Rod draka se blíží, na Euforii a The Last of Us si bohužel počkáme

Rod draka se blíží, na Euforii a The Last of Us si bohužel počkáme
Rod draka | HBO
Hlavní slovo měl ředitel HBO a služby Max Casey Bloys, jenž musel rovněž čelit obvinění, že nutil své zaměstnance používat falešné twitterové účty v reakci na některé negativní kritiky filmů a seriálů. Po omluvě přešel k další ožehavé záležitosti, kterou je probíhající stávka herecké asociace SAG-AFTRA. Ta zastavila práce na mnohých hollywoodských projektech a na rozdíl od dříve započatého scenáristického bojkotu se zatím nedospělo k vyhovujícímu kompromisu se zástupci studií.
Bloys však věří, že také herci a herečky, kteří se dožadují větší minimální mzdy nebo ochrany před umělou inteligencí, brzy dosáhnou uspokojivé dohody. V Hollywoodu se šušká, že finální jednání ukončí stávku už příští týden. V tom případě by se ke konci roku mohlo začít pracovat na mnohých pozastavených projektech HBO, z nichž má nejlepší výchozí pozici Rod draka. Dějový předchůdce Hry o trůny se díky britským hercům, kteří pod SAG-AFTRA nespadají, natáčel bez omezení, takže bychom se ho měli dočkat už příští léto. Přesné datum zatím Bloys neprozradil a také první trailer údajně pustil jen několika zasvěceným členům produkce.
Bílý lotos
Bílý lotos | HBO Max
Horší zprávy se týkají amerických pořadů s hvězdnými herci a tvůrci. Třetí sezóna satirické show Bílý lotos dorazí až roku 2025. „Měla mít premiéru příští rok, ale posouváme ji. Je to jedna z produkcí, která už byla před kamerami a jsme v půlce natáčení,“ prozradil Bloys. Po Havaji a Sicílii se třetí řada podívá do Thajska, tvůrce Mike White hodlá zkoumat smrt a spiritualitu ve východním náboženství.
Se zdržením teenagerského hitu Euforie, v němž Sam Levinson dvě sezóny nechal frustrovanou mládež svlékat, krvácet a také násilně umírat, se počítá už delší dobu. Levinson pracoval na scénáři ke třetí řadě souběžně s produkcí červnové minisérie Idol a momentálně může pokračovat. Pro magazín Vogue slíbil, že nové osudy Rue (Zendaya) připomenou temný film noir. Dočkat se jich máme taktéž roku 2025, tři roky po premiéře kontroverzní druhé série.
Posouvá se rovněž seriálová verze Kingova románu To s názvem Welcome to Derry, která se začne natáčet až na jaře. Na dějový prequel svých úspěšných filmů z let 2017 a 2019 opět dohlédne režisér Andy Muschietti, v obsazení zatím figurují třeba Taylour Paige nebo Madeleine Stowe. Ve stejné době se kamery rozběhnou také u druhé sezóny videoherního hitu The Last of Us, která bude nejspíš přitahovat nejvíc pozornosti. Oba projekty neuvidíme dřív než roku 2025.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
Optimističtější vyhlídky mají komiksoví fandové batmanovského vesmíru. Seriálového spin-offu loňského Batmana The Penguin, v němž si Colin Farrell zopakuje úlohu zjizveného šéfa podsvětí Oswalda Cobblepota, bychom se měli dočkat příští podzim. Jde tedy znovu o zdržení, neboť s Penguinem se původně počítalo už příští jaro. Posun na další podzim kvůli stávce však není tak markantní, i když stále nepadlo konkrétní datum premiéry.
Na definitivní verdikty je ostatně stále brzy. Bloys zcela nevyloučil, že v případě nepříznivého vývoje zákulisních událostí se premiéry či formát uvádění ještě změní. Hrozí tak, že některé série mohou být rozdělené na dvě části. Jedním dechem však dodal, že jde pouze o krizové plány a že věří v rychlý a pozitivní sled událostí.
HBO má navíc v rukávu i další projekty, jejichž zpoždění snad nehrozí. Už v lednu se můžeme těšit na čtvrtou sérii Temného případu s Jodie Foster a dvanáctou řadu komediálního seriálu Larry, kroť se. Na jaře pak přijde očekávaná série The Regime s Kate Winslet a Hughem Grantem od tvůrců Boje o moc, která se zaměří na vládnutí ve fiktivní evropské autokracii. Kultovní jihokorejský režisér Park Chan-wook (Old Boy) zase představí Sympatizanta s Robertem Downeym jr. a podzimní okno by mohl zaplnit ještě seriálový spin-off Duny s názvem Dune: The Sisterhood.
zdroje: Variety, IndieWire, ScreenRant