Conan O’Brien napsal nejlepší epizody Simpsonových. Springfield už nikdy nebyl jako dřív

Conan O’Brien napsal nejlepší epizody Simpsonových. Springfield už nikdy nebyl jako dřív
Simpsonovi – Marge versus jednokolejka | 20th Century Fox Television
Simpsonovi začínali roku 1989 jako relativně usedlá parodie sitcomových příběhů, v níž se řešily rodinné patálie Homera, Marge, Lizy, Barta a Maggie. Zápletky se držely při zemi a reflektovaly všední životy americké nižší střední třídy. S rostoucí popularitou se ale Springfield rozrůstal o ztřeštěné vedlejší postavičky, absurdní zápletky a humor postavený na kinematografických odkazech. Málokdo měl na tomto vývoji, který v posledních letech přerostl v bezhlavé kulturní a politické výstřelky a camea všemožných osobností, větší zásluhy než Conan O’Brien.
Conan
Conan O'Brien v pořadu Conan | Turner Broadcasting System (TBS)
Rodák z Massachusetts vystudoval roku 1985 Harvard, kde předsedal humornému spolku The Harvard Lampoon. Neúnavně posílal skeče pro pořad Saturday Night Live, kde nakonec působil tři roky a vedle psaní si v některých epizodách také zahrál. Poté po něm sáhli producenti Simpsonových Al Jean a Mike Reiss. V loňském podcastu Howarda Sterna Conan vzpomínal, že se ocitl v místnosti přetékající kreativními tvůrci, kteří si nadhazovali jeden skvělý vtip za druhým. Přiznal, že plný kredit za každou epizodu by musel připadnout více lidem. Jeho jméno přesto najdeme u tří dílů, které dodnes spadají k těm nejlépe hodnoceným.
Conan O'Brien
Conan O'Brien

Herec, Výkonný producent

Prvním byl osmý díl čtvrté série s názvem Nová holka v ulici, v němž se Bart zamiluje do nové pubertální sousedky Laury. Jde o vcelku tradiční vztahovou epizodu, již ale opepřují šílené vtípky související zejména s Homerovou linií. Natvrdlá hlava rodiny žaluje nově otevřenou rybí restauraci opatřenou mottem „Vše, co dokážete sníst“, protože mu personál nedovolil sníst veškeré zásoby a po zavíračce jej vyhodil. 
Opravdová senzace ale nastala s dvanáctou epizodou téže řady. Marge versus jednokolejka přivádí do Springfieldu podvodníka Lyla Lanleyho, jenž staví nadzemní dráhu a chce pláchnout s penězi za ušetřený stavební materiál. A k tomu jmenuje jako strojvůdce Homera. Hvězdným hostem epizody byl Leonard Nimoy a O’Brien zde zažehl přechod k surreálným příběhům, jež parafrázují různé hollywoodské žánry. „Lidé se mě doteď nejvíc ptají na tuhle epizodu,“ odpověděl její autor Howardu Sternovi na otázku, jaký svůj výtvor považuje za nejvýznamnější. Načež doplnil, že zatímco úvodní část dílu paroduje filmové muzikály, jeho vyvrcholení je poctou producentovi Irwinu Allenovi, jenž díky filmům Dobrodružství Poseidonu či Skleněné peklo proslul jako mistr katastrof.
Simpsonovi
Conan O'Brien v epizodě Bart na vrcholu slávy | 20th Century Fox Television
Marge versus jednokolejka je šestou nejlepší epizodou Simpsonových dle hodnocení na IMDB. Web Variety, jenž dával roku 2021 dohromady třicet nejpovedenějších dílů, ji zařadil na druhé místo hned za baseballovou klasiku Homer na pálce. Na Conanův přínos nezapomněl producent James L. Brooks, jenž ho roku 2014 pozval na výroční show v Hollywood Bowl, kde O’Brien předvedl Lanleyho tanec z úvodu epizody v odpovídajícím kostýmu.
O’Brien napsal ještě třetí díl páté řady Homer jde studovat, v němž zužitkoval své zkušenosti z Harvardu a navrch se často opíral do Richarda Nixona. „Simpsonovi mi zachránili život. Dostal jsem tam práci a začal psát o jednokolejce ve Springfieldu a o tom, jak jde Homer na vysokou. Mé harvardské vzdělání konečně dopadlo na úrodnou půdu a přihrával jsem dialogy muži tak hloupému, že si v jedné epizodě zapomene rozbušit vlastní srdce,“ vtipkoval Conan na přednášce před harvardskými absolventy roku 2000. 
Epizoda Homer jde studovat aplikuje humor tak neurvalý a nepolevující, že i mezi dalšími skvostnými díly dané série zkrátka vyčnívá. Z Homera ovšem definitivně činí dětinského blázna, jenž svou nesmyslnou rebelií proti pohodovému děkanovi kazí své vzorné mladé spolužáky. O’Brien jej ostatně nahlížel jako příšernou hlavu rodiny, která Marge přinášela jen ostudu a problémy. V dokumentárním speciálu The Simpsons 20th Anniversary Special - In 3-D! On Ice! z roku 2010 nadhodil svou hypotetickou verzi závěrečné epizody seriálu. V jím popisované sekvenci by nebyla ani stopa po humoru a Marge by Homera, jenž ji zkrátka zničil život, definitivně opustila.
Pokud by u tvůrčího týmu Simpsonových setrval, Conan O’Brien by tedy zřejmě dál experimentoval a posouval hranice humoru i vztahů mezi aktéry. Seriál na něj nezapomněl a ve žluté verzi se objevil už v páté sérii v epizodě Bart na vrcholu slávy. Ztvárnil sám sebe jako moderátora talkshow, a tak si jej veřejnost pamatuje nejvíce. Pořad Conan skončil roku 2021 a při této příležitosti vznikl animovaný segment, v němž se s moderátorem loučí sám Homer, jehož O’Brien pomohl redefinovat. Od roku 2018 O’Brien moderuje úspěšný komediální podcast Conan O’Brien Needs a Friend, do něhož si dál zve známé osobnosti.
Rozlučka Conana O'Briena | TBS
Během své plodné kariéry rovněž provozoval stand-up představení a podílel se na dabingu řady animovaných seriálů jako Robot Chicken, Final Space nebo Futurama, kde opět ztvárnil sám sebe, respektive svou zachovalou hlavu ve sklenici. Produkoval a psal hranou komediální sérii Andy Barker P.I., kterou roku 2007 zrušili po šesti epizodách navzdory pozitivnímu přijetí od kritiků. Jeho produkční společnost Conaco rovněž produkovala kultovní seriál Ztraceni.
O’Brien, jehož vizáž trochu připomíná vlastní karikaturu, často hostuje v seriálech jako Silicon Valley, K smíchu, Kancl nebo Studio 30 Rock. Od roku 2002 je ženatý s copywriterkou Elizabeth Ann Powel, s níž má nyní 20letou dceru Neve a 18letého syna Becketta.