen. Předloha však vypráví spíš o střetu Rhaenyry a jejího polovičního mladšího bratra Aegona (Tom Glynn-Carney), jenž napadá její dědické právo.
Příběh princezny Rhaenyry má ve světě Písně ledu a ohně G. R. R. Martina úlohu věčné připomínky toho, že feudální společenství Západození by do svého čela nikdy nepustilo ženu. Původně měl sloužit hlavně k ilustraci toho, jak výjimečná je ve Hře o trůny Daenerys. To, že v seriálu je celá situace nahlížená jako spor dvou žen, vyvolává na sociálních sítích vášnivé hádky.
Rod draka
Rod draka | HBO Max
Zastánci namítají, že se jedná o emocionálně silnější konflikt, protože vztah Alicent a Rhaenyry je vykreslený bohatěji než cokoli v předloze (jež je záměrně suchou fiktivní učebnicí historie). Také můžeme sledovat dva přístupy k tomu, jak se žena pokouší chopit moci – Rhaenyra chce v čele země stanout sama, zatímco Alicent plánuje vládnout prostřednictvím neschopného syna. Jedná se o smysluplný koncept, zůstává však otázkou, jestli ho tvůrci zvládnou i zrealizovat. Pamatujeme si, jak to dopadlo s Hrou o trůny, když se scenáristé přestali držet předlohy.
Jestli to zvládnou, se dozvíme za půl roku. Osm epizod druhé řady nás na HBO a HBO Max čeká v létě, zatím bez konkrétního data. Podívejte se na nejlepší seriály této streamovací služby podle databáze Kinoboxu.