Rod draka se vrátí na ikonické místo z Hry o trůny, o němž se v předloze nemluví

Rod draka se vrátí na ikonické místo z Hry o trůny, o němž se v předloze nemluví
Rod Draka | HBO Max
Rod draka
Rod draka
  • HBO Max
82%
Pro fandom nesnesitelná dvouletá pauza je zhruba v polovině. Rod draka se svou první řadou potvrdil jako víc než důstojný nástupce Hry o trůny, jemuž se rychle podařilo napravit pachuť posledních kontroverzních sezón. Zajímavé na spin-offu je, že před tvůrce předkládá oproti Hře o trůny přesně opačnou výzvu. Ta byla adaptací značně košaté románové Písně ledu a ohně, jejíž autor se v šíři svého fikčního světa zamotal natolik, že se na předposlední díl čeká už dvanáct let. A ve vydání toho posledního už příznivci a příznivkyně čtyřiasedmdesátiletého Martina přestali doufat úplně. Televizní scenáristé se tedy vždy potýkali s tím, jak děj zkondenzovat, a nakonec svou bitvu fatálně prohráli.
Rod draka: trailer na 1. sérii | HBO
Rod draka je adaptací fiktivní historické kroniky Oheň a krev, jež přednáší stručné, neúplné a často si protiřečící si pseudodějinné události. Spin-off pojímá ve skutečnosti pouhých 200 stran záměrně suchého a nedořečeného textu.
Kamery Rodu draka jedou dál. Pokračování Hry o trůny se vyhýbá důsledkům stávek
Seriály20. 7. 2023
Kamery Rodu draka jedou dál. Pokračování Hry o trůny se vyhýbá důsledkům stávek
Cílem seriálu je ukázat zdánlivě objektivní pravdu, na jejímž základě tako kronika vznikla, což tvůrcům poskytuje možnost bohatě rozšiřovat příběh především o osobní aspekty, jež unikly zapisovatelům. Přesto scenáristé do této výmluvy přimotali i popření předlohy, například věk protagonistek. Přiblížili je natolik, aby z macechy a princezny mohly být dětské přítelkyně, čímž by jejich spor nabral tragický rozměr.
Paddy Considine
Rod draka | HBO
Výhodou je, že na rozdíl od jiných adaptací si fanoušci a fanynky nemohou být zcela jistí, co je čeká, a že seriál vstupuje s předlohou do příjemného dialogu. Nyní se například server Winteriscoming.com podělil o dronové video, jež dokazuje, že filmaři začali oprašovat a sestavovat kulisy ikonické ledové zdi, jež ve Hře o trůny chrání Západozemí před tajemnou hrozbou ze severu. Tato obří skulptura stála i během událostí Ohně a krve, ale žádný z hrdinů se k ní nepřiblížil a vypravěči ji nezmiňovali.
Hra o trůny
Hra o trůny
  • O2 TV
  • HBO Max
89%
Jednou z velkých změn je pokus začlenit do Roku draka konflikt Hry o trůny, jenž je však umístěný takřka dvě století v budoucnosti. Postavy tedy znají proroctví, jež nelidskou invazi předvídá, a královský rod Targaryenů považuje za svůj úkol se na ni připravit. Dává tedy smysl, že se v Rodu draka objeví i samotná zeď, jež je spolu se železným trůnem asi nejznámější rekvizitou celého fenoménu.
Vyrazí k ní na průzkum černá královna Rhaenyra na svém drakovi? Provede tam správce severu Cregan Stark svého přítele (a podle populární fanouškovské teorie milence) prince Jace, jenž za ním na konci první série vyrazil? Na to si počkáme přinejmenším do příštího roku, pokud se sérii podaří dokončit podle plánu.