Kamery Rodu draka jedou dál. Pokračování Hry o trůny se vyhýbá důsledkům stávek

Kamery Rodu draka jedou dál. Pokračování Hry o trůny se vyhýbá důsledkům stávek
Rod draka | HBO
Důvod, proč se produkce prequelu Hry o trůny nezastavila se stejnou fatálností jako její souputníci, je velmi jednoduchý. V tuto chvíli probíhá natáčení v Británii s místními herci, kteří bez ohledu na to, zda jsou členy amerických odborů (a většinou nejsou), podepsali smlouvy podle tamějšího práva, ne USA.
Rod draka
Rod draka
  • HBO Max
82%
Většina členů a členek britského štábu patří k domácí odborové organizaci Equity, jež jednoznačně podporuje snažení svých amerických kolegů. Kvůli zákonům, za něž můžeme vděčit ještě kabinetu Margarett Thatcher (jíž její odpůrci přiřkli motto „chudým brát a bohatým dávat“), však není Britům umožněno legálně podpořit mezinárodní stávku. Podobné zákony jsou ostatně platné i ve Spojených státech. Kdyby Equity vyzvala členy štábu vázané britským právem k podpoře americké stávky, došlo by k porušení zákona. Veškerá podpora tedy může být pouze nepřímá a nemůže překročit vyjádření sympatií.
Rod draka: trailer na 1. sérii | HBO
Americké odbory jsou na stávkokazectví enormně citlivé. Kdokoli z amerického herectva či scenáristiky, kdo nyní pracuje, si navždy zavírá brány ke členství, jež je vnímané jako velmi prestižní a žádané. I kdyby pak člověk neměl zájem se kdykoli přidat, zkomplikuje si práci. Proto byť americké odbory nesdružují úplně všechny v oboru, málokdo si troufne jít proti nim. Přesto instituce SAG-AFTRA vydala prohlášení, jež britské herce vybízí k tomu, aby nezvažovali aktivní podporu a vydali se do práce, protože v opačném případě nikdo nemůže garantovat jejich budoucnost.
Hra o trůny
Hra o trůny
  • O2 TV
  • HBO Max
89%
Možná se to vše jeví automaticky – od českých herců a scenáristů se nakonec také nečeká, že se budou účastnit stávky na podporu pracovních podmínek v USA. Anglofonní trh je nicméně samozřejmě propojený kulturně i logisticky a britští filmaři jsou běžnými účastníky americké produkce. Podmínky na druhé straně oceánu se jich tedy přímo týkají.
Rod draka takto může patřit k jedněm z mála show, jimž se podařilo uniknout důsledkům hned dvou obřích stávek. Příznivci a příznivkyně temné fantasy už se museli dost nepříznivě potýkat s faktem, že mezi první a druhou sérií bude dvouletý odstup. Takto naštěstí zůstává pravděpodobné, že se uvedení v roce 2024 stihne.